Park deyip geçmeyin! İstanbul'un akıllı parkları...

Güncelleme Tarihi:

Park deyip geçmeyin İstanbulun akıllı parkları...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2022 16:10

Yeraltı suları için bu kış her ne kadar 'bereketli' geçse de Türkiye 'kuraklığın' bir önceki evresi olan 'su stresi yaşayan' ülkelerin başında geliyor. Tarımsal sulama başta olmak üzere birçok alanda su tasarrufu için radikal adımlar atılıyor. Ancak dünyanın hâlâ çok gerisindeyiz. Birçok kurum ve kuruluş da su tasarrufu için çeşitli yöntemlerin üzerinde çalışıyor. İşte Hürriyet.com.tr'nin İstanbul'daki pilot parkta yerinde incelediği 'yeni tip sulama sistemi'nin detayları...

Haberin Devamı

Küresel iklim krizi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeyi 'kuraklık' tehdidi ile yüz yüze bıraktı. Kamu kurumları öncülüğünde birçok önlem planı üzerine çalışılsa da aslında durum sandığımızdan daha vahim.Türkiye, kuraklığa doğru her geçen yıl hızla ilerliyor.

Günlük su kullanım alışkanlıklarının yanı sıra özellikle tarımda ve park-bahçelerde uygulanan sulama kültürünün de baştan sona değişmesi şart.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de kişi başına yeşil alan ortalaması 6.2 metrekare.

Bu da ülkemizde yaklaşık 500 kilometrekare 'yeşil alan' bulunduğunu ortaya koyuyor.  Yeşil alanların 'sulanması ve bakımı' ise belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına ait.Türkiye'deki yeşil alanların sulanması ise yeraltı suları ile yapılıyor. 

Haberin Devamı

Birçok belediye ise bünyesindeki parkların sulanması konusunda, tasarruf için çeşitli yöntemler üzerine kafa yoruyor. Bu belediyelerden birisi de Pendik.Pendik Belediyesi, geçtiğimiz aylarda ilçede bulunan 3 parkı 'pilot bölge' ilan ederek akıllı sulama sistemi için kolları sıvadı.

Akıllı sistem ile hava şartlarına göre çimlerin sulanmasını başlatıp sonlandıracak. Bu yöntemle tonlarca su tasarrufu sağlanması amaçlanıyor.3 parka kurulan sistemle çimlerin sulanma süreci hava şartlarına bağlı olarak nem sensörleri ve uzaktan bilgisayar aracılığıyla gerçekleştirilecek.Örneğin bir parkta çimler sulandığı esnada yağmur yağarsa sulama duracak. Ya da öğleden sonra yağmur yağacak ise sabah sulama yapılmayacak.

Park deyip geçmeyin İstanbulun akıllı parkları...

PİLOT PARK VE UYGULANAN SİSTEM

Akıllı sulama sistemi, Velibaba Rahmet Tepesi, Çamlık Kosovalı Şehit Adem Yaşari ve Kavakpınar parklarına kuruldu. Sistemin bütün belediye sorumluluğundaki parklarda uygulanmasına yönelik çalışmalar da sürüyor. 

BAŞKAN CİN: PARKLARDAKİ SU KULLANIM MİKTARINI DÜŞÜRECEK

Çevre ve tasarruf konusunda teknolojiye yatırımların süreceğini belirten Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin “Çevre ve tasarruf konusu her zaman önceliğimiz oldu. Parklarımızdaki su tüketimini düşürecek bir uygulama başlattık. Sonuçlarını önümüzdeki aylarda alacağız.” dedi.

Haberin Devamı

Park deyip geçmeyin İstanbulun akıllı parkları...

Bilgi İşlem Müdürü Ahmet Akkoç ise çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi;

--Biz Pendik Belediyesi olarak 'akıllı şehirler' adlı altında ciddi bir çalışma içerisine girdik. Nesnelerin interneti olarak ortaya atılan kavramı biz tam anlamıyla özümsemeye çalışıyoruz. Bu yolda attığımız ilk adım orman yolumuza asfalt sıcaklık sistemleri kurmak oldu. Bunun faydası da herhangi bir buzlanma ve don olayına karşı sensörler bizi uyarıyor ve olası bir kazanın önüne geçiyoruz. İkinci olarak da rögar kapaklarına ilişkin bir çalışma yürüttük.

--Yerleştiğimiz sensörler belirlenen seviyeye ulaştığında bir uyarı veriyor ve ekiplerimizin müdahalesiyle su taşkınlarının önüne geçiyoruz. Rögar kapaklarının taşması sonucu su baskını hadisesi İstanbul'un genel bir sorunu. Fen İşleri Müdürlüğümüzün belirlediği kritik rögarlara sensörler takarak duruma anında müdahale edebilir hale geldik. Ve bunu Türkiye'de gerçekleştiren ilk belediyeyiz. Kayma olduğunu belirlenen bir duvarımıza da yine sensör takarak durumu takip ediyoruz.

Haberin Devamı

Park deyip geçmeyin İstanbulun akıllı parkları...

--Esas konumuza da gelirsek, akıllı parklar uygulamasını hayata geçirerek su israfının önüne geçmeyi hedefliyoruz. Mutlaka herkesin gözüne ilişmiştir, yağmur yağda dahi parklarda sulama sistemleri çalışmaya devam eder. Hergün bir saat aralığı belirlenen sistem kar ya da yağmur yağsa dahi otomatik olarak sulama sistemini çalıştırıyor. Biz de 38 metrekare olan bir parkımızı akıllandırdık. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden aldığı veriler doğrultusunda kullandığımız yazılım programı devereye giriyor ve eğer bir yağış bekleniyorsa sulama sistemini devre dışı bırakıyor.

--Şu an sistemimiz 2 aydır kullanılıyor. Akıllı sulama sistemi kurulan toplam park alanı 17 bin metrekare.  Geçtiğimiz sene bu alanın sulanması için 9 bin 566 ton su kullanıldı. Akıllı sulama sistemi ile bu yıl, yüzde 60 oranında yani 5 bin 739 ton su tasarrufunu öngörüyoruz. Buradaki amacımız da gelişen teknoloji sistemlerini öncelikle görmezden gelmek istemiyoruz. Bunları bir belediye olarak nasıl yararlı kullanabileceğimize yönelik devamlı bir çalışma yürütüyoruz. Ve bu akıllı sulama sistemleri sayesinde de su israfının önüne geçmeye çalışıyoruz. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!