‘En kötüyü geride bıraktık’

Güncelleme Tarihi:

‘En kötüyü geride bıraktık’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2017 22:46

Merkez Bankası’nın 130 milyar dolara yaklaşan döviz ve altın rezervinin 107 milyar dolarla yeniden yükselişe geçmesini önemli bulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “En kötüyü geride bıraktık. Eski günlerimize yeniden kavuşacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

EKONOMİDE olumlu sinyallerin arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihracatçılara ve işadamlarına yönelik olarak, “Sizler emeğinizle, gayretinizle, alınterinizle, azminizle yılın ilk 5 ayında ihracatımızın yüzde 8.9’luk artış kaydetmesini sağladınız. Birinci çeyrekteki yüzde 5’lik büyümenin yüzde 2.2’si dış ticaret kaynaklıdır. Yaklaşık 5 çeyrektir büyümeye negatif katkı yapan dış ticaretin bundan sonra yeniden büyümenin lokomotifi haline gelmiş olmasından memnuniyet duyuyorum. Önümüzdeki dönemde hem ihracatımızın hem de dış ticaretimizin büyümeye katkısının yükseleceğine inanıyorum. Yani eski günlerimize inşallah yeniden kavuşacağız” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanayi üretimindeki tırmanışın devam etmesinin, büyümenin konjonktürel değil üretime dayalı, kalıcı ve sürekli olduğunu gösteriyor. İstihdamda şubat ayında başlattığımız seferberlikle 1.2 milyon rakamına ulaşılıp, işsizliğin 1 puan düşürülmesini de çok önemli görüyorum. İstihdam rakamı 27.5 milyonu aşarak tekrar 15 Temmuz darbe girişimi öncesindeki seviyesine çıktı. İşsizlikte tek haneli rakamları göreceğimizden eminim. Ekonomideki tüm diğer göstergeler de hızlı bir toparlanmaya işaret ediyor. En önemlisi de tüm bu gelişmelerin içeride ve dışarıda birilerinin ısrarla ülkemiz aleyhinde hava oluşturmaya çalıştıkları bir dönemde gerçekleşmesidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜLKEYE GÜVENİYORLAR

İstihdam teşvikleri, ihracatçılara sağlanan teşvikler ve vergi indirimlerinin ile yatırımcılar için önemli bir teşvik unsuru olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dövizin ateşinin sönmesi ve nisbi bir gerileme sürecine girmesiyle, borsanın tarihi rekorlar kırarak 100 bin seviyesine ulaşması da ekonomideki olumlu havayı besliyor. Bunun yanında kredi temerrütlerinin azalması ve tahvil gibi piyasa araçlarının istikrara kavuşması da işlerin yoluna girdiğini, girmeye başladığını gösteriyor. Bazıları yurtiçi talebin nispeten daha yüksek artmış olması üzerinden büyümemizi eleştirmeye kalkıyor. Yurtiçi talebin artması, milletin ülkesine ve kendisine güvendiğini gösterir. En sağlam olan yol budur. Elbette büyümenin ihracat başta olmak üzere diğer ayaklarını çok daha fazla güçlendirmek için çalışmalıyız. Bunun için de ihracatçılarıma verilen destekleri genişletiyoruz. Cari açığın finansmanında turizmden kaybettiğimiz yaklaşık 10 milyar dolarlık avantajı ihracatla yakaladığımızın gayet iyi farkındayız. Merkez Bankası’nın 130 milyar dolara yaklaşan döviz ve altın rezervinin 107 milyar dolarla yeniden yükselişe geçmesini de önemli buluyorum. İnanıyorum ki biz 130 milyar doları hem yakalayacağız, aşacağız. İnşallah en kötüyü geride bıraktık. Her alanda artık ileriye doğru gidişin içindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

‘KUMPAS GAYRETİ İÇİNDELER’

Kredi derecelendirme kuruluşlarının ideolojik yaklaştıklarını belirten Tayyip Erdoğan, “Türkiye’ye yönelik sürekli bir kumpas gayreti içerisinde oldukları ortada. Onlar bunu ilan ederken, bizler farklı şeyler söylüyorduk. Diyorduk ki, bunların hepsi spekülatiftir, siyasi yaklaşımlardır. Türkiye’nin gerçek durumu bu değildir. Ve ortaya çıktı”dedi.

YATIRIMCILARA KAPIMIZ AÇIK

KARADENİZ’in yaylalarına, Akdeniz’in ve Ege’nin sahillerine, Türkiye’nin diğer bölgelerine tatil için Körfez’den geleceklerin müsterih olmasını isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye çoğu batı ülkesinden çok daha ileri düzeyde bir hukuk devletidir. Böyle bir ülkenin yatırımcılarına, misafirlerine farklı muamele edeceği kara propagandadan ibarettir. Hangi bölgeden gelirse gelsin tüm yatırımcılara, tüm misafirlere gönlümüz, kapımız sonuna kadar açıktır” dedi.

Haberin Devamı

FAİZE MÜDAHALEYE DEVAM

“FAİZ konusunda, müdahalemizi yapmaya devam edeceğiz” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi ‘Sayın Cumhurbaşkanı müdahaleden bahsetti, serbest piyasa var.’ Öyle bir müdahale yaparız ki, buna tatlı bir geçiş denir. Yatırımların önünü açmış oluruz. Eğer yatırımcıya kredi noktasında bu tip destekleri vermezsek, yüksek faizlerle yatırımcıyı köşeye sıkıştıracak olursak yatırım durduğu anda istihdam da durur, yatırım durur, netice almak zorlaşır. Netice almaya kararlıyız.”

‘En kötüyü geride bıraktık’

Soldan sağa: Ali Tanrıverdi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Ahmet Nazif Zorlu, Ahmet Kibar, Ali Koç, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ömer Koç, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Fuat Tosyalı, Tunç Başeğmez, Yasin Akdere, Hiroshi Kato

Haberin Devamı

İHRACATIN ŞAMPİYONLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

1. Ford Otomotiv, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç

2. TOFAŞ, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç

3. Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları, Genel Müdür Tunç Başeğmez

4. Kibar Dış Ticaret, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kibar

5. TÜPRAŞ, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç

6. Vestel, Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu

7. Toyota, Genel Müdür ve CEO Hiroshi Kato

8. Arçelik, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç

9. Bosch, Hükümet ve Dış İlişkiler Direktörü Yasin Akdere

10. TGS Dış Ticaret, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tanrıverdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!