Paralar CharlIe’ye

Güncelleme Tarihi:

Paralar CharlIe’ye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2016 21:38

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümle oluşan imar rantının kamuya aktarılması gerektiğini belirterek “Yoksa imar rantı, ‘Charlie’nin Melekleri’ filmindeki gibi, Charlie’ye gidiyor. Figüranlar, artistler belli ama arkadaki para sahibi belirsiz” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde oluşan imar rantının kamuya aktarılmasının daha önce yaşanan ‘çirkinlikleri’ önleyeceğini belirterek “Bir büyükşehir belediyemiz imardan sıkıntıları anlattı, plancıları gönderdik. 3 ay incelediler, yüzde 75’i kaçak görünüyor. Plancılar soruyor neden böyle diye? Anlaşılıyor ki Charlie’nin Melekleri filmi gibi... Para Charlie’ye mi başka bir yeri mi gidiyor belli değil. Bu çirkinlikleri kanuni mevzuat önleyecek” dedi. Özhaseki, İLBANK tesislerinde dün gazete, televizyon ve haber ajanslarının Ankara temsilcileriyle buluşmasında soruları yanıtladı. Kentsel dönüşümde oluşan imar rantının kamuya aktarılması gibi bir fikir olduğunun anımsatılması üzerine bir yerdeki konut alanının alışveriş merkezine, özel hastaneye çevrilmesi gibi bir ihtiyacın doğabileceğini vurgulayan Özhaseki alanın eski hali ile yeni hali arasındaki değer farkının tespit edilip, bu farkın kamuya aktarılması gerektiğini belirtti. Özhaseki şu örnekle sıkıntıları anlattı:

HORMONLU BİNA

Haberin Devamı

“Bir tarihte, bir büyükşehir belediye başkanı arkadaşımız, Sayın Başbakanımıza imardan dolayı sıkıntılarından bahsetti. Çok detay anlatınca, şimdiki Cumhurbaşkanımız Erdoğan tabii, ‘Haseki Başkan’a söyle, bana anlatma bu hikayeleri’ dedi. O arkadaşımızın şehrine, Ankara değil yani yanlış anlamayın, plancılar gönderdim. 3 ay kadar çalışan plancıların tespitleri, şehrin yüzde 75’i kaçak.. Yüzde 25’i imarlı gözüken binalarda sondaj usulü 2 binayı tespite gittiler. Tam 2 bin bina da ‘hormonlu’ çıktı. Alttan büyümüş, 100 metre daha genişlemiş dükkan. Üstten iki kat daha artmış. Ruhsatlı ve meskenli. Plancıların oradaki esnafla sohbet edip, ‘bu ne iş’ diye sormuşlar. Söyledikleri şu, “Abi bizim bir ‘Charlie’nin Melekleri’ hesabımız var. İşte o da spor kulübüne gidiyor. Süper ligdeyiz, onu ayakta tutmamız lazım. O yüzden oraya biz yatırırız, istediğimizi de yaparız. Bu hikaye değil, birebir yaşanmış bir gerçeklik. Charlie’nin Melekleri diye bir film vardı. Charlie hiç gözükmezdi. Paralar Charlie’ye gidiyor. Ortada figüranlar belli, artistler belli ama arkadaki para sahibi belirsiz. Hakikaten spor kulübü mü, Charlie mi belirsiz.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN YARISINI DÖNÜŞTÜRECEĞİZ

BAKAN Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarında istedikleri hıza ulaşamadıklarını belirterek, “Şu ana kadar yapılan dönüşüm 3 milyon 100 bin kişiyi ilgilendiriyor. En az 30 milyon nüfusun yaşadığı yeri dönüştürmek lazım. Amacımız Türkiye’nin en az yarısında kentsel dönüşüm gerçekleştirmek. Hızlanmamız yeni yasa ve yönetmelikler çıkarmamız gerekiyor ki deprem geldiğinde dizlerimize vurmayalım” dedi. Kentsel dönüşümde parsel bazlı dönüşümlerin belediyelerden daha fazla yoğunluk alarak yapılmasına karşı olduklarını belirterek, “Dönüşüm her zaman mümkün ama vicdani, kanuni ölçülerde, insaflı şekilde devam ettiğinde hayırlı sonuçlar çıkar” dedi. 

Haberin Devamı

6 İLÇEDE 1 YIL İÇERİSİNDE BİTİREBİLİRİZ

SİLOPİ’de, Cizre’de çalışmaların başladığını, altyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini aktaran Özhaseki, “6 ilçede bir yıl içerisinde bitirebiliriz. Sur’da ise modern konutları en geç bir sene içerisinde bitiririz, hak sahiplerinin evini oradan verebiliriz. Açıkta kimse kalmaz. Hatta kiracılardan da ‘Ben TOKİ’den konut alayım, parasını ödeyeyim’ diyenlere biraz kira yardımı yaptıktan sonra arkasından konut sahibi olmasını sağlayacak da bir imkanımız var. Sur’da bu konutlar dışında tarihi eserlerin restorasyonu 2 seneyi alacak gibi gözüküyor” dedi. Özhaseki, Cerablus’ta inşa çalışmalarının ne zaman başlayacağı sorusuna, “Şu anda Türkiye’ye yüklenmiş böyle bir görev yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!