Konutta ihtiyaç haritası hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Konutta ihtiyaç haritası hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 07:00

ÜRETİMDEKİ düşüşle doğan arz-talep dengesizliği, sosyal konut talebi, kentsel dönüşüm ihtiyacı, finansman sorunu...

Haberin Devamı

Gayrimenkul sektörü bu başlıklar için harekete geçti. Konuta ulaşımı kolaylaştırmak ve depreme dayanıklı yapılar inşa etmek hedefiyle yola çıkan gayrimenkul sektörü temsilcileri ‘10 Yıllık Strateji Raporu’ hazırlayacak. Raporla birlikte il il konut ihtiyacı belirlenerek gayrimenkulde yol haritası çizilecek. 

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), nisan ayında göreve başlayan yeni Başkanı Ramadan Kumova ve İcra Kurulu Üyeleri ile birlikte yeni dönemine ilişkin hedeflerini açıkladı.

İL İL ARAŞTIRMA

Oluşturdukları 15 komite ile sektörün gündemindeki önemli konu başlıklarına ayrı ayrı odaklanacaklarını ifade eden KONUTDER Başkanı Kumova, “Gayrimenkul sektöründe konut ihtiyacını tüm yönleriyle ortaya koyan bir çalışma bulunmuyor. Yapacağımız çalışmayla hangi ilde, hangi gelir grubunda ne kadar konut ihtiyacı var belirleyeceğiz. Nüfus artışı, evlenme-boşanmalar, göç, öğrenci hareketleri, turizm amaçlı kullanımlar gibi başlıklara göre rakamlar belirlenecek. Bu çalışmanın sonucunu 10 Yıllık Strateji Raporu ile ekim ayında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘SOSYAL KONUTTA BİZ DE VARIZ’

Kumova, öncelikli konu başlıklarının deprem zorunlu kentsel dönüşüm, erişilebilir güvenli konut arzının ihtiyacı karşılayacak düzeye gelmesi ve sosyal konut olduğunu vurguladı. Sosyal konutların şu anda devlet eliyle yapıldığını belirten KONUTDER Başkan Yardımcısı Özen Kuzu, “Özel sektör olarak biz de kamu işbirliği ile sosyal konutta yer almak istiyoruz” dedi. Uzun süredir kentsel dönüşüm modelleri incelediklerini anlatan İcra Kurulu Üyesi Mert Boysanoğlu da “Kentsel dönüşüm tanımını İstanbul ve Türkiye özelinde değiştirmemiz gerekiyor. Çünkü bir deprem gerçeği var. İstanbul için 100-150 milyar dolarlık finansmandan bahsediliyor. Kamu özel ortaklıklarıyla beraber çalışmamız gerektiği aşikâr” ifadelerini kullandı. 

EV İÇİN BES MODELİ ÖNERİSİ

GAYRİMENKULDE finansal çeşitliliğin artırılması gerektiğine vurgu yapan KONUTDER Başkan Yardımcısı Hasan Rahvalı, “Gayrimenkul uzun vadeli krediler sayesinde ediniliyor. 2 Haziran itibarıyla bankacılık sisteminde 10 trilyon liraya yakın kredi hacmi varken, bunun 434 milyar lirası konut kredisi. Bu oldukça düşük. Özellikle dar gelirliye finansman sağlamalıyız ki ev sahipliği oranını artıralım. Kaynağı nereden oluşturacağız? Yastık altındaki kaynağı sisteme sokmalıyız. Yapı tasarruf sandıklarının ve ‘evim’ şirketlerinin de Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) gibi yüzde 30 devlet katkısıyla desteklenmesini öneriyoruz. Ayrıca tüketicinin konuta erişemediği durumda, gayrimenkul yatırım fonlarıyla değer artışından pay alarak gelir elde etmesini sağlamalıyız” dedi.

Haberin Devamı

YENİ KAMPANYA PLANLANIYOR

KONUT üreticileri kimi zaman konuta erişimi kolaylaştırmak için geniş firma katılımlı kampanyalar düzenliyor. İndirimlerin yapıldığı, peşinatın ve faiz oranın düştüğü kampanyalar yoğun ilgi görüyor. KONUTDER Başkanı Kumova, sektörün yeni dönemde de konut kampanyası planladığını dile
getirdi. 

BAKMADAN GEÇME!