Bazı şeyleri başarmanın zamanı geldi

Güncelleme Tarihi:

Bazı şeyleri başarmanın zamanı geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2007 00:00

"Şampiyonlar Ligi başarıları çok önemli. Avrupa takımlarından aşağı kalan hiçbir yanımız yok. İşimize konsantre olup iyi çalışırsak, Avrupa ve Türkiye’de başarılar kendiliğinden gelecektir."

FENERBAHÇE Teknik Direktörü Arthur Zico, kadro kalitesi olarak Avrupa takımları ile aynı seviyede olduklarını belirterek, artık uluslararası alanda başarılar kazanmaları gerektiğini söyledi. FB TV’ye yaptığı açıklamada, sezon hazırlıklarını, geleceğe yönelik hedeflerini ve yeni transferleri değerlendiren Zico, kendilerini geçen yılkinden daha zorlu bir sezon beklediğini ifade etti.

Herkes işini iyi yapmalı

Yeni sezonda saha içi ve saha dışında herkesin işini iyi yapması gerektiğini belirten Brezilyalı çalıştırıcı, "Herkes her türlü zorluklara hazırlanmalı. Şampiyonlar Ligi, Avrupa başarıları çok büyük öneme sahip. Bazı şeyleri başarmanın zamanı geldi. Kadromuza baktığımızda Avrupa’daki takımlardan aşağı kalan hiçbir yanımız yok. Futbolcular ve teknik heyetin başarıya inanması, bu doğrultuda saha içinde ve dışında çalışması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye’de hedeflerinin tüm kupaları kazanmak olduğunu kaydeden Zico, sözlerine şöyle devam etti:

Azimle çalışmalıyız

"Bu sene daha fazla işimiz var. Geçen seneyi şampiyon tamamlamış ve daha fazla güçlenmiş bir Fenerbahçe var. Rakiplerimiz işimizi daha fazla zorlaştırmaya çalışacak. Antrenmanlarımızı maksimum yapıp, ciddi çalışmakla Avrupa’da ve Türkiye’de başarılar kendiliğinden gelecektir.

Bizim, işimize konsantre olmamız önemli. Rakiplerimizin ne yaptığına, ne söylediği çok önemli değil. Futbolda saha dışı açıklamaların kimi ne şekilde motive edebileceğini bilemezsiniz, ama kendi gücünüzle kazanmak için motivasyonu daha kolay başarabilirsiniz. Sene içerisinde başarmanın, mutluluğun, şampiyonluğun duygularını futbolcularımıza hatırlatacağız. En fazla hak edenin kazandığını, kazanmak için fedakarlık yapılması gerektiğini, fizik ve taktik olarak hazır olunması gerektiğini, azimle çalışılması gerektiğini tekrar tekrar hatırlatmamız gerekiyor. Futbolcuların da başarılara hazır olmaları gerekiyor. Taraftarlarımız da varlıklarını futbolculara sahada her an hissettirmelidir. Bunu kötü ve güzel anlarda yaptıkları an, takımdan cevabını alacaklardır."


Colin Kazım zorlanacak

Zico,
geçen sezona oranla daha iyi bir takım haline geldiklerini belirterek, amacının hem defansta hem hücumda toplu hareket edebilen bir takım oluşturmak olduğunu ifade etti. Fenerbahçe Teknik Direktörü, şöyle konuştu:

"Bu sene bunu biraz daha iyi yapabileceğiz. Çünkü birbirini iyi tanıyan bir takımız. Yenilerden Gökhan, Wederson, Gürhan, İlhan ve Ali gibi Türk futboluna adapte olmuş futbolcular için bizim futbol mantalitemizi oturtmanın çok zor olmayacağını düşünüyorum. Colin Kazım biraz zorlanabilir. Çünkü farklı bir ekolden geliyor. Futbolu orada o ekolle öğrenmiş. Bir süre zorluk çekecek ama bunu da başaracaktır. Yeni gelen oyuncular da yavaş yavaş oyun tarzımıza alıştılar ve sezon içinde daha iyi olacaklar."

KAMP DEĞERLENDİRMESİ

Wederson oynar diğerleri bekler

YURT dışı hazırlık kampını Avusturya’da yapan Fenerbahçe, dün İstanbul’a döndü. Avusturya’da kaldığı 13 günde 17 antrenman yapan sarı lacivertli takım, oynadığı 4 özel maçı da kazanmasına rağmen, beklenen seviyeye çıkamadı. Kampta en büyük sıkıntı; yeni sezonda takımın kilit isimleri olmaları beklenen Roberto Carlos, Alex, Lugano ve Appiah’ın olmayışları idi. Uruguay Milli Takımı ile Copa America’da ter döken Lugano ile sakatlığı nedeniyle Brezilya’da tedavi gören Alex kampa hiç gelmezken, özel izin alan Roberto Carlos geç katıldı, Appiah ise sürekli takımdan ayrı çalıştı. Bütün bunlar yeni sezonda Avrupa ve Türkiye’de büyük başarılar elde etmeyi planlayan teknik direktör Zico’nun planlarının aksamasına yol açtı.

Son gün yaşanan Kezman-Uğur Boral kavgası hariç çalışmalar genelde sakin geçti. Yeni transferler içinde formaya en yakın isim olarak Wederson ön plana çıktı. Colin Kazım, Ali Bilgin, Gökhan ve İlhan, şimdilik alternatif olarak görünüyorlar. Avusturya kampının yıldızları Deivid, Serdar, Gökhan ve Uğur olurken, Wederson, Önder, Selçuk ve Kemal da başarılarıyla sivrildiler. Ligin başlamasına kısa bir süre kalmasına rağmen, hala tam kadro çalışma imkanı bulamayan Fenerbahçe’nin neler yapacağı şimdilik soru işareti.

Carlos’tan çok şey öğreneceğiz

ZİCO, flaş transferleri Roberto Carlos’a övgüler yağdırarak, takım olarak ondan öğrenecekleri çok şey olduğunu söyledi. "Carlos, başarıya doymamış teknik bir oyuncu" diyen Brezilyalı teknik direktör, şöyle konuştu: "Roberto Carlos’un kariyeri, yaptığı şeyler ve futbol mantığı, onun tecrübesinin en güzel göstergesidir. Ben dahil, herkesin ondan öğreneceği çok şey var. Onunla 1998 Dünya Kupası’nda milli takımda beraber çalıştık. Ben o zaman teknik kadrodaydım, ama teknik direktör değildim. Şimdiki gibi yakın değildik, konuşma imkanı bulamıyorduk. Şimdi daha fazla bilgi ve fikir paylaşabiliyoruz. Bu da ikimiz için avantaj oluyor. Carlos, profesyonel, kazanmak adına agresif olan, hırslı, sempatik, başarıya doymamış, teknik bir oyuncu. Duruşu, tekniği ve ismiyle Fenerbahçe’nin başarıları için her şekilde kullanılması gereken bir oyuncu. Benim, bunun için ayrı bir görevim ve sorumluluğum var."

Kanatlarımız mükemmel ama şutlarımız zayıf

ZİCO,
yeni sezon öncesi yaptıkları hazırlık maçlarını değerlendirirken, genel anlamda iyi olduklarını söyledi. Hazırlık karşılaşmalarında kanat organizasyonlarını iyi yaptıklarını anlatan Brezilyalı çalıştırıcı, "Futbolcuların orta yapacakları zaman birbirlerini iyi görmeleri, kanat organizasyonlarının tüm varyasyonlarını mükemmel uygulamaları beni mutlu etti. Biraz daha şut çalışmalarına ağırlık vermeliyiz. Son vuruşlarda çok daha iyi olmalıyız. Bu, gol sayımızı artıracak. Bunu da saha içerisinde biraz daha sakin olarak başaracağız" diye konuştu.

KAMPIN YILDIZLARI

KARE AS:

Æ Deivid de Souza:
Bir ara takımdan gönderileceği iddia edilen Brezilyalı, büyük bir özveri ile çalışıyor. Zico’nun da desteğini alan sambacı, bu sezon büyük patlama yapabileceğinin sinyalini verdi.

Æ Serdar Kulbilge: Her geçen gün kendisini geliştiriyor. Rüştü ve Volkan gibi iki önemli file bekçisinden kaptığı formayı kolay kolay çıkarmaz. Şu anda Zico’nun 1 numarası olarak görünüyor.

Æ Uğur Boral: Gerçek görev yerinde oynadığı için daha faydalı oldu. Driplingleri ve etkili ortalarıyla göz doldurdu. Tek problemi agresifliği. Saha içinde profesyonelce davranırsa, Zico sık sık ondan daha fazla yararlanır.

Æ Gökhan Gönül: Takıma kısa sürede uyum sağladı. Sağ kanatta Önder Turacı’nın alternatifi olarak ortaya çıktı. Hazırlık maçlarındaki görüntüsüyle isabetli bir transfer olduğunu kanıtladı.

GÖZE BATANLAR

Æ Gökçek Wederson: Sol tarafta kalitesiyle ışık saçtı. Roberto Carlos’un da takıma girmesiyle bu bölgede sıkıntı yaşanmaz. Ayrıca, Uğur Boral’ın da form tutması Fenerbahçe’nin sol kanatta rahat bir sezon geçireceğini açık açık gösterdi.

Æ Önder Turacı: Saha içi ve saha dışındaki başarılı çalışmalarının ödülü olarak son iki maçta kaptanlık pazubandı taktı. Arkadaşları arasında sevilen bir isim. İyi bir profesyonel. Zico’nun şu andaki bankolarından birisi. Sadece sağ kanat oyuncusu olarak değil stoper olarak da düşünebilir.

Æ Selçuk Şahin: Daha önceki kamplarda hep sakatlık belasıyla boğuşup duruyordu. Bu kez sağlam geldi. Hazırlık maçlarında yedek takımlarda oynamasına rağmen yeteneğini Zico’ya göstermeyi bildi. Ön liberoda kusursuz oynuyor. Ayrıca stoperde deneniyor.

Æ Kemal Aslan: Takımın joker isimlerinden. Sağda, solda, ortada, kısacası nerede görev verirseniz yapıyor. Olgunlaşmış stiliyle hücuma daha çok yararlı oluyor. Ancak, genelde savunma ağırlıklı görev üstlendiği için üretkenliğini sahaya yansıtamıyor.

HAYAL KIRIKLIĞI:

Æ Mateja Kezman: Antrenmanlarda müthiş arzulu olmasına rağmen maçlarda kendisini gösteremedi. Özellikle pas alışverişlerinde sıkıntı yaşıyor. Etkisiz kaldığı zamanlarda sinirlenerek arkadaşlarını kırıyor. Lige kadar kendisini toparlayamazsa, Fenerbahçe forvette sorun yaşayacak.

Æ Colin Kazım: Kampın ilk günlerinde iyi göründü. Sonraları boş verdi sanki. Sempatik tavırlarıyla dikkat çekiyor. Sahada istikrarsız tablo çiziyor. Şu aşamada ilk 11 şansını zor bulur. Ama her zaman iyi bir yedek olarak sahaya sürülebilecek nitelikte. Biraz sabır gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!