‘Geri alımla güven artar’

Güncelleme Tarihi:

‘Geri alımla  güven artar’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2016 21:58

SPK’nın, darbe girişimi sonrasında piyasaları desteklemek amacıyla, halka açık şirketlerin kendi hisselerini almalarını kolaylaştırması, şirketler tarafından olumlu karşılandı. Dün 10’a yakın şirket geri alım programı açıklarken, sayının piyasaların seyrine göre artabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi arenadaki gelişmeler kadar sermaye piyasalarının seyri de çok yakından takip edildi. Darbe girişiminin püskürtülmesinden hemen sonra başta Merkez Bankası’nın bankalara likidite sağlayacağı yönündeki açıklaması olmak üzere ekonomi yönetimi, piyasalara yönelik güven oluşturucu mesajlar verdi. Borsa İstanbul da, sistemin kesintisiz işletileceğini duyurdu. Sermaye piyasaları beklendiği gibi darbeden sonraki ilk haftayı dalga boyu yüksek bir hareketlilikle tamamladı. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) ise ilk olarak, şu ana kadar dikkat çekici bir durum olmadığı, piyasaları yakından izlemeye devam edecekleri yönünde mesaj verdi. SPK, önceki akşam da piyasaya destek niteliğinde bir adım daha attı ve halka açık şirketlere genel kurul kararı olmaksızın, borsada kendi paylarını limitsiz alımı konusunda kolaylık getirdi. 

Haberin Devamı

10’A YAKIN ŞİRKET

SPK’nın bu adımı aracı kuruluşlar tarafından, ‘piyasaya destek amaçlı, yerinde bir uygulama’ olarak görülürken, dün ilk etapta 10’a yakın şirket geri alım programı başlatacağını Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla duyurdu. Örneğin perakende zinciri BİM’den 300 milyon TL’lik bir geri alım programı açıkladı. Turkcell de KAP’a yaptığı açıklamada, “Sermaye Piyasası Kurulu’nun, sermaye piyasalarında son günlerde yaşanan gelişmeler kapsamında 21 Temmuz’da açıkladığı kararı çerçevesinde, Yönetim Kurulu kararına bağlı olmak kaydıyla hisse geri alımı yapmayı değerlendirmektedir” ifadelerini kullandı. Bunun dışında aralarında THY, Emlak Konut, Sabancı Holding, Tekfen Holding, GSD Holding, Albaraka Türk gibi çok sayıda şirketin daha önce duyurusunu yaptığı geri alım programları bulunuyor. 

DALGA BOYUNU AZALTMA

Halka açık şirketin kendi paylarını borsada satın alma imkanı veren geri alım programı, şirket ortakları ve yöneticilerini kapsamıyor. Hisseler şirketin kendisi tarafından alınabiliyor. Bu yolla yönetimin piyasaya, “Zaten iyi yönetilen bir şirket olarak ileride piyasa şartları daha olumlu olduğunda hissenin değerinin yükseleceğine inanıyoruz. O nedenle de şirket olarak kendi hisselerimizi kendimiz alıyoruz” mesajı vermiş oluyor. Bu uygulamanın sadece hisseye yönelik değil, genel olarak piyasaya yönelik de güven artırıcı özelliği olduğunu kaydeden uzmanlar yararlarını, ileriye dönük güven vermek, piyasayı toparlamak, piyasadaki dalga boylarını azaltmak şeklinde özetliyor. 

Haberin Devamı

PİYASADAKİ  GERİLİM AZALDI

DARBE girişimi gibi piyasalarda sarsıcı etki yaratacak gelişmelerin olduğu birçok piyasada borsaların birden fazla gün kapalı kaldığını hatırlatan piyasa uzmanları ilk günden BİST’te işlemlerin kesintisiz gerçekleşmesinin özellikle uluslararası arenaya olumlu mesaj verdiği görüşünde. “Borsanın ilk andan açık olması iyi oldu. Enerji birikimini yani gerginliği azalttı” diyen bir piyasa uzmanı, bu bir haftalık süreçte bazı hisselere yönelik otomatik devre kesici uygulamanın hayata geçmesi dışında olağanüstü hiçbir hareket olmadığını, bunun da yine olumlu bir mesaj olduğunu söyledi. 

ORTAKLARI KAPSAMIYOR

SPK’nın hisse geri alımı konusunda getirdiği kolaylığın piyasada genel olarak olumlu bir adım olarak görüldüğünü kaydeden bir aracı kuruluş yetkilisi uygulamanın daha da yaygınlaşması için farklı bir noktaya dikkat çekti. Şu anda Türkiye’de geri alımları şirketin ortakları ya da yöneticilerinin bireysel olarak yapamadığını, sadece şirketin kendisinin yapabildiği bir uygulama olduğunu kaydeden aracı kuruluş yetkilisi şunları söyledi: “Dün müşterilerimizden bu konuda pek çok telefon aldık. Hemen hepsi şirketin ortak ve yöneticilerinin bireysel olarak hisse alımı yapmasının yollarını sordu. Uygulama şirketlerin ortaklarını da kapsarsa geri alım programları çok fazla artacaktır.” 

BAKMADAN GEÇME!