Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Enerji Bakanları Zirvesi'nde önemli açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Enerji Bakanları Zirvesinde önemli açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2015 11:33

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Enerji Bakanları Zirvesinde konuştu.

Haberin Devamı

İşte Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

"Hem ulusal ölçekte hem küresel ölçekte büyüme sağlamanın yolunun ulusal güvenin tesis edilmesi olduğuna inanıyoruz. Performansımızın altında bu yatıyor. G-20 üyeleri olarak geçtiğimiz yıl kabul edilen stratejileri uygulamamız yönünde 2018’e kadar yüzde 2.1 ilave büyüme elde edebiliriz. 2 trilyon dolar demek bu.

Böylece sözlerimizin arkasında durduğumuzu tüm dünyaya göstermiş olacağız. Değerli misafirler altyapı teşvikine duyulan ihtiyacın arttığını görüyoruz.

Açıklayacağım rakamlar anormal gelebilir. 2030 yılına kadar küresel altyapı ihtiyacı 70 ile 90 trilyon dolar olarak hesap ediliyor. Sadece Asya ülkelerinin ihtiyaç duyduğu tutar 8 trilyon dolardır. Gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedefi için yılda 1.5 trilyon dolar altyapı gerekiyor.

Haberin Devamı

Bizler kamu - özel işbirliği uygulamalarıyla kamunun milli bütçe ile gerçekleştirilemeyecek altyapı yatırımlarını hayata geçirdik. Özel sektörün dinamizmi ile kamunun ihtiyaçlarını bir araya getirirsek yatırımları canlandırabiliriz. Kamunun kıskançlık dönemini kapatması lazım. Onu ayaklar altına alması lazım. Bir dayanışma yardımlaşma içinde bunu gerçekleştirmek mümkün.
Özel sektörün güveni kazanılmalı. Özel sektörde reel sektörün içindeki yatırımcıyı sıkıştırmak da bunun önünü tıkıyor. Yerli ve milli anlayış teşvik edilmeli. Bu anlayış ile G-20 ülkelerinden yatırım stratejileri geliştirmesini talep ettik.

Bu konuda alacağımız kararlar ekonomik büyümenin daha yüksek olmasına katkıda bulunacaktır. Özellikle enerji alanındaki yatırım ihtiyacına özel önem veriyoruz. Küresel altyapı ihtiyacının büyük bir bölümünü enerji yatırımları oluşturuyor.

ENERJİ TALEBİ ARTMAYA DEVAM EDECEK
Dünya genelinde enerji talebinin artmaya devam edeceği açıktır. Enerji ihtiyaçları ciddi anlamda yükselecek. Dönem başkanlığımızın bir diğer özelliği de kapsayıcılıktır. G20’nin temel hedeflerinden biri olarak ele alınmıştır. Dezavantajlı grupların ekonomik refahtan pay almalarına özel önem veriyoruz.

Haberin Devamı

G20 ülkeleri düşük beceri seviyesine ait veya kayıt dışı istihdam edilenleri yüzde 15 oranında azaltmayı taahhüt ediyoruz. Aynı şekilde kadınların ekonomi içindeki rolünü kuvvetlendirmeye dönük çalışmalar yapmak üzere kuruluşunu teşvik ettiği Kadın 20 grubunu hayata geçirdik.

Kapsayıcılık sadece G20 içinde bir yapıdan bahsetmiyoruz sadece küresel ölçekte de kapsayıcı olmayı kast ediyoruz. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki ülkeler için özel gayret gösterdik.

Ancak bu ülkelerin karşı karşıya olduğu sınamalar devam ediyor. Enerjiye erişim bu sıkıntıların başında geliyor.

Dünya genelinde 1,3 milyar insanın elektrikten mahrum oluyor olması vahim bir durumdur. Bizim elektriğimiz var ısınıyoruz. Gece elektrikler yanıyor. Gündüz de yanıyor. Bunu diyemeyiz. Bu insanların 650 milyonu sahra altı Afrika’da yaşıyor. Bu kıtanın yarısından fazlasının elektriğe erişimi yok.

Haberin Devamı

Enerjiye erişime özel önem veriyoruz. Sahra altı Afrika’da çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.

Bu vesile ile birkaç gün önce sürdürülebilir kalkınma için 2030 gündeminde enerjiye erişimin de yer almasını önemli gördüğümü belirtmek istiyorum.

Sizlerin bugün görüşerek liderler toplantısına sunacağınız eylem planı esasen G-20’nin 2030 kalkınma gündemine önemli katkılarından biri olacaktır. Kapsayıcılık bağlamında diğer bir husus olan KOBİ’lerin küresel entegrasyonu için önemli çalışmalar yaptık. Dünya KOBİ forumunun İstanbul’da kurulmasına öncülük ettik. Bu forum sayesinde KOBİ’ler seslerini daha güçlü duyurma imkânına ulaşacaktır.

Geçtiğimiz yıl kabul ettiğimiz enerji prensipleri enerji konularını dâhil etmek bakımından önem taşıyor.

Haberin Devamı

Bu sene dönem başkanlığı olarak enerjiye erişim yenilenebilir enerji verimsiz fosil yakıt sübvansiyonları gibi konular üzerinde durduk.

Küresel enerji meselelerini ele almamız gerektiğine inanıyorum. G-20 ülkelerinin bu alanda işbirliğini gerçekleştirmeleri için zemin yeterlidir. Bu alandaki çalışmaların önümüzdeki yıllarda genişletilmesi gerekiyor."


BAKMADAN GEÇME!