KOBİ’lere uygun maliyetli yazılım imkânı sunuyor... Dijital dönüşüme ‘kodsuz’ çözüm

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’lere uygun maliyetli yazılım imkânı sunuyor... Dijital dönüşüme ‘kodsuz’ çözüm
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2024 07:00

Her ölçekte işletme için öncelikli gündem dijital dönüşüm oldu. Tabi bu süreçte yazılım ihtiyacı da kritik önemde. KOBİ’lerin hızlı ve uygun maliyetli yazılım ihtiyacını gören yerli girişim Xpoda, ‘kodsuz yazılımla’ dijital dönüşümü hızlandırıyor. Kendi girişimini kurmak isteyen start-up’lar da fikirlerini hızla yazılıma çevirip piyasaya sunabiliyor.

Haberin Devamı

UGÜN artık KOBİ’ler için dijitalleşme bir seçenek olmaktan çıktı, ayakta kalabilmek için zorunluluk haline geldi. Farklı sektörler ve ölçeklerdeki işletmeler bu alanda önemli hamleler yaparken yazılım ihtiyacıyla karşılaşıyor. Ancak yazılım sektöründeki uzman açığı ve maliyetler süreçleri zorlaştırıyor. Peki yazılımı daha ulaşılabilir hale getirmek mümkün mü? İşte bu soruya yanıt niteliğinde olan yerli bir girişim, start’up’lar ve KOBİ’ler için farklı bir pencere açıyor. ‘Kodsuz yazılım’ geliştirme platformu Xpoda’yı CEO’su Şenol Balo’dan dinleyelim... 

NASIL YOLA ÇIKTI

No-Code Low-Code (kodsuz-düşük kod) yazılım platformu olarak 2016 yılında Octopod adıyla faaliyete başlayan, 2022 yılında Xpoda ismiyle yola devam kararı alan girişim, yazılım süreçlerini 20 kata kadar hızladırarak dijital dönüşüme katkı sunmayı hedefliyor. “Herhangi bir bilgisayara bağlı olmadan, masaüstü, mobil ve web için ayrı yazılımlar geliştirebilen ve her yerde çalışabilen bir sistem yaratmayı hedefledik” diyen Şenol Balo, “Öncelikli olarak firmaların iş uygulamalarını seçtik. Çünkü şirket içinde herhangi bir departman çalışanının hemen uygulama geliştirebilmesinin önemini çok iyi biliyorduk. Xpoda olarak uygulayıcılara lego parçacıkları ve kullanım kılavuzu sağlıyoruz. Üstelik parçalar değiştirilebiliyor, ihtiyaca göre yeniden şekillendirilebiliyor. Böylece daha hızlı, pratik, değiştirilebilir, hızla güncellenebilir bir yazılım ortaya çıkıyor. Öncelikli sektörlerimiz arasında endüstriyel üretim, teknoloji, inşaat, yapı ve gayrimenkul, perakende, enerji, altyapı ve madencilik, gıda, otomotiv, taşımacılık ve lojistik, eğitim, finans ve bankacılık yer alıyor. Uygulama alanlarımızın başında CRM, B2B portal, call center yönetimi, depo-sevkiyat yönetimi, doküman yönetimi, ihracat modülü, İK yönetimi, proje yönetimi, raporlama ve tedarik yönetimi geliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KİLİT ROL OYNUYOR

Peki kodsuz yazılım neden tercih edilmeli? Şenol Balo bu soruya şu yanıtı verdi: “KOBİ’lerin raporlama, ödeme, sevkiyat takibi gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği uygun maliyetli yazılımlara ihtiyacı var. Kodsuz yazılımlar da bu ihtiyacı karşılamada kilit bir rol oynuyor. No Code-Low Code yaklaşımı, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm kurumlara hızlı ve etkili bir dijital dönüşüm fırsatı sunuyor. Bu noktada sunduğumuz uygun maliyetli yazılımlarla KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuklarını hızlandırıyoruz. KOBİ’ler özel yazılım ihtiyaçlarını bir Xpoda iş ortağından talep ediyor. İhtiyaçlarıyla yüzde 100 örtüşen özel yazılımlar, hızlı ve maliyet etkin bir şekilde geliştiriliyor. Üstelik bu yazılımlara bir yazılımcı istihdam etmeden ya da dış kaynak için büyük bütçeler ayırmadan ulaşabiliyorlar.” 

Haberin Devamı

Platformun girişimciler için de önemli olduğunu ekleyen Balo şöyle devam etti: “Kendi girişimini kurmak isteyen start-up’lar da Xpoda’nın hızlı geliştirme platformu sayesinde fikirlerini hızla yazılıma çevirip piyasaya sunabiliyor, aynı zamanda Xpoda iş ortağı olarak firmaların özel yazılım ihtiyaçlarına da cevap verebiliyor.”

KOBİ’lere uygun maliyetli yazılım imkânı sunuyor... Dijital dönüşüme ‘kodsuz’ çözüm
Şenol Balo

KÜRESEL PAZAR PAYINI ARTIRACAK

Koduz yazılım desteği ve yazılım geliştiricileri yetiştiren akademileri ile hızlı bir büyüme sağladıklarını ifade eden Şenol Balo, “Bugüne kadar binlerce gencimizi No Code dünyası ile tanıştırdık. Her yıl iş ortağı ve geliştirici sayısını artırırken, müşterilerimizde ise yaklaşık dünyadaki No Code&Low Code pazar büyüme hızının 2 katı büyüme elde ettik. Bunda dijitalleşmeye ihtiyaç duyan KOBİ’ler ve genç işsiz nufusumuzun etkisi büyük oldu. Günümüz itibariyle Xpoda, 200’e yakın firmada 20 bin kullanıcı ile kulanılmakta olup, 30’dan fazla iş ortağı ve 150’ye yakın No Code geliştiricinin olduğu büyük bir aileye dönüştü. İlk platform üreticileri arasında yer aldığımız için, çok sayıda sektörde edindiğimiz proje tecrübesiyle dünya listelerine de adımızı yazdırdık. 2024 yılında Avrupa ve Amerika’da partner ve müşteri görüşmelerini hızlandırarak küresel pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

Haberin Devamı

YAZILIMCI YETİŞTİRİYOR

“150 bin yazılımcının istihdam edildiği Türkiye’de, yaklaşık 700 bin yazılımcıya ihtiyaç duyuluyor. Avrupa Birliği ise dijital dönüşüm için 2030 yılına kadar yaklaşık 20 milyon yazılımcıya ihtiyaç olduğunu açıkladı” diyen Balo, “Bir yazılımcı, ancak 5 yıllık üniversite eğitiminin ardından 3 yıllık iş tecrübesiyle verimli bir yazılım programı geliştirebilecek seviyeye ulaşıyor. Oysa No Code bilen bir yazılımcı 2 ay gibi kısa bir sürede bu seviyede program geliştirebilecek donanıma erişiyor” ifadelerini kullandı.

Yazılımcı geliştirmeye yönelik çalışmaları hakkında da bilgi veren Balo, “Platformumuzda 2 aylık No-Code ve Low-Code eğitimi alan biri 8 yıl eğitim alan biri kadar yazılım bilmese bile, onun geliştirebildiği yazılımları geliştirebiliyor. 3 etaptan oluşan bir eğitim programı sunuyoruz ve katılımcılar sertifika sahibi oluyor. Son Xpoda Akademi mezunlarımız arasında henüz sertifika sınavını geçmeden iş bulma oranı yüzde 80 olarak gerçekleşti. Eğitimlere ek olarak üniversitelerde No Code günleri yaparak daha çok gencimizin bu teknolojilerle tanışmasını sağlıyoruz. Ayrıca 2 sertifikamızı online olarak ücretsiz bir şekilde sunuyoruz. İleri seviye eğitimlerimiz ise şimdilik İstanbul ve İzmir’deki merkezlerimiz tarafından veriliyor. Eğitim merkezlerimizi yaygınlaştırarak Türkiye ve başta Avrupa olmak üzere yurtdışında ihtiyaç duyulan yazılım geliştiricileri yetiştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK GİRİŞİMİ ABD’DE TANITILDI

BİR Türk yapay zekâ girişimi, gerçek zamanlı ve kişiselleştirilebilir ‘sanal tur’ imkânı sunan yeni ürününü ABD’de tanıttı. Müşterilerine, bulut tabanlı, tam otomatik ve gerçek zamanlı kişiselleştirilebilir bir iç mimari dizayn servisi sağlayan Homster, Las Vegas’ta düzenlenen International Builders Show’a katıldı. Homster’ın CEO’su ve Kurucu Ortağı Barış Bal, “‘Gerçek Zamanlı Kişisellestirilebilir Sanal Tur’, emlak geliştiricileri, gayrimenkul danışmanları ve acentelere, kat planlarından doğrudan oluşturulan, kişiselleştirilebilir üç boyutlu sanal turlar aracılığıyla konutlarını sergileme imkânı sunarak satışları kolaylaştırıyor. Bilinçli ve güvenli satın alma kararları alınmasına da katkı sunuluyor” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’lere uygun maliyetli yazılım imkânı sunuyor... Dijital dönüşüme ‘kodsuz’ çözüm

KADIN LİDERLER İLHAM VERECEK

Gençlerin kariyer platformu Youthall, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak düzenleyeceği Inspiring Women Career Summit’te başarı hikâyeleri ile ilham veren kadın liderleri, geleceğin liderleriyle buluşturacak. Gençlere, yolun henüz başındayken kadın liderlerin ilham verici başarı hikâyeleri üzerinden hedef odaklı, yol gösterici bir yaklaşım sunacak zirveye katılanlar, her gün için bir sertifika almaya hak kazanacak. 3 gün boyunca tüm oturumlara katılanlar ise zirveden 3 sertifika ile ayrılacak. Zirve, 6 Mart‘ta online, 7-8 Mart’ta ise Kolektif House Maslak’ta fiziki olarak gerçekleştirilecek. Başvurular, Youthall’un web sitesi üzerinden 5 Mart’a kadar sürecek.

KOBİ’lere uygun maliyetli yazılım imkânı sunuyor... Dijital dönüşüme ‘kodsuz’ çözüm

KOBİ’LERE ‘YEŞİL’ DESTEK HAMLESİ

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Ankara Sanayi Odası (ASO), KOBİ’lerin yeşil dönüşümünde teknik destek ve danışmanlık için işbirliği yapacak. ASO, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, TÜBİTAK Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Programı’nın çözüm ortağı oldu. Oda, KOBİ’lere yeşil dönüşüme uyum süreci analizi, mevcut problemlerin tespiti ve çözüm yaklaşımlarını içeren danışmanlık desteği sağlayacak. KOBİ’lerin alacağı hizmetin maliyetinin yüzde 90’ı hibe olarak TÜBİTAK tarafından karşılanacak. ASO Başkanı Seyit Ardıç, KOBİ’lerin yol haritalarını belirleyerek proje başvurularını yönlendirmek üzere köprü rolü üstleneceklerini söyledi.

KOBİ’lere uygun maliyetli yazılım imkânı sunuyor... Dijital dönüşüme ‘kodsuz’ çözüm

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!