Denizaltında yerli hamle

Güncelleme Tarihi:

Denizaltında yerli hamle
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2022 07:00

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından Türkiye’nin ilk denizaltı test altyapısı (DATA) hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Bir test platformu olan DATA, denizaltıya ihtiyaç duymadan denizaltı mühimmatlarının test ve simülasyonunu yapabiliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılığı DATA’nın açılışında, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Gürcan Okumuş da yer aldı. Sualtı atış platformu, vinçle suyun 14 metre altına indirildi. Düzenek içerisindeki test kapsülü bölgenin doğal konumu nedeniyle Rodos Adası’na doğru ateşlenirken, başarıyla su yüzeyine ulaştı.

DATA’nın Türk mühendislerinin, teknisyenlerinin dizayn ettiği, uyguladığı ve ürettiği bir sistem olduğunu ifade eden Varank, “DATA, önemli mühimmatların geliştirme süreçlerini çok hızlandıracak. Su altında 60 metre derinliğe kadar atış imkanı bulunan DATA, karadan da kontrol edilebiliyor ve çok sayıda sensörle güvenli ve kontrollü test ortamı sağlanırken atışlar hızlı ve düşük maliyetle gerçekleşiyor. Böyle bir kabiliyeti ülkemize kazandıranları tebrik ediyorum. Tamamen kendi mühendislerimizin, teknisyenlerimizin dizayn ettiği, uyguladığı ve ürettiği bir sistemden bahsediyoruz. Bu kabiliyetler bizi savunma sanayi alanında bir üst noktaya taşıyacak. Türkiye’nin ürettiği ürünler dünyanın her tarafında konuşuluyor. İşte bu altyapı sayesinde inşallah bundan sonra denizaltıların kullanacağı mühimmatları da dünya konuşmaya başlayacak. Bunları Türkiye, kendi yerli ve milli olarak geliştirip, üretebilecek” dedi. TÜBİTAK SAGE Enstitü Müdürü Okumuş ise “DATA, hem mekanik, hem elektromekanik, hem de kontrol sistemleri olarak tamamen yerli mühendislik firmalarımızın katkılarıyla bizim sistem mühendisliğini yaptığımız, proje yürütücülüğünü yaptığımız bir kapsamda tamamlandı” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!