‘10 bin depremzede için yuva kuruyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘10 bin depremzede için yuva kuruyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2023 07:00

Deprem bölgesinin sadece sosyal ve ekonomik anlamda normalleşmesi için barınma sorununu bir an önce çözmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu konuda kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları hummalı bir çalışma içinde. Uluslararası şantiye deneyimiyle deprem bölgesinde yaşam alanları oluşturmak için ilk günden bu yana çalıştıklarını belirten Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp de büyük bir konteynerkent projesi yürüttüklerini anlattı. Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Malatya Yaşam Kent’in toplamda 2 bini aşkın yaşam alanı oluşturma planının bir parçası olduğunu dile getiren Kayaalp, “Adıyaman bölgesinde 504 konteynerimizi şu anda AFAD’a teslim ettik. Bütün konteynerlerimizde depremden etkilenen vatandaşlarımız konaklıyor. Toplam olarak baktığımızda da bin 435 konteyneri tamamladık, yaklaşık 673’ü de haziran ayının sonuna doğru tamamlanacak. Tüm bu alanı geçici bir barınma merkezi olarak planlamadık. Sosyal donatılarla birlikte kreşlerin, kadın yaşam merkezlerinin, çocuk alanlarının olduğu kalıcı bir yaşam alanı olarak tasarladık. Tüm bu konteynerlerde yaklaşık 10 bin kişi yaşayacak” dedi.

Haberin Devamı

Söz konusu konteynerkentlerin kadın, çocuk ve genç dostu olmasını çok önemsediklerinin de altını çizen İpek Ilıcak Kayaalp, “Biz henüz depremin ilk günlerinde, Malatya’da konteynerkent planlarını hızlıca hayata geçirdik. Burada kalanların yüzde 30’u çocuk, yüzde 35’i de kadın. Buradan yola çıkarak, kadın ve çocukları ön plana koyarak onlar için neler yapabiliriz diye düşündük. Bunun için de, bu alanda dünyanın en itibarlı STK’larından UNICEF ve UNFPA ile çalışmayı planlıyoruz” diye konuştu. Yapılan plana göre kentlerde tüm sosyal donatılar kullanıma hazır hale getiriliyor.

‘10 bin depremzede için yuva kuruyoruz’

İpek Ilıcak Kayaalp

KADIN VE ÇOCUK DOSTU KENTLER

Kayaalp, kadınların tüm ihtiyaçlarını dikkate aldıklarını belirterek, yapılanları şöyle anlattı: “Kentlerde, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını kolaylaştırmak için beceri kazandırma eğitimleri ve atölyelerin düzenlenebileceği alanlar yarattık. Biz ilk süreçte bu kenti bu şekilde tasarlarken, UNICEF’in de Malatya’daki konteynerkentimizde Çocuk, Ergen ve Aile Destek Merkezleri kurmasına destek vereceğiz. Ayrıca Genç ve Çocuk Dostu Alanların, Psikososyal Destek Merkezi ve Anne-Bebek ünitelerinin kurulumu konusunda da UNICEF’i desteklemeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

2023 HEDEFİ 5 MİLYAR EURO

Türkiye ve Hollanda başta olmak üzere Avrupa, Orta Asya, Ortadoğu ve Afrika’daki 30 ülkede doğrudan faaliyet gösteren Rönesans Holding, Engineering News Record (ENR) tarafından yayınlanan “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde gösterildi. 2022 itibarıyla dünyada 24’üncü, Avrupa’da ise 8’inci sırada yer alıyor. 64 farklı milletten 18 binden fazla çalışanları olduğunu belirten Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı İpek Ilıcak Kayaalp, “2022’yi 4.1 milyar Euro ciroyla tamamladık. Bu yıl hedef 5 milyar Euro. Devam eden müteahhitlik işlerimizin toplam büyüklüğü de 5 milyar Euro civarında. Rönesans’ın aktif büyüklüğü ise 7.5 milyar dolar” dedi. İpek Ilıcak Kayaalp’in verdiği bilgiye göre Rönesans Holding’in cirosunun yaklaşık yüzde 70’i yurtdışı operasyonlardan geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!