Demiryolu işletmeciliğinde kurallar değişti

Güncelleme Tarihi:

Demiryolu işletmeciliğinde kurallar değişti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2024 07:00

DEMİRYOLU taşımacılık faaliyetlerinin düzenlenebilmesi için demiryolu altyapı ve demiryolu tren işletmecileri ile acente, gar veya istasyon işletmeciliği faaliyetlerinde bulunanlara ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik yenilendi.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanlığı’nca Resmi Gazete’de yayımlanan Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği’ne göre tüzel kişilerde; demiryolu altyapı işletmecilerinin DA, yolcu treni işletmecilerinin DB1, yük treni işletmecilerinin DB2, manevra hizmetleri işletmecilerinin DB3, gar veya istasyon işletmecilerinin DC, acente hizmeti verecek gerçek ve tüzel kişilerin de DE yetki belgesi alması zorunlu hale geldi.

YENİ ŞARTLAR GELDİ

Yetki belgesi talebinde gerekli şartlar da değişti. Yük ve/veya yolcu tren işletmecisinin asgari 50 milyon TL, manevra hizmeti işletmecisinin asgari 5 milyon TL sermayeye sahip olması gerekiyor. Belge başına; yolcu ve yük tren işletmecileri ile gar veya istasyon işletmecileri 946.319 TL, manevra hizmetleri işletmecileri 94.631 TL ödeyecekler. Yolcu taşımacılığı acente belgesi için 32.173 TL, yük taşımacılığı acente belgesi için de 236.580 TL ücret ödenmesi öngörülüyor. Verilen ve yenilenen yetki belgelerinin süresi 5 yıl olarak belirlendi. Demiryolu tren işletmecileri, bir kaza meydana gelmesi halinde mali yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için bakanlığa, ilgili mevzuata uygun sigorta poliçesi, teminat mektubu veya kefalet senedi verecek.

 

BAKMADAN GEÇME!