Depremi önceden haber veriyor

Güncelleme Tarihi:

Depremi önceden haber veriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 07:00

Depremi önceden haber veren uyarı sistemi yapıldı. Yüksek teknoloji ile depremi yerinde tespit eden, deprem öncesinde bölgeye uyarı gönderen ve otonom tedbir alan entegre bir sistem EDIS; Apti, Sentez, Hubbox ve Seismic AI gibi alanında uzman 4 firmanın bilgi birikimlerini ve tecrübelerini birleştirerek oluşturuldu.

Haberin Devamı

Konut, fabrika ve işyerleri gibi tüm binalarda uygulanabilecek, depremi önceden haber veren sistem; depremin büyüklüğüne ve özelliğine göre depremi oluşum anında yakalayarak deprem kaynağının uzaklığına bağlı olarak bazen saniyeler bazen ise dakikalar öncesinden haber veriyor.

Emergency Disaster Information System (EDIS-Acil Afet Bilgi Sistemleri) Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Emre Erişen konuyla ilgili şunları söyledi: “Fay hattı kırıldığında, tıpkı havada yayılan ses dalgaları gibi hareket eden iki dalga oluşur. Eğer binaya erken uyarı sisteminin sensörü takılırsa ve devrede olursa, ilk yayılan P dalgası, yıkıcı olan S dalgası ulaşmadan önce, depremin yıkıcı etkisini haber verebilir. Biz yıkıcı dalga ve ilk yayılan dalganın arasında olan mesafeyi hesaplıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!