Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Orta Koridor'un etkili olması için çalışmalar yapılması gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Orta Koridorun etkili olması için çalışmalar yapılması gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 11:20

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB'da düzenlenecek Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'na katıldı.

Haberin Devamı

Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

2022 yılında ülkeler arası ticaret 2 milyar doları aşmış durumda. 2023 yılında şimdiden 2,1 milyar dolarlık hacme geldi, yıl sonu itibarıyla 3 milyar doları yakalayacağımıza inanıyorum. 3 milyar dolar güzel bir rakam ama yeterli değil. 5 milyar dolar hedefi var önümüzde, 3'ten sonra 5'i hızlı şekilde yakalarız diye umuyorum. 

1077 proje ve 50 milyar doları aşan müteahhitlik hacmini görüyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Bu bedel dünya genelinde müteahhitlerimizin üstlendiği projelerin yüzde 11'ine tekabül ediyor. Rusya'dan sonra Türk müteahhitlerinin ikinci pazarı Türkmenistan.

İnşallah bu sene Aralık ayında Türkmenistan'a fuar vesilesiyle katılarak muadilim bakanlar kurulu başkan yardımcısıyla karma ekonomi toplantısını Türkmenistan'da yapacağız. Sağlanan ilerlemeyi görme imkanımız olacak. Ticaretle birlikte yatırımların da karşılıklı teşvik edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Enerji jeopolitik gelişmelerle daha da önemli hale gelmiş durumda. Bu stratejik sektörde Türkmenistan doğal gazı ve elektriğinin küresel piyasalara arzında işbirliği yapmamız gerekiyor.

Hazar geçişli, doğu-batı orta koridorunun önemli olduğunu söylüyoruz. Ticaret anlaşmalarından kapıların iyileştirilmesine kadar birçok başlık var. Ulaştırma, ticaret ve gümrük bakanları sık sık araya gelip koridorun etkili olması için çalışmalar yapılması gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!