Devşirmeli mi devşirmemeli mi?

Güncelleme Tarihi:

Devşirmeli mi devşirmemeli mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkleştirilen yabancı kadın atletler atletizmdeki en önemli tartışma konusu

Türk atletizm kulüplerinin, bünyelerinde en çok iki yabancı atleti yarıştırmalarına izin veriliyor. Son yıllarda atletizme büyük bütçe ayıran ve uluslararası yarışmalarda başarılar kazanan Fenerbahçe ve ENKA Kulüpleri bu kuralı yasal bir yoldan deliyor. Başarılı kadın atletleri Türk gençleriyle evlendirip Türk statüsünde yarıştırıyorlar. Vatandaşlık kanununa göre yabancı bir kadın, bir Türkle evlendiğinde, Türk vatandaşlığına geçmek istediğini yasalara uygun olarak bildirdiği zaman kendiliğinden Türk vatandaşlığını kazanıyor. Erkeklerin Türk vatandaşı olmaları içinse evlenmeleri yeterli olmuyor. Çoğu zaman uzun yasal işlemler ve Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.

Fenerbahçe'nin bu yolla Türkleştirilmiş 9, ENKA'nınsa 5 kadın atleti var. Kadın atletlerin Türkiye rekorları kırmalarıyla atletizmde tartışma başladı. Yabancı atletlerin kırdığı rekorlar ‘‘Türkiye rekoru’’ olarak adlandırılabilir miydi? Rekorların çubuk kıraker gibi kırılması atletizmin ilerlediğini gösterir miydi? Daha bu sorular yanıtlanmadan, Atletizm Federasyonu Uluslararası Atletizm Federasyonu'ndan izin alarak devşirme atletleri, Türk Milli Takımı adına yarıştırmaya başladı. Kısa bir süre içinde de bu atletler Türkiye adına madalyalar aldılar.

‘TARTIŞMA GEREKSİZ’

Atletizm otoriteleri bu başarıların Türk atletizminin gerçek durumunu göstermediğini, bu yolla sorunların hasıraltı edildiği görüşünde. Federasyon Başkanı Fikret Çetinkaya ise bu yolla düşünce ve fizik olarak hantallaşan Türk sporcularının harekete geçeceğini, gençlerin de atletizme özeneceğini savunuyor. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü de tartışmayı anlamsız buluyor. Ünlü, ‘‘Onları Türk vatandaşı ben yapmadım. İki yıl önce oldular. Yarışmalara bizi temsilen katıldılar ve başarılı oldular. Ben de yönetmelik gereği ödüllerini vereceğim. 'Sen vatandaşımız değilsin' deme hakkına sahip değilim ki! Bunu tartışılacak bir yanı yok. Diğer branşlarda da yabancı sporcular Türkiye'yi temsilen yarışıyorlar. Ancak tabi ki, bu başarılar hatalı, kusurlu taraflarımızı örtmez. Yetenekli ve çok sayıda sporcu yetiştirmek asli görevimiz’’ diyor.

Avrupa ülkelerini temsil eden siyah atletler artık alışılan bir görüntü. Bunların çoğu ikinci göçmen kuşağı veya öğrenimleri sonrası evlenerek o ülkede kalanlar. Türk atletizm kulüpleri son iki yıldır en fazla 2 olan yabancı atlet kontenjanını aşmamak için, yabancı atletleri kağıt üzerindeki evliliklerle Türkleştiriyor. Atletizm Federsayonu bu atletleri bir süredir Milli Takım forması altında yarıştırmaya başlayınca, atletizm camiasından itirazlar yükseldi. Şimdi bu atletlerin elde ettiği başarıların gerçek ve yararlı olup olmadığı tartışılıyor.

Fikret Çetinkaya Atletizm Federasyonu Başkanı

Beyaz Gölge gibi olacak

Bu federasyonun başlattığı bir uygulama değil. Federasyon bu atletleri Türkiye adına yarıştırmak için bir lira bile vermedi. Normalde vermesi lazım. Bugün, Almanya adına Rus bir sporcu yüksek atlıyor. İsrail Milli Takımı’nın tamamı Yahudi Ruslardan oluşuyor. Üstelik Türk halterinde, güreşinde ve boksunda da yabancı isimler var.

Bizim yaptığımız kulüplerin sağladığı olanaktan yararlanmak. Kulüpler bunları iyi atlet diye Türk statüsünde yarıştırıyorsa, Milli Takım adına da yarışmaları gerekir. Kulüplere bu teklifi götürdük kabul ettiler. Uluslarası Atletizm Federasyonu'ndan da izin aldık.

BİZİMKİLER ÇALIŞMIYOR

Kulüplerin yabancı tranferlerini dejenere etmemesi için ocak ayında bir karar aldık. Gelecek yıldan itibaren bir yabancının Türk statüsünde yarışabilmesi için uluslararası Atletizm Feaderasyonu'ndan izin alması gerekecek. Bu da o atletin Türk Milli Takımı’nda yarışması demek.

Bu atletlerden yararlanarak, tarihimizde ilk kez Avrupa Genç Bayanlar Kros Şampiyonası'nda takım olarak birinci olduk. 4 kişilik takımın ikisi Etyopya asıllıydı. Avrupa Gençler Atletizm Şampiyonası'ndan ikisi altın, beş madalya ile döndük.

İddia ediyorum, Türkiye'de bu kızlardan daha kabiliyetli olanlar var. Ancak bizimkiler ciddi çalışmıyor. Günde bir antremanla Avrupa'da derece yapamazsanız. Bir yandan okul bitirip meslek edinmeye çalışıyorlar. Adam hem doktor hem de atlet olacak. Böyle bir şey mümkün değil.

Bu gelenler, çok iyi atletler değildi. Hatta geri gönderiyorduk. Rus antrenör Anatholy Bychkov, ‘‘kalsınlar ben bunları adam ederim’’ dedi. Kızların okulları yok, başka meşguliyetleri yok. 16 ay, 24 saat sürekli atletizm düşünerek bu noktaya geldiler.

CÜNEYT KORYÜREK

Mucize ilaç değil

Atletizimde son kuşağa kadar bembeyaz olan Avrupa, kahverengi olmaya başladı. Beyaz ırk olarak bilinen Kanada, Almanya, Hollanda, İsveç, Danimarka, İtalya ve Fransa'nın bazı atletlerinin epey esmer oldukları dikkati çekiyor. Bunların çoğu, o ülkelere hicret etmiş ailelerin çocukları veya gerçek evlenmelerle sonuçlanmış vatandaşlık olayları. Eski Kenya'lı Kipketer, Danimarka adına koşuyor. 11 yıl önce orada okumaya başlamış. Sonra oradaki kız arkadaşıyla, nişanlanıp evlenmiş. Fransa'yı temsil eden esmerler ise gelişmemiş ülkelerden gelen muhacirlerin çocukları.

Bizde yapılansa bir aldatmaca. Atletizm Federasyonu, Etyopya'dan ithal ettiği ve hemen Türkleştirdiği bir-iki esmer derili genç kızı, uluslarası yarışmalara Türkiye'yi temsilen yolluyor ve onların aldıkları başarılar da gazetelerimizde büyük haber oluyor. Türk atletizmi ilerliyor havası yaratılıyor. O zaman, daha da başarılı olmak için Kenya'dan 400 metreden maratona kadar, milli takıma giremeyen bir sürü muazzam genci alalım. Amerika'ya gidelim sprinter alalım. Polonya veya Slovakya'dan çekiç ve gülle atmacı alalım. Böyle yaparsak daha da başarılı oluruz. Bu mucize ilaç değil. Federasyonun başında dünyanın en akıllı adamı olsa, elinde trilyonlar olsa, başarı yine kolay gelmez. Türkiye'de sporcu kaynağının zenginleşmesi için gençlerin spor yapmasına olanak vermek gerekiyor. Bu da çocukların üzerindeki okul yüklerinin azaltılması ve yakın çevrelerinde spor sahaları yapılmasıyla mümkün olur.

DEVŞİRME ATLETLERİMİZ

Adı Uyruğu Dalı

Nuray Sürekli Etyopya Orta ve uzun

Sibel Özyurt Etyopya Orta ve uzun

Elvan Can Etyopya Orta ve uzun

Ebru Kavaklıoğlu Rus Orta ve uzun

Mirella Renda Romen Uzun atlama

Tatyana Köstem Ukrayna Sırıkla atlama

Oksana Mert Ukrayna Disk atma

Svetla Sınırtaş Bulgaristan Gülle atma

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!