Baba Hakki, Baba Gunduz, Lefter, Metin ve Can’dan Hakan Sukur’e

Güncelleme Tarihi:

Baba Hakki, Baba Gunduz, Lefter, Metin ve Can’dan Hakan Sukur’e
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

METIN OKTAY

Turk halki, yuzyillarca hakanlik, hanlik, hanlik, beylik ve padisahlikla yonetildigi halde ‘‘KRAL’’ unvanini ilk kez Metin Oktay'a vermistir. Yillarca milli maclarda ve ligde attigi unutulmaz gollerle Gol Krali olane Metin, bu ununu anasinin ak sutu gibi hak etmistir. (Balon gibi sismis sakat bacagiyla 5-0'lik Fener macinda topal topal kirk metre top surup attigi tam dort golu hala unutamiyorum.

Gol Kralligini kimseye kaptirmamistir.

CAN BARTU

Allahin kendisine bagisladigi zeka ve yetenekle futbolun ve basketbolun sihirbazi olarak hem Fenerbahce ve Milli Takimimizin yildizi hem de seyircilerin sevgilisi olmustur.

Sonra da futbolun ‘‘Canavarlar Sofrasi’’olan Italya'da Fiorentina, Lazio ve Venezia takimlarinda yillarca top kosturmustur. Bu nedenle futbol dunyasinda Sinyor Bartu olarak anilir. Sol ayagiyla verdigi milimetrik paslarla ve ustun teknigiyle futbol tarihine adini altin harflerle yazdirdi.

BABA HAKKI (YETEN)

‘‘Tek basina takim!’’ sozu Hakki Yeten ile baslamistir. Besiktas'in kaptani ve milli futbolcu Baba Hakki, attigi goller kadar kotu oynayan futbolcusunun ensesine cektigi saplaklarla da unludur.

BABA GUNDUZ (KILIC)

Milli Takim'in ve Galatasaray'in namli kaptani Baba Gunduz, futbol teknigini ve bilimselligi Turk Futbolu'na tasiyan ilk hocadir.

LEFTER KUCUKANDONYADIS

Turk Milli Takimi'nin eski gol krali ve 50. milli mac madalyasini alan ilk futbolcu olan Lefter'e Turk halki ‘‘Futbolun ordinaryus profesoru’’ unvanini layik gormustur. Lefter, Fener'den sonra bir suru Avrupa takiminin formasini basariyla giymistir.

TANJU COLAK

Tanju, Avrupa'nin gol krali olup Altin Ayakkabi odulunu alan ilk Turk futbolcusu onurunu kazandi. Samsunspor, Galatasaray, Fenerbahce ve Milli Takim'in gol makinesi oldu. Aslinda dunyanin en buyuk golcusu olabilirdi. Ama ne yazik ki aklini ve zekasini sahalarda kullandigi kadar ozel yasaminda kullanamadi!

HAKAN SUKUR

Futbolumuzun son buyuk golcusu Hakan, degisik ve ustun fizigi, hucum presi, firsatciligi, kafa golleri ve de romantik kisiligiyle yalniz Turkiye'nin degil Avrupa'nin da gozdesi haline geldi. Galatasaray ve Milli Takim'da attigi muhtesem gollerle Turk futbolundaki yukselisin yildizlarindan biri oldu. Ikibinli yillarda Hakan'in gollerini izlerken sirtinda bir Avrupa kulubunun formasini gorurseniz sakin sasirmayin.

SUKRU GULESIN

Kose vurusundan (yani kornerden) gol atmanin mucidi, Besiktas'in ve Milli Takim'in deli dolu sol acigi Sukru, uzun yillar Italya'nin Lazio takiminda da top kosturdu. ‘‘Turkoo!.. Turkoo!’’ diye tribunleri inletti. Italya'ya gittigimde yillar sonra Sukru'yu hala unutmayan bircok Italyan'a rastlamistim.

TURGAY SEREN

Milli Takim'in ve Galatasaray'in efsane kaptani Turgay, sadece kale cizgisinde degil ilk kez bir libero gibi 18 icinde oynayip futbolumuza yeni bir kalecilik anlayisi getirmistir. Berlin'de Almanlari paraladigimiz macta daha biyiklari bile terlememisken kurtardigi gollerle Avrupa'yi sapsaskin birakinca ‘‘Berlin Panteri’’ unvani ustune yapisip kalmistir. Turgay'a bugun omrunu adadigi futbolun hatirasi olarak burnu dahil en az on kirik kemigi kalmistir.

CEMIL TURAN

Cabuklugu ve gucuyle Alman Muller'in Turkiye subesi olan Cemil, Fener'in ve Milli Takim'in unutulmaz golcusudur.

Okculuk

NATALI NASARIDZE

Dunya capindaki bayan okcumuz, Olimpiyat rekoru kirmis, Avrupa ve Akdeniz Oyunlari Sampiyonu olmustur.

YUCEL CAVKAYTAR

Cocuk yasinda Avrupa Gencler Sampiyonu olan Yucel, gencecik yasta aramizdan ayrildigi icin daha buyuk sampiyonluklara ne yazik ki yay cekememistir.

Cimnastik

MURAT CANBAS

Turkiye'nin cimnastik dalindaki ilk madalyali sporcusudur. Avrupa Gencler ve Akdeniz Oyunlari Sampiyonu olmustur.

Aticilik

ALP KIZILSU

Dunya ve Avrupa Trap Sampiyonu olan Kizilsu, bir suru rekoru da havada vurmustur.

Karate

HALDUN ALAGAS

Karatede Avrupa ve Dunya Sampiyonu olmustur.

Judo

SELIM TATAROGLU

Avrupa sampiyonlugunu ve dunya ikinciligini kazanan milli judocumuzdur.

Dagcilik

NASUH MAHRUKI

Dunyanin en yuksek tepesi olan Everest'i fetheden ve ‘‘Kar Leopari’’ diye anilan Mahruki, AKUT'un da kurucusudur.

Vucut gelistirme

AHMET ENUNLU (Var)

Avrupa ve Dunya Vucut Gelistirme Sampiyonu Enunlu Dunya Erkek Guzeli de secilmistir. Spor ve estetik (guzellik) ikiz kardestir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!