Sanayicinin sigorta fiyatı artacak

Güncelleme Tarihi:

Sanayicinin sigorta fiyatı artacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2023 07:00

TSB Yönetim Kurulu Üyesi, AXA CEO’su Yavuz Ölken, dünyada yaşanan afetler ve Türkiye’deki Kahramanmaraş depremi nedeniyle sigorta kapasitesinde sorunlar olduğunu belirterek, “Şimdilerde Marmara depremini konuşuyoruz. Sigorta bulunamayacak demek doğru değil ama sanayi ve ticari kesim dünden daha yüksek fiyatlarla sigorta edilecek” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Üyesi ve AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, sene başından itibaren özellikle sanayi kesimine yönelik sigortalarda fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu ve artışların belirli süre de devam edeceğini açıkladı.

Yavuz Ölken, Kahramanmaraş depreminin 100 milyar dolarlık bir kayıp yarattığını, bunun 5 milyar dolarını sigorta şirketlerinin tazminat olarak ödeyeceğini belirterek, bu tutarın yüzde 95’inin de yurtdışındaki reasürans pazarından alınacağını kaydetti. Ölken, doğal afetlerin sayısının ve etkisinin dünyada her geçen yıl arttığını, 2022 yılında afetlerden kaynaklı sigortalı kaybın 123 milyar dolara ulaştığını, 2023 yılı için de tahmini kaybın 133 milyar olacağını vurguladı. Beklenen Marmara depremine değinen Ölken, “Yapılan çalışmalara göre olası Marmara depreminin yaratacağı sigortalı kaybın 30 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Bu da Kahramanmaraş depreminin altı misli bir sigortalı kayıp demek” dedi.

Haberin Devamı

YÜZDE 30 FİYAT ARTIŞI

Ölken, dünyada sigortadan ödenen tazminat tutarlarının yükseldiğine, Türkiye’de Kahramanmaraş depremi yaşandığına ve Marmara’da büyük bir deprem beklendiğine dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı: “Reasürans ve sigorta sistemi şunu görüyor. Dünyada bunları koruyacak bir kapasite var ancak bu sigorta kapasitesi dengeli dağıtılmalı. Şimdilerde Marmara depremini konuşuyoruz. Sigorta bulunamayacak demek doğru değil ama daralan bir reasürans ve sigorta ekosistemi var. Bu da riske uygun fiyatlama yapılması gereğini ortaya çıkarıyor. Yani, sanayi ve ticari kesim dünden daha yüksek fiyatlarla sigorta edilecek. Bugüne kadar yaptıklarından daha pahalı sigortalar yenilenecek. Sistemin ayakta kalması için bir süre böyle götürmek zorunda kalacağız. Bugün reasürans pazarında yüzde 30 fiyat artışı konuşuluyor. Bu artış kurumsal ve ticari riskler için yüksek gibi gözükse de aslında toplam varlıkların içinde halen sigortanın fiyatı düşük kalıyor.”

ÖN ŞARTLAR GELEBİLİR

Yavuz Ölken, önümüzdeki dönemde sadece fiyatların artmayacağını, sigorta aşamasında bazı ön şartlar geleceğini de vurgulayarak, “Tesisinde afetlere karşı gerekli önlemleri alanlara daha çok sigorta kapasitesi sağlayacağız almayanlar ise daha yüksek fiyatlarla sigorta bulabilecek” dedi. 

Haberin Devamı

SANAYİ BÖLGELERİNDE ÖNLEMLER ALINMALI

Dünyada doğal afetlerin etkisinin, Türkiye’de de deprem riskinin konuşulduğu ve fiyat artışlarının mutlak olduğu bir döneme girildiğini belirten Ölken, şunları söyledi: “Fiyat artışı dediğimizde de bir ikin gün değil, belli bir süre böyle devam etmek zorunda. Çünkü dengeye oturmak durumunda. Biz ne kadar risk kalitemizi arttırırsak, organize sanayi bölgelerindeki toplu güvenlik önlemlerini alırsak, binaların statiğini gözden geçirtebilirsek o zaman sigorta sisteminin daha işlerlik kazanacağını da biliyor olmamız lazım” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!