Kayıt dışı emlakçılara Danıştay’dan kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Kayıt dışı emlakçılara Danıştay’dan kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2022 07:00

Vergi ödemeden emlakçılık yapıp, on binlerce liralık komisyon ücreti alanlar için Danıştay’dan emsal nitelikte bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme; bir yılda veya birbirini izleyen yıllarda bir ya da birden fazla taşınmaz satılması halinde devamlılık unsuru oluşması nedeniyle söz konusu taşınmaz satış işlemlerinin ticari faaliyet olduğuna hükmetti.

Haberin Devamı

İddiaya göre, kayıt dışı emlakçılık yapan bir kişi, bir kaç sene içerisinde 5 kez gayrimenkul alım satımı gerçekleştirdi. Vergi ödemeden gayrimenkul alım satımı yapıldığına yönelik ihbar üzerine harekete geçen Vergi Dairesi denetmenleri, alım satım yapılmasına rağmen herhangi bir vergi ödenmediğini tespit etti. Bu süreçte komisyonculuk yapan kişi hayatını kaybetti. Denetmenlerin raporu doğrultusunda aileye gayrimenkul satışından dolayı vergi borcu çıkarıldı. Vergi Mahkemesi’nin yolunu tutan aile üyeleri, verginin kaldırılmasını talep etti. Satışlarda ticari bir organizasyon ve devamlılık olmadığına hükmeden Mahkeme davanın kabulüne karar verdi.

DANIŞTAY BOZDU

Kararı Vergi Dairesi avukatı temyiz edince devreye Danıştay 4. Dairesi girdi. Söz konusu olayda, gayrimenkul alım satımının sürekli olarak yapıldığına dikkat çekilen kararda şu ifadelere yer verildi: “Olayda devamlılık unsurunun oluştuğu ve yapılan satışların ticari mahiyette olduğu anlaşılmıştır. Vergi Mahkemesi’nin kararı oy çokluğu ile bozulmuştur.” 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!