Büyük skandal

Güncelleme Tarihi:

Büyük skandal
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi Fenerbahçe- Gaziantep, İstanbul 5. Asliye Ticaret mahkemesi Beşiktaş -Şekerspor maçlarına CİNE 5 kameralarının girmesini yasaklayıp açık kanallarda yayınlanması kararını alırken, Futbol Federasyonu, maçların yayın haklarını şifreci tekele verdi...

Büyük skandal. Mahkeme, CİNE 5 kameralarının Fenerbahçe ve Beşiktaş karşılaşmalarına girmesini yasaklarken, Futbol Federasyonu tam tersi bir karar aldı. İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi Fenerbahçe- Gaziantep maçına, 5. Asliye Ticaret Mahkemesi de Beşiktaş - Şekerspor maçına CİNE 5 kameralarının girmesini yasaklarken Futbol Federasyonu dün yaptığı toplantıda bu kararları görmezden gelip yasaları çiğneyerek, maçların yayın haklarını şifreci tekele verdi. Ve şu andaki haksız uygulamanın devam edeceğini açıkladı. Federasyon adına konuşan Ufuk Özertem, mahkeme kararının henüz kendilerine ulaşmadığını, ulaştığı takdirde gerekeni yapacaklarını da söyleyerek ilginç bir tutum içine girdi.

HAKSIZ KARAR

Futbol Federasyonu Tahkim, Hukuk ve Disiplin Kurulu dün Beylerbeyi Tesisleri'nde toplanarak, Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın yayın devir hakkı talebini reddetti. Yaklaşık 5.5 saat süren toplantıdan sonra Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Özertem, kararları şöyle açıkladı:

‘‘Fenerbahçe ile Beşiktaş tarafından talep edilen yayın devir hakkı kurulumuz tarafından reddedilmiştir. Sadece lig maçları dışındaki yayın hakları onaylanmıştır. Maç saatleri aynen devam edecek. İki kulübün federasyondan eğitim amaçlı çekim isteği kabul edilmedi. Bu istekler federasyon tarafından temin edilecektir. Haber amaçlı görüntüler CINE 5 tarafından resmi prosedürce devam edecektir. Ancak, bu federasyonun kontrolü altında olacak. Deplasman takımlarının mağdur olmaması için maç saatlerini değiştirmiyoruz. Bundan böyle maç saatlerinin tespitini yine federasyon yapacaktır. F.Bahçe'den maç saatinin değişmesi için bir talep gelmedi. Havuz sistemi devam edecektir. Federasyon bu konudaki ısrarlı tutumunu sürdürüyor. Hukuki yoldan aldığımız kararlardan hiçbir problem yok'' dedi

Özertem, yayın konusunda şimdiye kadar Federasyona herhangi bir mahkeme kararı gelmediğini, gelmesi durumunda gereğini düşüneceklerini söyledi.

iki yüzlü konuşmalar

Bu arada Futbol Federasyonu Başkanı Özkan Olcay, dün toplantı öncesi yaptığı konuşmada federsyonun aldığı bu karar ile tam bir çelişki içindeydi. İşte Olcay'ın federasyonun iki yüzlülüğünü belgeleyen konuşmaları:

‘‘1996'da Genel Kurul kararıyla havuz sistemine geçildi. Bunun için kulüplerden yetki istenmedi ve karar resen uygulandı. Açılan ihaleye, aralarında ‘‘centilmenlik anlaşması'' adı verilen bir sözleşmeyle Tv'ler katılmadı. Ancak CİNE 5 son anda protokolu delerek ihaleyi kazandı. Ondan sonra da havuzda fırtına koptu. Yönetim Kurulu üretilen çözüm şekli hukuk kuralları içindeyse, sistemin bütününü bozmuyorsa, imzalanan sözleşmelerdeki taahütlere uyuyorsa kulüplerin de çıkarlarını gözeterek bir karar alacak.

Bu hafta için Ankaragücü - G.Saray, Trabzon- Kocaeli, Bursa-Altay karşılaşmaları için yetki belgesi verildi. Ancak, ilgili kuruluş, yetki belgesi yazısının üstünü örterek, diğer altı maç için de yetki almış gibi yayın yaptı. Bunu yayınlarında da yaparlarsa sonuçlarına katlanırlar.

Her iki grubun da yayınlarını engellemek amacıyla Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın maçlarını 16.00'ya aldık. Bu kararın yanlış olduğunu biliyoruz. Ama yayınlanmaması için tek çare buydu. Futbolseverlerden özür dileriz. Hakim veya savcı değiliz. Sorun için yardımcı oluruz. Bu konunun çözüm mercii Tahkim Kurulu'dur en doğru kararı verecektir. Cine 5 sözleşmesinin noksan tarafı olabilir. Geçen sezon içindeki katı tutumları diğer Tv'lerin görüntü almasında sıkıntı doğurdu. Bu da çatışmayı getirdi. Olaya müdahale etmediğimiz için biz de suçluyuz."

Özkan Olcay, kendilerinin tarafsız kalacağını, ve hiç bir tarafı tutmayacaklarını söylüyordui, ama kurulun aldığı karar ise bu tarafsızlığı yansıtmıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!