Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Enflasyonda düşüş hazirandan sonra

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Enflasyonda düşüş hazirandan sonra
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2024 07:00

Enflasyonun ocak ve şubat aylarında çeşitli sebeplerle beklentilerin üzerinde geldiğini ancak mart ayıyla birlikte giderek ivme kaybedeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Mayısa kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz. Hazirandan başlayarak yıllık bazda enflasyonda belirgin düşüşleri göreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

ANKARA Sanayi Odası (ASO) 60.yıl kuruluş törenine katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz, hazirandan başlayarak belirgin düşüşleri göreceğiz” dedi. Yerel seçim sonrası ekonomiye ilişkin bazı söylentilere de değinen Yılmaz, “Yerel seçimler, makro politikaların değişme ihtimali olan seçimler değil. Yerel seçimler, yerel seçimlerdir. İlimizin, şehrimizin yerel hizmetleriyle ilgili seçimlerdir. Dolayısıyla bu yerel seçim vesilesiyle makro politikalarımız konusunda yapılan tartışmaların hiçbir zemine sahip olmadığını, spekülatif birtakım söylemlerden ibaret olduğunu ifade etmek isterim” diye konuştu.

‘HEDEF TÜKETİMİ TÖRPÜLEMEK’

Son dönemde izledikleri makro politikaların özünde ‘aşırı tüketimi törpülemek’ olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Daha ılımlı bir tüketim artışı sağlamak, iç taleple dış talebi dengelemek. Tüketim ağırlıklı büyümeden yatırım ve ihracat ağırlıklı büyüme yapısına doğru büyümemizin kompozisyonunu geliştirme sürecine girmiş durumdayız” dedi. “Çeyrekler bazında hala tüketim harcamalarının payı büyümede yüksek ama giderek azalan oranlarda katkıda bulunuyor. Yatırım ve ihracat ise giderek artan oranlarda katkıda bulunuyor” diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Enflasyon temel meselemiz. Burada mücadeleyi orta ve uzun vadede kararlılıkla sürdürmemiz gerekiyor. Burada sonuç almaya başladık. Ocak ve şubat çeşitli sebeplerle biraz beklentilerin üzerinde geldi ama martla birlikte giderek ivme kaybedecek. Mayısa kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz. Yaz aylarında, hazirandan başlayarak yıllık bazda enflasyonda belirgin düşüşleri göreceğiz. 2025 için OVP’de öngördüğümüz yüzde 15 civarında; 2026’da yeniden tek haneyi görecek şekilde tüm planımızı buna göre yaptık.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Enflasyonda düşüş hazirandan sonra

RASYONEL POLİTİKA VURGUSU

ASO’nun 60. yılı kutlamasının 18 Mart Çanakkale Zaferi’ne denk gelmesi dolayısıyla törende Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile tüm kahramanlar ve şehitler için saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.

Haberin Devamı

ASO Başkanı Seyit Ardıç konuşmasında Zafer’in 109.yılını kutlarken, Erzincan İliç’te yaşanan faciaların bir daha yaşanmaması temennisini dile getirerek, yaşamını kaybeden işçilere rahmet, yakınlarına sabır diledi. Ardıç, konuşmasında “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘her fabrika bir kaledir’ diyerek 9 Ekim 1937’de Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nı açmıştı. Kurucularımızın bozkırı sanayi ile yeşertme amacını ve heyecanını hep koruduk” dedi.

‘2024 KRİTİK BİR YIL’

Ekonomide yaşanan gelişmelere de değinen Ardıç, şöyle devam etti:

“2024 yılı ekonomimiz için son derece kritik bir yıl. Enflasyonla mücadele programının taviz vermeden sürdürülmesi, yerli ve yabancı yatırımcıların önünü açacak yatırım ikliminin iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntıların giderilmesi için gösterdiğiniz yoğun gayret çok kıymetli. Ekonomi politikalarının rasyonel bir çerçevede tesis edildiğini, bunun da makroekonomik istikrar hedefine güçlü bir zemin sağladığını gözlemliyoruz. Hükümetimizin bu konuda gösterdiği güçlü iradenin yanındayız.”

Haberin Devamı

‘CARİ AÇIK 32 MİLYAR DOLARA DÜŞECEK’

CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Yılmaz, konuşmasında cari açığın 2023 ortalarında 60 milyar dolarlara kadar çıktığını, yıl sonunda 45 milyar dolara gerilediğini anımsatarak, “Bu yılın ocak ayında 37.5 milyar dolara kadar düştüğünü görüyoruz. Şubat ayındaki verilerden ön bir değerlendirme yapacak olursak daha da düşeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Muhtemelen 32, 33 milyar dolarlara düşecek cari açığımız. Bu da çok sevindirici” dedi.

BAKMADAN GEÇME!