İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal'dan o taslak için kritik eleştiriler

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Barosu Başkanı Kocasakaldan o taslak için kritik eleştiriler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2016 10:59

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, iş davalarında arabulucunun zorunlu hale getirilmesinin bir dizi soruna yol açacağını belirtti. Başkan Kocasakal, tasarıda yer alan düzenlemeler ile, yargının özelleştirilmesinin yolunun açıldığına işaret etti. Kocasakal, tasarı ile tazminatlarda zaman aşımı süresinin 10 yıldan 2 yıla indirilmesinin de çalışanların lehine olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı, "İş Mahkemeleri Kanun Taslağı" ile ilgili, taraflardan görüş aldı. Konu ile ilgili, İstanbul Barosu da, tasarıya ilişkin görüşünü bakanlık ile paylaştı. Baro Başkanı Ümit Kocasakal’ın imzasını taşıyan yazıda, tasarı ile ilgili baronun görüşleri belirtildi. Kocasakal, tasarı ile, devletin aslı görevi olan adaleti sağlama işlevinin başka kişilere devredildiğini kaydetti.

ADİL YARGILAMA HAKKINI ETKİLER
“Bu durum bir anlamda yargının özelleştirilmesi sonucunu doğurmaktadır” diyen Kocasakal, yazısının devamında “Zorunlu arabuluculuk, devletin yargılama yetkisinin tekliği ilkesi ile bağdaşmıyor. İsteğe bağlı arabuluculuk mümkün isteyen gidiyor. Bunun zorunlu kılınması adli yargılama hakkı yönünden sorun doğurur” dedi.

GERÇEK DURUMU GÖSTERMEZ
Tasarıda yer verilen kimi istatistiklerin de gerçeği yansıtmayabileceğine işaret eden Kocasakal, toplam uyuşmazlıkların yüzde 72’si işçi-işveren uyuşmazlığı olduğu belirtiliyor. Bunların da yüzde 100’e yakın oranda anlaşma ile sonuçlandığı belirtiliyor. Bu verinin, gerçek durumu gösteren bir veri olmadığı düşünülüyor” şeklinde görüş belirtti.

Haberin Devamı

YARGILAMA GEREKTİREN DAVALAR

Av. Kocasakal, Türkiye’de görülen tüm iş davalarının kaçında arabuluculuk teklifinin kabul edildiğinin ortaya konulması ile gerçek veriye ulaşılabileceğine işaret etti. Av. Kocasakal “Böylece iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğa gitme iradesinin bulunup bulunmadığı, arabuluculuğa giden uyuşmazlıkların çözümlenip çözümlenmediği görülür” dedi. İş davalarının, niteliği gereği, yargılamayı gerektiren uyuşmazlıklar olduğuna işaret eden Kocasakal, “Özellikle işçilik alacaklarında uyuşmazlıkların neredeyse yakında bilirkişi raporu alıyor” dedi.

Bu durumun bir arabulucu ile çözümünün zor olduğuna işaret eden Kocasakal “Özellikle alacağı miktarlar yönünden yeteri kadar bilgiye sahip olmadığı düşünülen çalışanların bu süreçte önemli hak kayıplara uğrayacağı düşünülmektedir” dedi.

İŞLEYİŞLERİ BELLİ DEĞİL
Taslağa göre, bu kararlara karşı sadece istinaf mahkemelerine gidileceği belirtiliyor. Kocasakal, henüz işleyişi belli olmayan istinaf mahkemelerinde, bölgelere göre farklı kararların çıkabileceğini, bu durumun da sorunlara yol açabileceği görüşünde.

Haberin Devamı

ÇALIŞANLARIN LEHİNE DEĞİL
Kocasakal, taslakta, tazminatlarda 10 yıl olan zamanaşımı süresinin 2 yıla indirildiğini bu durumun, çalışanların lehine olmadığını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!