Biz bize benzemeyelim !

Güncelleme Tarihi:

Biz bize benzemeyelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 1998 00:00

Devrim SAĞIROĞLU
Haberin Devamı

Aşağı yukarı herkesin es geçtiği haber, ertesi gün sadece bir gazetede yer bulmuştu. Haber şöyleydi: ‘‘Vanspor-Gaziantep arasındaki mücadele 0-0 bitip Antep ligde kalırken, Sanayi Odası 2.Başkanı Hasan Perihanoğlu, Ercüment'e tokat attı. Perihanoğlu futbolcusuna, ‘Antep'e direnmek size mi kaldı' diye de çıkıştı. Vanspor kaptanı Mevlüt, formasını şeref tribününe atıp, ‘Maçı biz satmadık, buyrun siz satın' diye bağırdı. Vanlı taraftarlar da, geçen yıl kümede kalmalarını sağlayan Antep'in kalesine şut atan oyuncularını yuhaladılar !’’

Bu habere fazla yorum yapmaya gerek yok. Yalnız, bir teşekkür borcu var. Aferin sana Mevlüt.. Sadece iyi futbolcu değil, adam olduğunu da kanıtladığın için.. Bu baskıya direnen diğer oyuncular da, kaptan Mevlüt kadar alkışı haketti. Vanspor galip gelip, Gaziantep küme düşseydi, o futbolcular sahadan sağ çıkar mıydı, merak ediyorum.

Bu sezon 1.Lig maalesef, her zamanki gibi sevimsiz ve seviyesiz bitti. Dedikodular ayyuka çıktı. Ancak, değerli Futbol Federasyonumuz bunları araştıracağına, derin uykusunda horlamaya devam etti.

Aklıma, bundan yıllarca önce İtalya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerindeki uygulamalar geldi. Fransa Futbol Federasyonu, bir maçta rakip takımdan bazı oyunculara para verdiği gerekçesiyle, şampiyon Marsilya'yı küme düşürmemiş miydi ? Hem de o Marsilya, bir ay önce Milan gibi bir devi 1-0 yenerek Avrupa Şampiyonlar Şampiyonu olmasına rağmen.. Bernard Tapie adında, bakanlık da yapmış bir başkanı bitirmemiş miydi ? Fransa Futbol Federasyonu, istese bu olayı sümen altı edemez miydi ? Oradaki politikacılar işe karışamaz mıydı ? Hayır.. Hayır.. Hayır.. Onun için, oranın adı Fransa..

‘‘Akdeniz ülkesi insanları ateşli, bize benzer’’ der, geçeriz.. Ama, İtalya da bize benzemiyor. Orada da, şikeye karıştığı gerekçesiyle birçok ünlü takım küme düşürüldü. Paolo Rossi, uzun süre hak mahrumiyetine çarptırıldı. Aynı Paolo Rossi, cezasının bitiminden sonra çıktı, gol kralı olduğu İspanya'da, İtalya'yı Dünya Şampiyonu yaptı. Düşünün, adamlar böyle bir oyuncuyu bile gözünün yaşına bakmadan cezalandırabiliyor.

Bir de bize bakın.. Sahir Gürkan zamanındaki bir Altınordu-İskenderun maçı hariç, her olaya karşı kafamızı kuma gömmüşüz. Karşıyaka-Kasımpaşa maçı Danıştay'dan dönmüş. Arada sırada, şov yapmak için amatör takımları cezalandırmışız, o kadar..

Biz de artık, onlar gibi ‘‘kanaat mahkemeleri’’ kurabilmeliyiz. Hiçbir şeyi delil kabul etmemek şeklinde, bir yanlışın içine düşmemeliyiz. Futbol Federasyonumuzu ‘‘eyyamcı insanlara’’ teslim etmemeliyiz. ‘‘Biz, bize benzeriz’’ tezini çürütmeliyiz. Politikacılarımız, spor işine hiç karışmamalı, karıştırmamalıyız.. Herşeyden önce, kendi bahçemizi özenle temizlemeliyiz.

Haydi, cesur bahçıvanlar.. Gelin, hep birlikte bahçemizi pisliklerden arındıralım. Çürümüş ağaçları keselim, yeni fidanlar dikelim. Şunu da hiçbir zaman unutmayalım:

‘‘Korkakların, temiz toplum özlemi duymaya hakları yoktur !’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!