Alman devler konkordato ilan ediyor... Hazır giyimde Almanya çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Alman devler konkordato ilan ediyor... Hazır giyimde Almanya çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 07:00

Almanya’nın asırlık perakende devleri ardı ardına konkordato ilan ediyor. Arkalarında milyarlarca Euro’luk borç bırakan bu şirketlerin iflasından en çok etkilenenler ise Türk tedarikçiler. İzmirli Are Tekstil’in kurucusu Hüsniye Arbay Alman hazır giyim devi 100 yıllık Klingel’in kapanmasıyla ihracatlarının yüzde 30’unun etkilendiğini belirtirken uzmanlar ihracatta sigortanın bu tür durumlarda oluşan zararı önlediğini belirtti.

Haberin Devamı

Almanya Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı. 2022’de Almanya’ya ihracat yüzde 6.9 oranında arttı. Yaklaşık 19 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Özellikle Alman hazır giyim perakendecilerinin en büyük tedarikçisi Türkiye. Türk tekstil şirketlerinin bugün oldukları konuma gelmelerinde dev Alman perakendeciler Karstadt Galeri, Klingel gibi devlerin etkisi büyük. Ancak pandemiden sonra bu manzara değişti. Avrupa’daki resesyon endişeleri artarken Almanya, Fransa ve İngiltere’de konkordato ilanları özellikle Türk ihracatçıların sıkıntı yaşamasına neden oldu.

Alman devler konkordato ilan ediyor... Hazır giyimde Almanya çıkmazı

BÜYÜK ALICILAR SIKINTIYA DÜŞTÜ

İzmir’de kadın dış giyim üreten Hüsniye Arbay, Avrupa’daki iflaslardan etkilenen firmalardan biri. Are Tekstil adındaki firmasıyla 25 yılı aşkın süredir Almanya’ya ihracat yaptıklarını belirten Arbay, satışlarının yüzde 30’unu kapsayan Alman devi Klingel’in iflas açıklamasıyla zor duruma düştüklerini söyledi. “Klingel ana sezon için bize sipariş verdi. Biz de üretim yaptık, ürünleri gönderdik. Ancak şirket iflas açıkladı. 100 yıllık şirket, yılda 14 katalog çıkarıyor. Kimse bunu öngöremedi” diyen Arbay, Klingel’den alacaklarını tahsil edemedikleri için ellerindeki gayrimenkulleri satmak durumunda kaldıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Arbay, sürecin mağdurlarından olduğu için Alman basınını yakından takip ettiğini ve son birkaç yılda 83 hazır giyim şirketinin iflas açıkladığını da vurguladı.

SİGORTA YAPTIRARAK GARANTİYE ALIN

Alman devler konkordato ilan ediyor... Hazır giyimde Almanya çıkmazı

-TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya da Avrupa’daki resesyondan dolayı Avrupa’daki şirketlerin arka arkaya iflas açıkladığını belirtti. Kaya, Türk şirketlerinin açık  ihracat yapmalarının bu ortamda hayati bir önemi olduğunu söyledi. Kaya, “Bu nedenle Türk şirketlerinin bu gibi durumlarda tek güvencesi sigorta yaptırmak. Eximbank bu konuda çok esnek. Yoksa bu iflaslar ihracatçı firmalar için krize dönüşür. Pandemide bütün Avrupa markaları ödemelerini aksattı. Bu durumu sigorta sayesinde aştık. Evet bir yıl sonra ödeme alıyorsunuz ama ilişkilerinizi devam ettirebiliyorsunuz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

ALACAKLILAR PARASINI NASIL ALIR

-İflas işlemleri açık ve şeffaf kurallara tabi. Bu nedenle, alacaklıların ödenmemiş tutarların tamamını veya bir kısmını almaları zaman alabilir. Belirli koşullar altında, iflas veren şirketin hiçbir varlığı kalmazsa alacaklılar zararı tamamen kendileri üstlenmek zorunda kalabilir. İflas Mahkemesi’nde açılan davayla ilgili kararda, bilinen alacaklılardan taleplerini iflas masasına belirli bir süre içinde sunmaları isteniyor. Bu süre genelde 2 hafta ila 3 ay arasında değişiyor. Ancak bu süre bir son tarih değil. Daha sonra yapılan talepler de şirketin kapanış tarihine kadar dikkate alınıyor. Bireysel alacaklılara tebligat yapılamaması durumunda bile taleplerin iflas yöneticisine sunulması tavsiye ediliyor. Alacaklıdan talep gelmemesi halinde bunu dikkate almayacaktır. (Yasemin Salih)

Haberin Devamı

Alman devler konkordato ilan ediyor... Hazır giyimde Almanya çıkmazı

100 YILLIK ŞİRKET KAPANIYOR

MAYIS ayında yeniden yapılandırma için iflas başvurusunda bulunan Almanya’nın önde gelen perakendecilerinden Klingel Grup tamamen kapanıyor. 1923 yılında Pforzheim’da kurulan ve şu an bin 300 çalışanı olan şirket için nasıl bir yol izleneceği tartışılırken, bu süre içinde ünlü perakendeciyi iflastan kurtaracak yatırımcı da bulunamadı. Gelecek yıl ocak ayına kadar faaliyetlerine devam edeceklerini açıklayan şirket yönetimi, iflasa gerekçe olarak cirodaki düşüşü gösterdi. Konjonktürel ve sektörel zorlukların kısa ve orta vadede ciroda arzu edilen iyileşme olmayacağını gösterdiği belirtilen açıklamada, ayrıca çok geniş kapsamlı masraftan tasarruf tedbirlerinin de yeterli olmayacağı kaydedildi. Kamuoyuna yapılan açıklamada şöyle denildi: “Yoğun çabalara rağmen, Klingel Grubu’nun tamamı için yatırımcı bulunamadı. Şirketler grubu, Ocak 2024 sonuna kadar ticari faaliyetlerine devam edecektir. Bundan sonra, uzaktan perakendecinin ticari faaliyetlerinin durdurulması gerekmektedir. Bu karar, alacaklılar komitesi tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda yönetimin teklifi üzerine alınmıştır. Klingel Grubu, Mayıs 2023’ten bu yana kendi kendini idare eden iflas işlemleri yürütmektedir.”

Haberin Devamı

Alman devler konkordato ilan ediyor... Hazır giyimde Almanya çıkmazı

SİPARİŞ VE ÖDEMELER NE OLACAK

Açıklamada, şirketin kapanıncaya kadar müşterilerin siparişlerini verip ürünlerini teslim alabilecekleri kaydedilirken, tedarikçilere de ödeme yapılacağı vurgulandı. Açıklamada, “İade işlemleri ve diğer tüm hizmetler Ocak 2024’e kadar garanti altındadır. Bu kapanma sürecinde tüm tedarikçi ve hizmet sağlayıcılara ödeme yapılmaya devam edilecek” denildi. İşletme sendikası ise şirketin bu duruma gelmesinin yönetim hatasından kaynaklandığı suçlamasında bulundu. (Murat Tosun/Berlin)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!