Bu iş, burada böyle oluyor!

Güncelleme Tarihi:

Bu iş, burada böyle oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2004 19:09

Özal zamanında ilk kez bir İlçe Belediye Başkanına kavuştu Şişli, ANAP’lı Mehmet Emin Sungur 1984’te seçildi. Ardından ‘artist’ Fatma Girik geldi. Sonra nasıl tarif edeyim bilmiyorum, humuduyla götüren Gülay Atığ/Aslıtürk/Çokay (zamana ve mekana göre soyadı değişti). Son olarak da Mustafa Sarıgül. Sarıgül ikinci kez seçilmeyi de başardı...

Haberin Devamı

28 Mart’ta oy verdik. 30 milyondan çok seçmen, 3 ayrı sandığa 6’şar oy pusulası attığı için (hatta ihtiyar heyetini sayarsanız yedi galiba), tabii ki sonuçların alınması çok zaman aldı. Onun için 29 Mart sabahı gazeteler çok temkinli çıktılar.

Ama bir haber vardı ki, hemen bütün gazetelerde vardı. Buyrun, benim görebildiklerim:

Takvim, 29 Mart (s.4) : ŞİŞLİ’DE SARIGÜL RAKİP TANIMADI - Şişli Belediye Başkanlığı’na ikinci kez aday olan Mustafa Sarıgül seçimden zaferle çıktı. Yüzde 81’le diğer partileri geride bırakan Sarıgül...

Sabah, 29 Mart (s.23) : SARIGÜL CHP’Yİ DÖRDE KATLADI - Partisi CHP Türkiye genelinde ancak yüzde 15-17 aralığında oy alırken, Sarıgül ilçesinde oyların yüzde 66’sını alarak rekor kırdı.

Vatan, 29 Mart (s.1) : SARIGÜL REKOR KIRDI - Mustafa Sarıgül yüzde 67 oyla ikinci kez Şişli Belediye Başkanı seçildi.

Hürriyet, 29 Mart (s.1) : CHP’NİN YILDIZLARI - Aldığı oy oranıyla İstanbul Şişli’de Mustafa Sarıgül, İzmir’de Ahmek Piriştina CHP’nin yeni (?) yızdızları oldular. SARIGÜL’ÜN REKORU - Sarıgül yüzde 77 ile CHP’nin rekorunu kırarken...

Gözcü, 29 Mart (s.13) : ŞİŞLİ’DE SARIGÜL RÜZGARI - Sarıgül CHP’nin rekorunu kırdı. Sarıgül yüzde 77 ile CHP’nin rekorunu kırarken...

Posta, 29 Mart (sayfa 1) : İKİ REKOR - Seçimin oy rekoru Kayseri ve İstanbul-Şişli’de kırıldı. İstanbul-Şişli’de CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yüzde 70’lik oyla yeniden seçildi.

Akşam, 29 Mart (s.19) : ŞİŞLİ’DE MUSTAFA SARIGÜL’ÜN ZAFERİ - İstanbul’da CHP’nin oy rekoru kırdığı ilçe Şişli oldu. Oyların % 65,7’sini alan Sarıgül... “Bu rekor Şişlili vatandaşlarımıza aittir” dedi.

*

Haberin Devamı

Nasıl oluyor da, yazı işleri birbirinden tamamen bağımsız 7 ulusal gazete, o karambolde, o telaşta, İstanbul’un 32 ilçesinden sadece biri olan Şişli Belediye Başkanı’nın kaç oy aldığını haber yapmaya karar veriyor, bunun 2004 seçimi için CHP’nin rekoru olduğunu hesaplıyor, hepsinin aklına da tesadüfe bakın ki üç aşağı beş yukarı aynı cümleler geliyor?

Hadi İzmir’de Ahmet Piriştina’yı anladık, ama niye mesela Kadıköy Belediye Başkanı değil? Niye Çankaya değil? Niye % 70’i geçen hem de Kayseri Büyükşehir’de geçen Mehmet Özhaseki değil? Niye Erzurum Büyükşehir’i % 61’le alan Ahmet Küçükler, niye G.Antep’te Celal Doğan gibi bir efsaneyi % 55’le deviren Asım Güzelbey değil de... İstanbul’un küçük ilçelerinden Şişli’de Mustafa Sarıgül?

Size işin sırrını söyleyeyim mi?

28 Mart Pazar akşamı sandıklar kapanmış, ilk sonuçlar gelmeye başlamıştı ki, Hürriyet’in yazı işlerinde Mustafa Sarıgül göründü, “Sonuçları aldık % 77 ile rekor kırdım!” diye müjdelemeye.

Yukarıdaki gazete dökümüne bakarsanız, Sarıgül’ün “seçim gecesi güzergahını” da çıkarırsınız.

Haberin Devamı

Demek ki Şişli’ye en yakın olan Sabah ve Takvim’den başladı turuna. (Takvim erken baskıya giriyordur, onun için % 81 diyor. Demek ki Sarıgül turunun başında böyle bir rakam müjdeliyordu. Sabah ise daha sonra baskıya girdiği için yahut da temkinli davranıp % 66 demiş.)

Ya önce ya sonra Vatan. (% 67)

Ardından herhalde HMT. (Bizim binaya geldiğinde % 77 diyordu Sarıgül. Erken dönen Gözcü % 77 demiş, Hürriyet’te bu rakam % 70’e inmiş.)

Giderken Milliyet binasında Posta. (% 70’ inmiş bile burada.)

Son olarak Akşam. (Akşam artık kesin sonuç veriyor, % 65,7)

(Salı günü artık bu gözle bakmamışım gazetelere...)


*

Bunları “adam kapı kapı gezdi, kendi galibiyetini 7 büyük gazeteye pazarladı, hatta üçünde birinci sayfaya girmeyi başardı” diye “hor görmek, dokundurmak” filan için yazmıyorum.

Haberin Devamı

Gelecek nesillere örnek olsun diye altını çiziyorum.

Türkiye’de başarılı olmak için (maalesef) “böylesi” şart, “yapmaktan çok pazarlamak” şart, kapıların yüzünüze kapanmasına gocunmamak şart, herkesi kafaya almak şart...

“Bu bakımdan” Mustafa Sarıgül’e hayran olmamak elde değil!..

“Bu iş” Türkiye’de “böyle” yapılıyor ve “benim meslektaşlarım” da ancak “bundan” anlıyor.

Gençler bunu böyle bilsin, ana babalar çocuklarına bunu böyle belletsin!


*

Bak, işte Sarıgül beni bir kere daha teyit etti! Yazımı bitirdim, sayfaya koydum, tam çıkmaya hazırlanırken, çocuklar masama Tempo’nun son sayısını bıraktı.


Kapak: BİR LİDER DOĞUYOR: SARIGÜL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!