Demirel’in bir eli benim cebimde

Güncelleme Tarihi:

Demirel’in bir eli benim cebimde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kadir Has, kendisi hakkinda bilinmeyenleri ve Cumhurbaskani'yla olan ozel dostlugunu anlatti.

Sosyete ve magazin dunyasinin 1 numarali dergisi Klips'de bu ay birbirinden ilginc konularin yani sira unlu isadami Kadir Has'in bilinmeyen yonlerini anlattigi bir roportaj da yer aliyor. Bu uzun roportajin bir bolumunu siz Kelebek okurlarina sunuyoruz.

Unlu isadami Kadir Has, isadamligindan cok hayirseverligi ile taniniyor. Ayni zamanda Cumhurbaskani Suleyman Demirel’in ve esi Nazmiye Hanim’in da yakin dostu. (solda) Is dunyasinin bir baska simasi Sakip Sabanci ile de iye gorusen Kadir Has, Sakip Aga’ya cok calismamasini, caninin kiymatenen bilmesini ve bir sure sonra guzel guzel dinlenmesinin tavsiye ediyor. (altta)

Cumhurbaskanimiz Suleyman Demirel ile dostlugunuz nasil ve ne zaman basladi?

Suleyman Bey cok eski dostumdur. Ilk tanismamiz soyle oldu: Devlet Su Isleri Genel Muduru'ydu. Oradan ayrilip Adalet Partisi'ni kurdu. Ben bir gun tebrige gittim. Orada karsilikli bir sempati duyduk ve dostlugumuz basladi. Bugun hala devam ediyor. Suleyman Bey cok buyuk bir adamdir. Boyle bir adam nadir gelir bir daha Turkiye'ye. Rahmetli Turgut Ozal'a saygim coktur. Bu memlekete basbakan ve cumhurbaskani iken cok guzel isler yapti. Ne yazik ki omru kisa surdu. Ama Suleyman Bey, 40 senedir memlekete hizmet ediyor. Dikkat ediyor musunuz, 365 gun sabahin 7'sinde koskten cikiyor, durmadan dinlenmeden kosturuyor. Ama Turist Omer gibi gitmiyor, kafali bir cumhurbaskani olarak gidiyor.

- Evinizde verdiginiz bir davette Demirel'i ugurlarken gordugunuz koruma ve hizmet ordusu karsisinda: ’’Bu ne satafat, bir daha dunyaya gelirsem ben de cumhurbaskani olacagim’’ demistiniz.

Evet, dogru. Cumhurbaskani'nin satafatini Cankaya'ya gittigimde daha yakindan gordum. Ama helal olsun. Orada oturan, bu ulkeyi temsil eden kisinin o satafati yasamak hakkidir. Benim de icimden geldi, o gun o saltanati gorunce oyle soylemistim. Bu arada Suleyman Bey aslinda cok kanaatkar, mutevazidir. Emekli olursa, Levent'te mutevazi bir apartman dairesinde oturacak. Ben kendisini 40 yildir destekledim. Onun kara gununde de yanindaydim. 1980 Ihtilali'nde cezalandirildiginda onun evine kimse gitmiyordu ama ben gidiyordum.

- Sizin icin Suleyman Bey'in kasasidir diyorlar.

Dogru, ben Suleyman Bey'in kasasiyim. Suleyman Bey'in bir eli benim cebimdedir. Ver buraya diyor veriyorum, ver suraya diyor veriyorum. Kiramam ki! O da benim veremeyecegim parayi benden istemez zaten.

- Bazi isadamlarimiz omurlerinin sonuna kadar calisiyor. Siz bu konuda ne dusunuyorsunuz?

Bazi insanlar var ki, aynen soyluyorum, Sabancilar, Koclar... Oyle bir calisiyorlar ki! Onlara aciyorum. Allah rahmet eylesin, Vehbi Bey kac yasinda oldu, Vehbi Bey'e herkes aciyordu. Soyle ki, bu kadar da servet sahibi olan Vehbi Bey'in oturup dinlenmesini istiyordu herkes. Simdi onun yerine Sakip Aga turedi bir tane. Sakip Aga da masallah... Hangi tasi kaldirsan altindan o cikiyor. Hepsinde akil yatar akil!

- Artik biraz dinlensinler, dunyanin tadini cikarsinlar mi diyorsunuz?

Sakip Aga benim cok sevdigim bir arkadasim. Bana zaman zaman: ’’Aga sana gipta ediyorum. Sen bu isleri hafiflettin, azalttin, sifira indirdin, ne guzel geziyorsun. Ah senin gibi ben de yapabilsem, ama yapamiyorum’’ der. Hayatimi tasvip ettigini soyluyor.

- Sakip Aga'ya tavsiyeniz nedir?

Calismanin sonu yok. Istedigi kadar hayir isi yapsin, onun da sonu yok. Ama caninin kiymetini bilsin. Koseye cekilmesini bilsin. Guzel guzel dinlensin.

- Kamuoyu sizi isadamliginizdan cok yaptiginiz bagislarla hayirsever isadami olarak taniyor.

Hayirseverligimle taninmam benim icin bir gurur vesilesidir. Ancak basarili bir is hayatim oldugu da gercek. Her tuttugumu kopardim. Kazandigimizi da hayir islerine harcadim. Sebebine gelince... Insan para kazanir. Ancak kimse bu dunyada kalici degil. Hepimiz olecegiz. Oldukten sonra o kisi unutulur. Hayirsever oldugun zaman olumsuzlesirsin. O eserler seni yasatir. Bunlar anildikca, eserlerimle yasadikca ben de mezarimda huzur icinde yatacagim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!