ILO’da gündem Türkiye

Güncelleme Tarihi:

ILO’da gündem Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2018 22:45

ULUSLARARASI Çalışma Örgütü’nün (ILO) yıllık konferansı Türkiye için ilklerle başladı.

Haberin Devamı

Önceki gün itibariyle başlayan konferansta, bu yıl ilk kez Türkiye işçilerini temsil eden heyete bir işçi sendikası başkanlık yapmıyor. Memur-Sen Türkiye’deki işçileri temsilen ILO’ya gitti. Temsil krizi nedeniyle işçi ve memur sendikaları toplantıya gitmedi.

Memur-Sen’in konferansa işçileri temsil etmesinin Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından, ILO’ya şikayet edilmesi de bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu yıl işçileri temsilen heyete Memur-Sen’in başkanlık yapacağını açıklamasının ardından, Türk-İş, KESK, DİSK ve Türkiye Kamu-Sen heyette yer almama kararı almıştı. Karar resmi delegasyon heyetine de yansıdı. Geçen yıl Türkiye’deki işçileri temsil eden heyet Türk-İş, Memur-Sen, KESK, Kamu-Sen ve Hak-İş temsilcilerinin bulunduğu toplam 49 kişiden oluşurken, bu yılki heyetteki kişi sayısı sadece 25 oldu. Memur-Sen ve Hak-İş temsilcilerinden oluşan heyetteki kadın sayısı da 4 oldu.

Haberin Devamı

Memur-Sen’in işçi sendikalarının itirazlarına karşın ILO’da heyet başkanı yapılması ILO’da da gündeme gelecek. Türk-İş ve diğer sendikaların Memur-Sen’in heyet başkanı olmasıyla ilgili itirazları Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’na (ETUC) iletildi.

Bugün itibariyle ITUC ve ETUC’un, ILO Konferansı Kayıt Komitesi’ne başvuru yaparak Memur-Sen’in delegeliğine itiraz etmesi bekleniyor. ILO, yapılan itiraz üzerinden Memur-Sen’in katılımını değerlendirecek.

ILO toplantısında bu yıl Türkiye sadece katılımcılar itibariyle değil, ILO sözleşmelerine aykırılık iddialarıyla da gündeme gelecek.

ILO’nun toplantı gündemini belirleyen Uzmanlar Komitesi raporunda Türkiye, 98 ve 135 sayılı sözleşmelerin ihlal edildiği ülkeler arasında yer alıyor. 

BAKMADAN GEÇME!