Ali Ece: Beşiktaş 2'şer puan alsınlar ister

Güncelleme Tarihi:

Ali Ece: Beşiktaş 2şer puan alsınlar ister
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 11:49

Hürriyet Spor Yazarı Ali Ece, hafta sonu oynanacak Fenerbahçe – Galatasaray derbisinden alınacak hangi sonucun Beşiktaş’a yarayacağını değerlendirirken, devre arasında Mario Gomez’in dönüşünün siyah beyazlılara pozitif etki edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

İşte Ali Ece’nin açıklamalarından satırbaşları;

FenerbahçeGalatasaray derbisi Beşiktaş için nasıl bitmeli?
Bu uzun yılların bitmek bilmeyen tartışmasıdır. Birincisi salt aritmetik hesap açısından bakılır: Eğer şampiyonlukta 3 takım yarışıyorsa, bir takım diğer 2’si arasındaki maçların 2’sinin de berabere bitmesini ister ki 2 maçtan alınabilecek en az puan toplamı olan 2’şer puan alsınlar yani 4’er puan kaybetsinler. Ancak şampiyonluğu belirleyen asıl, aday takımın oynadığı kendi maçlarıdır. Diğer takımların hesapları biz fazla zengin olmayan insanların yaptığı ay sonu hesaplarına benzer: Rakiplerin aldığı ya da alamadığı puanlar masraflar hanesidir, yani asıl belirleyici olan senin ne kadar gelirin yani futbol bağlamında puanın olduğudur. O yüzden son tahlilde derbide iyi oynayan kazansın. Beşiktaş’ın ligdeki kaderini asıl kendi oynayacağı maçlar belirleyecektir.

Alkmaar ile hazırlık maçı oynanması oldukça eleştirildi. Sence doğru bir tercih miydi?
Avrupa’nın kulüpler arasında oynanan 3 büyük turnuvasında da şampiyonluk kupasını kazanmayı başaran iki teknik direktörden birisi olan Giovanni Trapattoni usta “Hazırlık maçları duşta şarkı söylemeye benzer” der. Sonra da onun en sevdiği şarkıcı olan Pavarotti için “Duşta detone olabilir ama sahneye çıkınca gelenlerin ağzını açık bırakır” der. Benim kafam operaya yetmez o yüzden dünyanın en başarılı Rock grubu olan Rolling Stones’tan örnek veriyim: Yıllar sonra en iyi albümleri yeniden basıldı ve orijinal plaklarına ek olarak şarkıların nihai halleri değil de demo kayıtları yani hazırlık çalışmaları da yayınlandı.

O hazırlık çalışmalarının bazılarında Mick Jagger, benden bile kötü söylüyor. Sonra bir bakıyorsun 60 küsur yaşında Rio’daki plaj konserine gelen 1.5 milyon dinleyici karşısında mikrofonlu Messi’ye dönüşüyor. Hazırlık maçları eksiklerini görmek için var. Akıllara hemen Hikmet Karaman yönetimindeki Kocaelispor’un hazırlık maçında sezon sonunda Premier Lig şampiyonu olacak olan Arsenal’i 4-1 yenmesi geliyor. Daha güncel bir örnek Euro 2016 öncesi hazırlık maçında Almanya’nın kendi evinde Slovakya’ya 3-1 yenilmesi. O maçtan 18 gün sonra Almanya resmi maçta Slovakya’yı 3-0 yendi ve eledi.
Asıl eleştirilmesi gereken hazırlık maçı yapmamak. Tabii Şenol Güneş’in oyuna eleştirisine de kulak vermek lazım: Skora değil maç sırasında umut kaybedilmesine, erken havlu atılmasına kızıyor. Tam da bu yüzden o günkü hazırlık maçında oynattığı hangi “hazır” olmayan oyuncuları resmi maçlarda fazla oynatmamasını anlamış olduk.

Devre arası Gomez’in geleceği yönünde dedikodular var. Dönmesinde fayda olur mu?
Beşiktaş’ta gol ile eş anlamlı olan Metin-Ali-Feyyaz üçlüsüyle Mario Gomez konusunu uzun uzadıya konuşmuştuk. Efsane 3’lünün 2’si bile Beşiktaş’a gelmiş geçmiş en iyi golcünün Mario Gomez olduğunu söylüyor. Bence sadece Beşiktaş tarihinde değil komple futbol tarihinde Mario Gomez gelmiş geçmiş en iyi santrforlardan birisi. Aboubakar, Afrika Kupası’na gideceği ve Kamerun da üst turlara çıkabilecek güçte bir takım olduğu için Beşiktaş’a devre arasında yeni bir santrfor gelmeli.

Bu yeni santrfor adayları arasında Burak Yılmaz’ın da adı geçiyor. Şenol Güneş daha önce olduğu gibi yine Burak Yılmaz’dan maksimum verim alabilir ama Beşiktaş taraftarının gönlünden geçen tabii ki Mario Gomez. Faydalı olur mu? Siyah beyaz renklerde bir “Gol ve Fayda” grafiği çizsek maksimum kesişim noktasında Mario Gomez yazar! Ben Wolfsburg’daki maçlarını da Fiorentina’daki maçları gibi izlemeye çalıştım. Mario, Almanya teknik direktörü Löw’ün de geçen gün dediği gibi halen birinci sınıf bir golcü. Sadece Wolfsburg’daki takım düzeni Beşiktaş’taki gibi organize değil. Gomez gibi çok iyi bir golcü golleriyle takımı iyi seviyeye çekebilir. Son haftalarda da Wolfsburg’da bunu yaptı. Ancak geçen sezonki Beşiktaş gibi iyi bir takımda Gomez gibi bir golcü iyinin de ötesinde bir performans sergiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!