Özbekistan cezaevlerinde 50'ye yakın Türk işadamı

Güncelleme Tarihi:

Özbekistan cezaevlerinde 50ye yakın Türk işadamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2012 17:48

Özellikle 90’lı yıllarda ilişkilerin iyi olduğu bir süreçte Özbekistan’a yatırım yapan, orada çeşitli işlerde çalışan çok sayıda Türk işadamı son yıllarda adeta diken üstünde. Özbek hükümetince çok sayıda şirkete el konuldu. Şanslı olanlar şirketlerini bırakıp Türkiye’de soluğu aldı, kalanlar ise Özbek cezaevlerinden kurtulmayı bekliyor.

Haberin Devamı

Türkiye ile Özbekistan arasında arasıda gelişen ilişkileri fırsat olarak gören çok sayıda Türk işadamı bu ülkeye yatırım yaptı. 2000’li yıllar ortasına kadar normal seyrinde devam eden işler özellikle son iki yılda ciddi bir gerilim içinde. Sayıları onlarla ifade edilen Türk şirketine el konuldu. Son dalgada el konulan şirketler arasında Turkuvaz Grup’a ait 20’ye yakın şirket 4 AVM yer aldı.

50 KİŞİ ÖZBEKİSTAN'DA TUTUKLU

Şirket sahiplerinden Vahit Güneş ve Fikret Güneş kardeşler 10 aya yakın bir süre tutuklu kaldıktan sonra tüm malvarlıkları kaybederek soluğu Türkiye’de aldı.

/images/100/0x0/55eaea7cf018fbb8f89ee1d2
Malvarlıklarının tamamını kaybetmelerine karşın canlarını kurtaran işadamları kendilerini ‘şanslı’ hissediyor. Tüm malvarlıklarına el konulmasına karşın uzun yıllarda beri Özbekistan’da tutuklu durumda olan Türk işadamlarının sayısı 50 dolayında ifade ediliyor.

Haberin Devamı

6 YILDAN BU YANA TUTUKLU
Şimdilerde 47 yaşında olan Denizlili Halil Nalçacı 6 yıldan bu yana Özbekistan’da tutuklu. Ailesinin iddiasına göre Nalçacı, bu ülkede yapancı para biriminde (dolar) iş yaptığı için tutuklanmış. 1997’de fırın işçisi olarak bu ülkeye giden Nalçacı zamanla kendi işini kurdu Türkiye ile ticarete başladı.

Sosis zarı ve ameliyat ipliği üretimi yapan firma, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihracat yapmaya başladı. Nalçacı ve arkadaşları 2006 yılında Taşkent polisinin düzenlediği operasyonda gözaltına alındı. Denizlili işadamı ve arkadaşlarına ‘ülkede yabancı para ile ticaret yapma yasağına muhalefetten’ 15'er yıl hapis cezası verildi.

"ÖLÜ MÜ SAĞ MI BİLMİYORUZ"

Kardeşi Mehmet Nalçacı (42) “Yıllardır ağabeyimi göremiyorum. Ölü mü sağ mı onu bile bilmiyoruz. En son hastaneye kaldırıldığını duyduk. Kimseden sağlıklı bir yanıt alamıyoruz. Bir garip değil de bir zengin olsaydı böyle mi olurdu acaba” sözleri ile yaşadıklarını dile getiriyor. Mehmet Nalçacı “Ağabeyim orada işlerini büyüttü. Yanında 60’a yakın kişi çalışıyordu. Ancak tüm varlığına el konulduğu gibi kendisi de tutuklandı. Bizimle her temasa geçişinde ‘Beni buradan kurtarın’ diye feryat figan ediyor. Eşi ve çocuğu yıllardır bizler gibi bir haber bekliyor. Başvurmadığımız yer kalmadı. Dışişleri Bakanlığı’na sorduk. Ama onlar da sağlıklı bir bilgi alamadıklarını 'yazışmalara yanıt alamadıklarını' söylüyorlar" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TUTUKLU İSİMLER LİSTESİ KABARIK
hurriyet.com.tr’nin edindiği bilgilere göre halen Özbekistan’da tutuklu olan işadamlarından bazıları şunlar: "Halil Nalçacı ve Adil Kaya (6 yıldan beri tutuklular), Demir Market’in yöneticilerinden Memduh, Adnan ve Zekeriya (3 yıldan beri tutuklular), meyve suyu üretimi yapan Şahin Çetinkaya (5 yıldır tutuklu), toptan gıda ticareti yapan Zeki Sündüs (6 yıldır tutuklu), Evsel tüketim ürünleri satan Ahmet Temurcu ve ortağı Niyazi (1 yıldır tutuklular), BF Tekstil yöneticisi Ahmet, TIR şoförleri Mehmet Güneş ve soyadı öğrenilemeyen Celal ile Pınar Trans'ın sahibi Ali Kahve..."

Haberin Devamı

'AKIBETLERİ BELİRSİZ'

10 aya yakın bir süre kardeşi ile birlikte Özbekistan'da tutuklu kalan Vahit Güneş, "Orada geçen hergeçen gün ölüm korkusu ile yaşadık. Şimdi tutuklu olan bu arkadaşların akıbetlerinin ne olacağını kimse bilmiyor" dedi.

'TUTUKLULARLA GÖRÜŞÜYORUZ'

Türkiye'nin Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Sertaç Sönmezay, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada Özbekistan'da tutuklu bulunan Türk sayısının 10 dolayında olduğunu söyledi. Büyükelçilik olarak söz konusu kişilerle zaman zaman görüştüklerini ifade eden Sönmezay, tutuklu kalan kişilerin işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları yönündeki iddiaları teyit edecek verilere ulaşamadıklarını söyledi. Özbekistan'daki kimi Türk yatırımcılarının geri döndüğünü anlatan Sönmezay, büyük ölçekli yeni kimi yatırımların da olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

 https://twitter.com/DinerGke

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!