İngiltere-AB ayrılığı otomotiv endüstrisini vuracak mı?

Güncelleme Tarihi:

İngiltere-AB ayrılığı otomotiv endüstrisini vuracak mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 11:45

Otomobil endüstrisine hakim analiz kuruluşları, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı sonrasında bazı tahminlerde bulundu.

Haberin Devamı

Şüphesiz tarihi bir oylama olan İngiltere'nin AB'den ayrılma referandumunun, otomobil endüstrisinde de büyük etkiler göstermesi bekleniyor. Uzmanlar üreticilerin kârlarında milyarlarca dolar, satışlarında ise bir milyon üniteye kadar düşüşün görülebileceğini tahmin ediyor.

LMC Automotive şirketinin yaptığı bir analize göre, Birleşik Krallık'ta yeni araç satışları 120,000 kadar ciddi bir düşüş görülebilir. Dahası, önümüzdeki iki yılda yeni araç teslimatlarında senelik 400,000 azalma gözlenebilir. 'Brexit' araç satışlarını etkilemekle kalmayacak, ayrıca otomobil üreticilerinin böyle belirsiz bir zamanda yeni yatırımlar yapmasını da zorlaştıracaktır. Şirketler yeni eleman alımını yüksek ihtimalle erteleyecektir.

Evercore ISI tarafından yapılan bir başka analiz ise otomobil ür  eticilerinin gelirlerinde 8.9 milyat USD düşüşe işaret ediyor. Analizci firma, belirsizlik ortamında kimsenin büyük satın alma işlerine girişmeyeceği için Birleşik Krallık'ta satış tahminlerini 2017 için %14 düşürdü bile. Evercore ISI'dan Arndt Ellinghorst İngiltere'nin AB'den ayrılmasından en çok PSA, VW ve Ford'un etkileneceğini tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Üreticilerden bahsetmişken Daimler CEO'su Dieter Zetsche geçen Cuma günü "Bugün Avrupa için iyi bir gün değil. Hatta benim bakış açımdan İngiltere için hiç iyi değil.

"Coğrafi açıdan ülke bir ada olabilir, ancak ekonomik ve politik açıdan değil." demişti.

Jaguar Land Rover kanadına baktığımızda, şirkete yakın kaynaklar İngiltere'nin ayrılığı lehine çıkan kararın JLR'nin 2020'ye kadar kazancında 1 milyar sterlin kayıp olabileceğini söyledi.

Ford'da ise öncelik firmanın Birleşik Krallık'taki yatırımlarının 'sürdürülebilir ve güçlü olarak kârlı' kalması için 'istikrarlı ticaret ortamı' yaratmak.

Ülkeye satılan araçlarda gümrük vergisi ödemekten kaçınmak için General Motors İngiltere'nin Avrupa Ekonomik Bölgesi'nin bir parçası olarak kalmasını umuyor. Aksi takdirde şirketin kârı çok ciddi bir düşüş yaşayacak.

Nissan 'Brexit' için resmi bir açıklama yapmadı ancak referandum öncesinde CEO Carlos Ghosn, Birleşik Krallığın AB üyesi olarak devam etmesini istediğini ifade etmişti.

Mini ve Rolls-Royce'un sahibi BMW, oylamanın sonuçlarını yorumlamak için erken olduğunu belirterek herhangi bir tahminde bulunmaktan kaçındı.

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının sonucunda ne olacağı hâlâ meçhul, ancak kesin olan bir şey varsa o da tüm büyük otomobil üreticilerinin bir noktaya kadar bundan etkileneceği.

 

İngiltere-AB ayrılığı otomotiv endüstrisini vuracak mı
 Tarafından hazırlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!