BAE’den gelecek 11.5 milyar dolar hızlanacak

Güncelleme Tarihi:

BAE’den gelecek 11.5 milyar dolar hızlanacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın açıklanmasından sonra ekonomide yaşanılan olumlu gelişmeleri değerlendirdi.

Haberin Devamı

Bloomberg HT’nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Yılmaz, “OVP yeni dönemde en fazla mesai harcadığımız dökümanımız oldu. Bütün ilgili kesimlerle görüşerek programımızı hazırladık. OVP’nin ardındaki güçlü siyasi iradenin altının çizilmesi lazım. İlk kez Cumhurbaşkanımız OVP’yi açıkladı. Ben çok farklı kesimlerle toplantılar gerçekleştirdim. Toplumun bütün kesimleriyle istişare ederek hazırlandı. Bir dökümanın hazırlanma süreci en azından nihai çıktı kadar önemlidir. Süreç katılımcı şekilde yürütüldü” dedi.

OVP’nin gerçekçi bir program olarak değerlendirildiğini belirten Yılmaz, Dünya Bankası’nın taahhüdünü 35 milyar dolara çıkarmasını, BAE’den gelecek 51 milyar dolarlık desteği yansıyan olumlu sonuçlar olarak sıraladı. Yılmaz, “BAE ile 51 milyar dolarlık finansmanın, 11.5 milyar dolarının hızlanacağını, en geç yıl sonuna kadar bu kaynakların ülkemiz tarafından kullanılabileceğini söyleyebilirim. Teknik detaylar konuşuluyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

DÖRT ANA BAŞLIK VAR

Cevdet Yılmaz, OVP’deki dört ana başlığa dikkat çekerek bunları şöyle sıraladı: “Birincisi depremin yaralarını sarmak. İkinci başlığımız enflasyon. Enflasyonu kademeli şekilde tek haneli seviyeye düşürecek bir perspektif ortaya koyduk. Üçüncü başlığımız istihdamı ve büyümeyi olabildiğince korumak. Yılda 900 bin civarında ortalama istihdam yaratma hedefimiz var. Dördüncü başlığımız sürdürülebilir sosyal refahı oluşturma. Bu dört amaca üç temel araçla ulaşmayı hedefliyoruz. Para politikası, maliye politikası ve yapısal reformlar.”

VERGİ ADALETİ MESAJI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın konuşmasından öne çıkan mesajlar şunlar:

- Büyüme tüketim ağırlıklı olursa enflasyonist büyüme olur. Arz ağırlıklı bir büyüme enflasyonla çelişmez.

- Kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler de var.

- Oransal olarak doğrudan vergilerin payının artması gerektiğine inanıyorum sosyal adalet açısından.

- OVP döneminde 3 trilyon üzerindeki kaynağı deprem için harcayacağız. Bu gerçekten büyük bir yük. 2025’ten itibaren bu yükte rahatlama olacak.

Haberin Devamı

- OVP’nin ne bir kur tahmini, ne de kur hedefi vardır. Kurla ilgili herhangi bir rakam açıklamış değiliz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!