Doğa, canlıları yüzmeye zorluyor

Güncelleme Tarihi:

Doğa, canlıları yüzmeye zorluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2006 00:00

Uçmayı, yürümeyi, sürünmeyi biliyorlar, ama yine de doğa onları yüzmeye zorluyor! Evrimin garip bir cilvesi olarak bir dizi kuş, sürüngen ya da maymun, biraz tereddütle olsa da, eğer mesele yiyecek bulmaksa ve ekmeğini taştan çıkarmak zorunda kalıyorsa, suya atlamaktan çekinmiyor. Size Çam ’interesse’den ilginç yüzmeler...

İguana, yiyecek için buzlu okyanusta

Yemeğini denizden temin eden tek sürüngen türü olan Galapagos iguanası, yosunlara ulaşabilmek için 12 metre dalıyor. Yaklaşık bir saat süren bu banyo sırasında erkek iguanaların vücudu 10 derece soğuyabiliyor. Oysa dişiler ve genç iguanalar bu kadar ısı kaybına dayanamazlar! Bu dayanıklılık özelliğinden yoksun olan dişiler ve yavrular bu nedenle de kayaların etrafındaki yosunlarla yetinmek zorundalar. Bu yosunları bulamadıklarında iguana nüfusu azalıyor. Sağ kalanların boyları yüzde 20’ye varan bir küçülme karşı karşıya kalabiliyor.

Hoazin ancak yuvasından düştüğünde yüzüyor!

Gezegenin en evcimen kuşu olan Guyan hoazini (opisthocomus hoazin) ağaçtaki yuvasından hiç çıkmaz. Geviş getiren tek kuş cinsi olan Guyana hoazini ağırlığının dörtte birine eşit bir sindirim sistemi içeriyor. Sonuç olarak hoazin çok az kasa sahip, hantal ve uçmaya uygun değil. Bu kuşların her bir kanadının bileğinde büyüme sırasında iki yırtıcı tırnak uzuyor. Bu tırnaklarla suyun birkaç metre üzerinde kurulu olan yuvalarına daldan dala tırmanarak ulaşıyorlar. Tabii zaman zaman düşebiliyorlar da! Bu gibi durumlarda tekrar tırnaklarıyla kendilerini yukarıya çekip yuvalarına doğru yola koyuluyorlar.

Beyaz ayı avını buzulun altında arıyor

Kahverengi ayıların kuzeni olan Kutup ayısı 300 bin yıl önce Alaska civarını mesken tuttu. O zamandan beri de bu ortama alıştı. Yuvarlak hatlı ön pençeleriyle kilometrelerce yüzebilen Kutup ayısının arka pençeleri ise dümen işlevini üstleniyor. Bu ayı suyun altında iki dakika nefessiz kalabiliyorsa da fok balığı avlamakta son derece beceriksiz. Bu
/images/100/0x0/55eac133f018fbb8f89498aa
nedenle fokun su yüzeyine çıkıp nefes almasını beklemek için buzulun üzerinde pusuya yatmak zorunda.

Asya filinin hortumu tuba gibi

Uzmanlara göre, kalın derili bu memelinin hortumu yakın zamandaki bir evrim ürünü değil. 30 milyon yıl önce yaşamış olan filin suda yüzen atasında kuşkusuz bu hortum suyun altında nefes almasına yarıyordu. Şimdi de Asya fili sudayken kısa boynu nedeniyle nefes almak için ağzını suyun dışına çıkaramadığından hortumu sayesinde soluklanıyor.

Dalgıç kuşu denizaltı gibi

Bu kuş 40 metre derinliğe dalabiliyor. Sorguçlu dalgıç kuşu su depolarını boşaltan denizaltılar gibi tüylerindeki hava miktarını azaltabiliyor ya da çoğaltabiliyor. Küçük kafası ve ince boynu ilk başta kolaylıkla başını daldırmasını sağlıyor. Vücudunun çok arkasında yer alan pençeleri perdeli ve ayrı parmaklara sahip, bu da onu diğer yüzücü kuşlardan ayırıyor. Cenevre gölünde bu özel fotoğrafı çeken Nicolas Van Ingen 2005 yılında Montier-en-Der uluslararası hayvan ve doğa fotoğrafları festivali jüri ödülünü kazandı.

Makak maymunu nefesini tutarak yengeci yakalıyor
/images/100/0x0/55eac133f018fbb8f89498ac


Asya’nın tropikal ormanlarının derinliklerinde 500 bin yıl önce doğmuş olan yengeç makağı bir maymun için düşünülemeyecek bir özellik edinerek denize uyum gösterdi. Bu maymun Endonezya, Filipinler ya da Malezya adalarında yaşıyor. Çok iyi yüzen bu makak denizin derinliklerine dalıp nefesini tutarak yengeç avlıyor. Avladığı yengeçleri yemeden önce de tatlı suya batırıp kumunu temizliyor.

Yılan kuyruğunu kürek gibi kullanıyor

Deniz yılanları 18 milyon yıl önce ortaya çıktılar. Karasal türlerden evrim geçirdiler. Yanal düz kuyruklarını kürek gibi kullanıp ileriye doğru hamle yapıyorlar. Çok uzamış olan akciğerleri geniş çaplı hava rezervlerine sahip. Bu sürüngenler karada yer değiştiremiyorlar. Mercanları dolaşan zeytin yeşili rengindeki bu deniz yılanı dünyanın en zehirli yılanlarından biri. Ancak karadaki kuzenleri olan kobraların tersine saldırgan sayılmaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!