Deprem bölgesinde istihdam kararnamesi yürürlükte: OHAL Bölgesi’ne kısa çalışma ödeneği

Güncelleme Tarihi:

Deprem bölgesinde istihdam kararnamesi yürürlükte: OHAL Bölgesi’ne kısa çalışma ödeneği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2023 07:00

OHAL kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanına ilişkin alınan tedbirlere dair kararname yürürlükte. Depremden etkilenen illerde işverenin talebiyle kısa çalışma ödeneği verilecek. OHAL süresince şirketlerin çalışanların işine son vermesi yasaklandı. İşyeri kapanan veya istisnai bir nedenle işten çıkarılanlara ise nakdi destek sağlanacak.

Haberin Devamı

Depremden etkilenen iller için uygulanacak istihdam önlemleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre deprem nedeniyle OHAL uygulanan illerde işverenin talebiyle kısa çalışma ödeneği verilecek. İşyerinin kapanması, çalışanın ahlaki durumları gibi gerekçeler dışında işten çıkarma yasak olacak.

BAŞVURU YETERLİ

Kısa çalışma ödeneği alamayan veya işten çıkarılanlara ise günlük 133.44 TL aylık 4 bin 3 TL nakdi ücret desteği verilecek. Damga vergisi kesildikten sonra bu tutar 3 bin 972 TL olacak. Önlemler OHAL süresince geçerli olacak.

OHAL kapsamında yayımlanan kararnameyle, pandemi döneminde çalışma hayatı için uygulanan düzenlemeler tekrar aktif hale getirildi. Buna göre OHAL süresince deprem kaynaklı bölgesel kriz nedeniyle işverenlerin Türkiye İş Kurumu’na yaptıkları kısa çalışma başvuruları için uygunluk tespiti aranmayacak. İşverenlerin başvurusu doğrultusunda kısa çalışma ödeneği verilecek. İşverenin hatalı bilgi veya belge verdiği anlaşılırsa yapılan fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecek.

Haberin Devamı

İŞTEN ÇIKARANA BRÜT ASGARİ ÜCRET CEZASI

OHAL ilan edilen illerde belli istisnalar dışında işten çıkarma yasak olacak. İşyerinin kapanması, faaliyetinin sona ermesi veya çalışanın ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri bu durumun istisnası sayılacak. Bunun haricinde çalışanların iş sözleşmesini kararnameye aykırı bir şekilde fesheden işverenlere brüt asgari ücret kadar idari para cezası uygulanacak.

4 BİN TL’LİK NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ

- Kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanlar, işyeri kapatılanlar ve işsizlik ödeneği alamayanlar OHAL süresince nakdi ücret desteğinden yararlanabilecek. Bu tutar günlük 133.44 TL olarak uygulanacak. Bu da aylık 4 bin 3 TL’ye denk gelecek. Bu tutar üzerinden sadece Damga Vergisi düşecek. Çalışanın eline 3.972 TL geçecek. Genel Sağlık Sigortası primleri de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!