Doğa

Güncelleme Tarihi:

Doğa
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2006 00:00

Haberin Devamı

Erotik şakıma sayesinde iri yumurta

Bir kuş ne kadar uyarıcı bir şakıma dinlerse o kadar iri yumurta yumurtluyor. Ancak şakımanın cinsiyet üzerinde etkisi

/images/100/0x0/55eb0526f018fbb8f8a5c351
yok. Uyarıcı ötüşlerin etkisi özellikle de kanaryalarda çok belirgin diyor Londra Üniversitesi ve Max-Planck Davranış Fizyolojisi Enstitüsü bilim adamları. Ayrıca dişi kuşlar etrafta hiç erkek kuş bulunmamasına rağmen çiftleşme pozisyonuna girmişler.

Uyarıcı müzik dinlemeyen kuşların yumurtaları daha küçük oluyor diyen bilim adamları, erkek kuşun kızışma ötüşlerinin dişi kuşlar üzerindeki etkisini öğrenmek için 45 kanaryayı incelemişler.

Araştırmacıların hedefi bu bağlantıyı doğal ortamda da kanıtlayabilmek. Bununla birlikte erotik ötüşün civcivlerin cinsiyeti üzerinde etkili olmadığı görülmüş. Normalde büyük yumurtalardan erkek kanarya kuşu çıkmakta.

En çirkin koyun aranıyor!

Aşırı kıvırcık ve keçeleşmiş postlu koyunların genlerinde hatalar var. Avustralyalı araştırmacılar şimdi bu genleri saptayıp, daha parlak ve yumuşak yünlü koyunlar yetiştirmek istiyorlar.
/images/100/0x0/55eb0526f018fbb8f8a5c353


Avustralyalı bilim adamları kıtanın en çirkin merinos koyununu arıyorlar. Buldukları zaman yününün kalıtımını inceleyerek yün kalitesini iyileştirecekler. Bunun için araştırmacıların keçeleşmiş ve çok kıvırcık postlu bir koyuna ihtiyaçları var. Yünü kullanılmayacak kadar kötü olan koyundaki hatalı genin bulunması zor olmaz diyen Adelaide Üniversitesi’nden Phil Hyde, bu tür koyunların yetiştirilmemesi halinde yün kalitesinin önemli ölçüde artacağına inanıyor.

Genetik değişimden geçirilen koyunun yünü daha elastik, daha parlak ve daha kolay dokunabilir olacak. Kaliteli bir yünün, yapay iplikle rekabette büyük avantajları beraberinde getireceği tahmin edilmekte. Avustralya’daki yün endüstrisi yıllardan beri yapay iplik endüstrisiyle büyük bir rekabet içinde.

Atlantik’te yeni bir balina türü

Atlantik’in Amerika sahillerinde yeni bir çekiç başlı köpekbalığı türü bulundu. South Carolina Üniversitesi biyoloji
/images/100/0x0/55eb0526f018fbb8f8a5c355
profesörü Joe Quattro tarafından keşfedilen yeni tür daha önce sınıflandırılmamış. Yeni tür taraklı çekiç balığına benziyorsa da genetik açıdan farklılık göstermekte diyor araştırmacı. Quattro, yeni köpekbalığı türünün tehdit altında bulunduğundan endişeli ve özellikle de dişileri için özel koruma yasalarının çıkarılmasını önermekte. Dünya genelinde 450 farklı köpek balığı türü bulunmakta.

Alerji yapmayan kedi önümüzdeki yıl piyasada

Alerjisi olduğu için evinde kedi besleyemeyen kedi severler için iyi haber. Amerikalı bilim adamları kısa bir süre önce
/images/100/0x0/55eb0526f018fbb8f8a5c357
alerji yapmayan ilk kedileri tanıttılar. San Diego’daki Allerca biyoteknoloji kuruluşu ilk örneklerini 2007 yılında satışa sunacak. Genetik değişimden geçirilen kedilerde, kedilerin tüylerinde ve tükürüklerindeki proteini üreten gen bulunmuyor. Firmadan yapılan bir açıklamaya göre gelişme, "Lifestyle" ev hayvanlarının henüz başlangıcı. Firmanın alerji yapmadığına dair garanti verdiği kedi, yaklaşık olarak 3100 Euro’dan satılacak. New York Daily News gazetesine konuşan firma yöneticisi Megan Young, 2009 yılından itibaren her yıl 10.000 alerji yapmayan kedi üreteceğiz diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!