Kira artışına çözüm aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Kira artışına çözüm aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2022 07:00

Dünyada birçok ülke fahiş kira artışlarına karşı vatandaşı koruyan adımlar atıyor.Bu konuda son hamle Hollanda’dan geldi.

Haberin Devamı

BBC’nin haberine göre Hollanda hükümeti, konut sıkıntısı nedeniyle hızla artan ev kiralarına karşı orta gelir gruplarını korumak için serbest piyasadaki kiralık ev fiyatlarına müdahale edecek. Ev sahipleri, evlerini hükümetin belirlediği değerin üzerinde, fahiş fiyatlara kiraya veremeyecek.

Türkiye’de de vatandaşın en önemli gündem maddelerinden biri kiralar. Son yıllarda azalan üretime rağmen talebin canlı olması hem satış hem de kira fiyatlarında artışa yol açtı. Yeni ev arayan vatandaşlar bütçelerine uygun kiralık ev bulamazken, mevcut kiracılar da yasal oranın üzerinde fahiş zam talepleri ile mücadele ediyor. İşte bu nedenle kiralar konusunda bir düzenleme bekleniyor.

BAKANLIKLAR ÇALIŞIYOR

Geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da kiralar konusunda bir çalışma olduğunu müjdeledi. Bakan Kurum, Adalet Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ortaklığında çalışma yapıldığını açıkladı. Hem kira hem de konut fiyat artışını yakından takip ettiklerini belirten Bakan Kurum, konut fiyatlarının normalleşmesi için her türlü müdahalenin yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Tüm dünyadaki tedarik zincirlerindeki bozulmalar ve artan maliyetler nedeni ile fiyatların arttığını belirten Bakan Kurum, “Bundan sonraki süreçte de maliyetleri düşürmek için gerekli olan her türlü katkıyı özel sektörümüze, vatandaşımıza vereceğiz” dedi. Ağustos ayında 81 ili kapsayan önemli bir sosyal konut projesi açıklayacaklarını belirten Bakan Kurum, konut arzının artması ve vatandaşın daha kolay ev sahibi olması için belediyelerle de çalışacaklarını ifade etti.

Kira artışına çözüm aranıyor

Gayrimenkul değerleme platformu tarafından yapılan bir araştırmaya göre Türkiye genelinde nisan ayı itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı yüzde 147, kiralarda ise yüzde 120 seviyesinde gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!