İşte bu 3’lü faktör fiyatları geri çekti

Güncelleme Tarihi:

İşte bu 3’lü faktör fiyatları geri çekti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2023 07:00

Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla özellikle Antalya’ya yönelen göç dalgası kiralık ve satılık konut bedellerinde fahiş artışlara neden olmuş, emlak sektöründe en fazla fiyat artışı Antalya’da yaşanmıştı. Sektör temsilcilerine göre göçün etkisi ile kaçak emlakçı sayısı ilde 15 bine ulaşırken yapılan düzenlemelerle Antalya’da yeni bir dönem başladı.

Haberin Devamı

Aralık ayı itibarıyla satılık ve kiralık konut bedellerinin yerine oturduğunu kaydeden Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı İsmail Çağlar, Hürriyet’e şu bilgileri verdi:

TÜM YILI DEĞERLENDİRDİK

“Üyelerimizle kapsamlı bir çalışma yaptık. Aralık ayı verilerine göre yılın ortası ile sonu arasında yaklaşık yüzde 20’lik bir değişim var. Bu da çok ciddi bir oran.

GERİ DÖNDÜLER

Bu orana nasıl ulaşıldığını da inceledik. Özellikle ilanların denetim altına alınması, yapılan düzenlemeler, denetim faaliyetlerinin artması, Rus ve Ukraynalı sığınmacıların ülkelerine geri dönmesi, kiralık ve satılık konut bedellerini olması gerektiği noktaya getirdi. Ben daha önce de fahiş bedellerin balon olduğunu söylemiştim. Mevcut rakamlar sektörümüzü haklı çıkardı.

Haberin Devamı

TÜKETİCİ LEHİNE DEĞİŞİM

İlan düzenlemesi kayıt dışı emlakçıların deyim yerindeyse ocağına incir ağacı dikti. Denetim ve ceza korkusu bu kişileri sektörümüzden uzaklaştırdı. Biz tüketiciden de olumlu dönüşler alıyoruz. Bazı kira bedellerinde tüketici lehine 5 bin TL’ye ulaşan değişimler var. Satışlarda da bu farkı görüyoruz.”

YATAY SEYİR

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Gayrimenkul Faaliyetleri Komite Başkanı Hülya Tükenmez, son yapılan müdahalelerle kiralık ve satılık konut fiyatlarının makul seviyelere geldiğini vurgulayarak şöyle dedi: “20-25 kişi yurtlarına döndü. Bu fiyatlara yansıdı. Şu anda fiyatlar yatay seyrediyor. Kalıcı çözüm için inşaat maliyetlerinin düşürülmesi gerek. Devlet inşaat maliyetleri konusunu daha iyi denetlemeli. Çünkü bu alanda kartel oluşmuş durumda. İnşaat maliyetleri enflasyonun üzerinde artıyor. Antalya’da çok fazla hazine arazisi var. Buralara acilen TOKİ yapılmalı.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!