İşveren katkısız olmaz

Güncelleme Tarihi:

İşveren katkısız olmaz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2016 20:10

TSB Başkanı Ramazan Ülger, haziran sonunda uygulamaya sokulması planlanan ve tüm çalışanların bireysel emeklilik sistemine dahil edileceği otomatik katılımın, işveren katkısı olmadan başarılı olmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, bireysel emeklilikte uygulamaya uygulanacak olan otomatik katılımın işveren katkısı olmadan başarılı olamayacağını söyledi.

TSB’nin 19 Nisan’da yapılan seçimler sonrası seçilen yeni yönetim kurulu, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, sigorta pazarının 2015 yılı verilerini açıkladı ve 2016 yılı beklentilerini paylaştı. Toplantısında konuşan Ramazan Ülger, son dönemde gündemde yoğun olarak tartışılan otomatik katılıma değindi. Haziran ayında çıkması beklenen ve tüm çalışanların bireysel emeklilik sistemine girmesini sağlayacak otomatik katılım ile ülke tasarruflarının artırılmasının amaçlandığını belirten Ülger, “Toplumumuz gittikçe yaşlanıyor, ortalama yaşam süresi uzuyor. Bu nedenle de sosyal güvenlik sistemi tehdit altında. Bugün iş hayatına başlayanlar gelecekte daha düşük emeklilik geliri elde edebilir. Bu noktada otomatik katılım ile emeklilik gelirini desteklemek bir gereklilik. Otomatik katılım, gönüllülük esasını gözeterek, tasarruf etme konusunda sorumluluğu çalışanlara bırakıyor. Başarıya ulaşması ve tasarruf seviyesini artırması için modelin doğru kurgulanması büyük önem taşıyor. Sistemin uygulandığı ülkelerde tasarruf oranını artırıcı etki yaratmış” dedi.

HEDEF KİTLE ÖNEMLİ

Ramazan Ülger, otomatik katılım ile tüm çalışanların zorunlu olarak sisteme katılacaklarını ancak belirli bir süre sonra isterlerse çıkabileceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Böylece kişilere zorunlu olarak tasarruf alışkanlığı sağlanacak. Üzerinde çalışmalar sürüyor. Haziran sonunda yasal altyapısının hazırlanması ve 2017 başında da uygulamaya girmesi planlanıyor. Bu noktada sistemin çok iyi kurgulanması ve hedef kitlenin çok iyi belirlenmesi gerekiyor. Şu aşamada planlanan; işveren katkısı olmadan, sistemin uygulamaya gireceği yönünde. Yani, çalışanın maaşından zorunlu olarak belli bir kesinti yapılacak, ancak işverenden herhangi bir kesinti yapılmayacak. İşveren katkısı olmadan bu iş olmaz. Dünyadaki uygulamalara bakıldığında işveren katkısı olmadan sistem başarılı olmuyor. Uzun vadede işveren katkılı modellerde çok daha başarı elde ediliyor ve kişiler sistemden çıkmıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!