Bu cevizin kilosu 150 lira

Güncelleme Tarihi:

Bu cevizin kilosu 150 lira
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2013 11:17

Bayramiç ilçesinde bir çiftçi, kökeni Güney Amerika'nın Amazon bölgesi olan "pikan" cinsi cevizin fidesini üretmeye başladı.

Haberin Devamı

Çiftçi Gürsel Eskici, farklı türde meyve ve sebze üretimine merakı olduğunu, bundan dolayı pikan cevizi yetiştirmeye başladığını söyledi.

Bir arkadaşında 10 yıl önce gördüğü ceviz cinsini yetiştirmeye çabaladığını belirten Eskici, "Bu cevizi bahçemde üretmek istedim. Diktiğim 3 fidandan sadece biri gelişti. Bu ağaçtan ürün almaya başladım" dedi.

Eskici, pikan cevizinin kökeninin, Güney Amerika'daki Amazon bölgesi olduğu bilgisini verdi.

Söz konusu cevizin fidanının, ilçe iklimine uyum sağladığını anlatan Eskici, şöyle konuştu:

"Bu cins ceviz çok verimli ve ticareti kolay. Ürünün yağı, kozmetik ve eczacılık sanayisinde kullanıldığı gibi oldukça da lezzetli. Genelde bunu kuru yemiş satıcılarına pazarlıyoruz. Normal ceviz türünden oldukça fazla verim sağlıyor. Kilogramı 150 liradan alıcı buluyor. İçleri genelde dolu, boş yok. Elde rahatlıkla kırılabiliyor. Aralık aylarında hasadı yapılan ceviz, üzüm gibi salkım halinde bulunuyor. Yöremizde hiç kimsenin yetiştirmediği bu ürünü yaygınlaştırmak için fidan üretmeye başladım. 6-7 yılda verim alınan bu türün yetiştirilmesi oldukça zahmetsiz. Bunun yanında üreticiye önemli girdi sağlayabilecek bir ürün."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!