Kadınlara ‘kamu’ ayrıcalığı istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kadınlara ‘kamu’  ayrıcalığı istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 21:06

ARAS Kargo’nun CEO’su Evrim Aras aynı zamanda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı. Erkek egemen sektördeki çok az sayıdaki kadın CEO’dan biri olan Evrim Aras, son dönemde kadın girişimci sayısının artırılması için de çalışıyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Millerler tarafından 3 yıldır Dünya Kadın Girişimciler Günü olarak kutlanan 19 Kasım’da TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras’la yaptıkları son çalışmaları değerlendirdik. “Biliyor musunuz dünyadaki işin yüzde 66’sını kadınlar yapıyor ancak dünya gelirinin sadece yüzde10’nu kadınların” diyen Aras, son yıllarda kadınların sahip olduğu işletme sayısında yüzde 90’lık artış olduğunu bunu da umut verici bir gelişme olarak gördüklerini anlatıyor. Evrim Aras, “Biz Türkiye’nin her yerindeki kadınlara bilgiyi, vizyonu ve rol modelleri nasıl götürürüz diye düşündük ve il il geziyoruz. 6.500’e yakın üyemiz var. Her girişimci kadın girişimci kadın adaylara ilham oluyor. Çalışma gruplarımız var, sektörlere göre, kadın girişimcilerin ihtiyaçlarına göre çalışmalar yapıyoruz. Öncelikli olarak da girişimciliği kadınlar için bir kariyer seçeneği olarak benimsetmek istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı


ÖZGÜVENLİ NESİL YETİŞTİRMEK

Aras, Şanlıurfa’da kocasını yanında sigortalı çalıştıran bir kadın girişimcinin hayatının nasıl değiştiğini, Amasya’da emekli öğretmen bir kadın girişimcinin kurduğu Arı Kadınlar Kooperatifi’nin ürünlerinin TAV’da satıldığını anlatırken, “Aslında her şey hayal kurmak ve bu hayalin peşinden gitmekle başlıyor. Biz ne yazık ki kadınlar olarak hep sorun çözmekten hayal kurmayı unuttuk. Hayal kurup, bunun için adım attığımızda yollar da açılıyor. Ezik olan bir kadın özgüvenli nesiller yetiştiremez. Özgüven sahibi olmak için de kadınların hayatın içinde, üretimin içinde olması çok önemli” diyor.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu TEB ile işbirliği halinde Türkiye genelinde kadın girişimcileri destekleyen ve bilinçlendiren çalışmalar yapıyor. TOBB’un hedefi Türkiye’de 120 bin civarında olan kadın girişimci sayısını yüzde 25 artırmak. Evrim Aras bunu yaparken kadın girişimler arasından da büyük şirketlerin çıkmasını arzu ettiklerini, büyüme sağlanırken kadınlar tarafından kurulan şirketlerin daha çok kadın personel çalıştırması konusunda da bilinç oluşturmaya çalıştıklarını anlatıyor.

Haberin Devamı

TOBB aynı zamanda kadın girişimcilerin ürünleri için kamu alımlarında yüzde 15’lik bir avantaj sağlanması için çalışıyor.

YÜZDE 77’Sİ İŞİNİ SIFIRDAN KURUYOR

Türkiye’de yapılan kadın girişimciler araştırmasının sonuçlarına göre; 

- Ortalama kadın girişimcilik yaşı 38

- Kadın girişimcilerin eğitim durumu yüzde 23 Üniversite, yüzde 47 Lise, yüzde 30 Ortaokul-İlkokul

- Kadın girişimciler işletmelerini yüzde 77’si sıfırdan kurmuş, yüzde 23 kocasından veya ailesinden devralmış

- Kadın girişimcilerin sektör dağılımı yüzde 50,4 Hizmet, yüzde 34,7 Ticaret, yüzde 10,4 Üretim ve yüzde 4,5’u da farklı işkollarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!