AYM ek MTV’ye vize kararını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

AYM ek MTV’ye vize kararını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2023 07:00

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 28 Eylül’de CHP’nin iptal başvurusunu oybirliğiyle reddederek, ek MTV’ye vize veren karşı kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Ek MTV’nin ilk taksitini 6 Eylül’e kadar ödemeyen vatandaşlar bu vergiyi aylık yüzde 2.5 faiziyle ödeyecekler. AYM ek MTV’ye vize verdiği için ikinci taksit de 30 Kasım’a kadar ödenecek. Ek MTV’den iki taksitte toplam 30 milyar lira gelir elde edilmesi hedefleniyor. MTV ve ek MTV’yi ödemeyen, trafikten çekme, hurdaya ve yurtdışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemini yapamayacak.

AYM, CHP milletvekilleri Özgür Özel, Burcu Köksal, Gökhan Günaydın ve 126 milletvekili tarafından yapılan iptal başvurusunu 28 Eylül’de oybirliğiyle reddetmişti.

TAKDİR YETKİSİ YASAMANIN

Ret kararında, deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların hangi vergilendirme araçlarıyla giderileceğinin takdirinin yasama organına ait olduğu vurgulandı. 2023 yılı için ek MTV alınması yolunda düzenleme yapılmasının gereklilik kriterini karşıladığı belirtildi.

Haberin Devamı

AYM kararında, ek MTV’nin bir defalığına ödenmesinin öngörülmesinin ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasına katkı sağlayacağı gözetildiğinde, kuralın bu meşru amaca ulaşma bakımından elverişli olduğunun anlaşıldığı vurgulandı. AYM kararında, sahip olunan taşıtın bir servet unsuru olarak mali gücün göstergelerinden biri olduğu, depremler nedeniyle oluşan maddi kayıpların büyüklüğü karşısında bu kayıpların giderilmesi sonucunda elde edilecek fayda ile araç sahiplerinin katlanacağı külfet arasında makul bir dengesizliğin bulunmadığı ifade edildi. Ret kararında, tüm hususlar gözetildiğinde ek MTV’nin toplumun tüm kesimlerini kapsayan yaygın bir vergi olduğu da dikkate alındığında kuralın mali güce göre vergilendirme, vergi yükünün adaletli dağılımı ve eşitlilik ilkeleri ile çelişmediği sonucuna varıldığı vurgulandı.

EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR

-Araçların satış ve devir işlemleri için MTV’nin ve ek MTV’nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV ödenmezse araç muayeneleri yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma dolayısıyla tescil kapatma işlemleri yapılamayacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!