Altın ve döviz diplomatik zırhla Türkiye’ye sokuldu

Güncelleme Tarihi:

Altın ve döviz diplomatik zırhla Türkiye’ye sokuldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2014 23:14

‘Büyük Rüşvet operasyonu’nu izlemek amacıyla kurulan CHP Kriz Masası, “Tonlarca altın ile 10 milyarlarla ifade edilen döviz yasal ve diplomatik dokunulmazlık zırhı kullanılarak Türkiye’ye sokuldu” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

CHP Kriz Masası Başkanı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları söyledi:

- Operasyonun ardından birçok iddia ve ihbar ulaşıyor. İhbarların birinde Türkiye’ye kaynağı belli olmayan yüklü miktarda altın ve dövizin kaçak olarak sokulduğu ve bu kaynağın Türkiye’de aklanarak sisteme dahil edildiği belirtiliyor. Yasama ve diplomatik dokunulmazlığın, altın ve döviz kaçakçılığında kullanıldığı ve ülkemizde makro ekonomik dengeleri değiştirecek tutarda kayıtsız altın ve dövizin olduğu yönünde bilgiler bulunmaktadır.

- İhbarda, halkımıza ait olmayan ve sisteme sokulmaya çalışılan tonlarca altın ve 10 milyarlarla ifade edilen dövizin, hükümetin bilgisinde ve kontrolünde olduğu ancak resmi kayıtlarda olmadığı bildirilmektedir. Bu iddialar önümüzdeki günlerde soru önergesi haline getirilip TBMM aracılığıyla hükümete sorulacaktır. Ayrıca bu iddialar soruşturmayı yürüten makamlara iletilecektir. Bunlar ciddiye alınması gereken iddialardır.

Haberin Devamı

- Türkiye ekonomisine uzun yıllardan bu yana kaynağı belli olmayan sermaye girişi izlenmektedir. Bu kaynak girişinin önemli ölçüde kara para olduğu yönünde güçlü şüpheler bulunmaktadır. BM tarafından İran’a uygulanan ambargonun bütün finansal sistemimizi tehlikeye sokacak yöntemlerle delindiği anlaşılmaktadır. İran’ın sisteme sokamadığı finansal kaynaklar, Halk Bankası üzerinden finansal sisteme sokulmuştur. Bu amaçla hayali ihracat, altın ve döviz kaçakçılığı yöntemleri kullanılmıştır.

- Halk Bankası’nın son 5 yıllık mali tablolarını inceledik. Bu kadar riskli işlemin içine sokulan Halk Bankası’nın kârında bir yükselme yok. İşlemlerden elde edilen ‘Aklama Komisyonu’nun bankaya gelir getirmediği açıktır. Bu komisyonların birkaç günlük cirosunun, ayakkabı kutularında ve çelik kasalarda gizlendiği düşünülmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!