Depremzede iller istihdam teşviki bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Depremzede iller istihdam teşviki bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2023 07:00

21.2 Milyar dolar ile otomotiv ve kimyanın ardından Türkiye’nin en çok ihracat yapan üçüncü sektörü hazırgiyim, 6 şubat depreminin yaralarını sardı. TGSD’nin (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği) Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a düzenlediği seyahatte, depremden etkilenen sektörün öncü firmaları ve üretim tesisleri alım ofisi temsilcileriyle birlikte ziyaret edildi. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, ziyaret kapsamında yaptığı açıklamada, “İstihdam kaybının önüne geçmek için, pandemide olduğu gibi yıl sonuna kadar kısa çalışma ödeneğinin sağlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Hazırgiyim tesislerinin yüzde 10’unun depremin etkilediği illerde olduğunu belirten Kaya, “Hazırgiyim istihdamının yüzde 20’si bu 11 ilde. İstihdam kaybı şu an yüzde 20-30. TGSD olarak, aralarında uluslararası alım ofislerinin de olduğu destekçiler ile birlikte Adıyaman OSB’nin yanında 308 konteynerlik bir yaşam alanı kurduk. Burası en az 3-4 yıl için tasarlandı. İyi yaşam koşullarına ağırlık veriyoruz” ifadelerini kullandı. İstanbul Tekstil İhracatçıları Birliği (ITHIB) Başkanı Ahmet Öksüz ise, “Hatay turizm, Maraş ise sanayi şehriydi. Sanayinin ağırlıklı olduğu kentin ova tarafı depremden çok etkilendi. Ancak dayanışma bizi kurtardı. Sorun deprem değil talep. Yani algı sorunu var. Tekstil sektörü olarak desteğe, morale ihtiyacımız var. Kapasite tam ama talep az” diye konuştu.

‘ÜCRET MODELİNİ KONUŞALIM’

KİPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Öksüz, “Önceliğimiz insanların buraları terk etmemesi. Bu bölgelerde ücret modelini de konuşmamız lazım. Vergi konusunda bazı düzenlemeler yapılabilir. Bölge sanayicileri olarak buradaki insanlara istihdam sağlamamız lazım” mesajını verdi. Gezi kapsamında Adıyaman’daki üretim tesisini ziyaret ettiğimiz dünyanın önde gelen iplik ve kumaş üreticilerinden SANKO Tekstil, Gaziantep’teki fabrikalarının depremden bir hafta sonra, Adıyaman’dakilerin ise 1.5-2 aylık bir hazırlık ve devreye alma sürecinin ardından tekrar tam kapasiteye üretime başladığını söyledi. Şirket, sadece kendi çalışanları için 130 dönümlük arazi içinde 850 adetlik konteynerkent de kurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!