Zeki şaşkın bakar

Güncelleme Tarihi:

Zeki şaşkın bakar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bebeğin yüz ifadesi zekasının göstergesi olabilir. Uzmanlar çocuğun çevreye aşırı duyarlı olmasının özellikle şaşkın bir ifadeyle bakmasının üstün yeteneğin işareti olabileceğini söylüyor.

ÜSTÜN yetenekli çocuklar doğuştan itibaren yüzündeki ifadeden bile anlaşılabiliyor. Doğumu izleyen ilk günlerde görme, işitme gibi duyulara aşırı duyarlılık gösteren, bağımsızlığına düşkünlüğünü belirten, kol ve bacak faaliyetlerini normal çocuklardan daha düşük düzeyde olan üstün çocukların en belirgin özelliği yüzlerindeki anlamlı ve şaşkın bakışlar.

Dikkat zeka göstergesi

Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ümit Davaslıgil, çocukta üstün olma durumunun zekanın yanısıra şu yeteneklerin bileşkesi olduğunu belirtiyor: Yeni düşünce geliştirme, bunu uygulayabilme, sonuç alacak aşamaya getirecek kadar kararlı olma. Üstün çocukların özellikle erken yürüme, erken konuşma, dikkat ve bellek alanlarındaki ileri başarılarının üstünlük belirtisi olduğunu söyleyen Prof.Dr. Davaslıgil, ‘‘Genelde çocuklar bir yaşında ilk sözcüklerini söylerler. Ancak, üstünler 7-8'nci ayda bunu yaparlar. Görsel bir uyarana bakmak için ağlamasını kesen, gözlerini sabit duran bir nesne üzerinde gezdiren bebekler üstünlük nitelikleri taşırlar’’ dedi.

Üstün çocukların bebekliklerinde yetişkinlerden bağımsız olarak uyaranlara tepkide bulunabilme yeteneğine sahip olduğunu belirten Prof.Dr. Ümit Davaslıgil, ‘‘Beşiğinde yatar durumdayken gördüğü nesnelere, kucağa alınma gereksinimi duymadan tepkide bulunurlar. Bebeklik dönemi sonrası bu tür çocuklar ellerine verilen oyuncağı uzun süre inceler veya öğrenme durumlarında çözüm için kararlılık göstererek, bundan hoşlandığını belirten bir ifadeye bürünürler‘‘ diye konuştu.

Daha hareketli oluyorlar

Prof. Dr. Davaslıgil, üstün çocukların, doğumu izleyen ilk günlerde az hareketli daha sonra ise hiperaktif çocuklar gibi hareketli olduğunu belirterek, aralarındaki ayrımı ise şöyle sıraladı:

‘‘ Aşırı duyarlı sinir sistemine sahip olmaları, normal yaşıtlarına oranla daha fazla hareketli olmalarına yol açabilir. Bebeklik döneminde daha az uyku gereksinimi duymalarıyla dikkat çekebilirler. Yüksek fiziki enerjiye sahip üstün çocuklar, hiperaktif çocuklarla karışıtırılmamalıdır. Hiperaktif çocuklar istemli dikkat ve davranış denetimini gerçekleştiremezler. Oysa, bu tür üstün çocuklar çok aktif olmalarına karşın, çok az hiperaktivite semptomları gösterirler. İlgilendikleri zaman dikkatlerini yoğunlaştırabilirler ve sadece zihinsel uyarıcının yetersiz olduğu durumlarda kendilerinde amaçsız hareketlilik görülebilir‘‘

BELİRTİLER

Fiziksel yapı ve genel sağlıkları normalin üstündedir

Üstün nitelikte sinir sistemine sahiptirler

Duyu organları keskindir

Öğrenmeye karşı ilgileri fazladır

Sözcük hazneleri zengindir

Uzun süreli belleğe sahiptirler

Kendi başlarına okumayı öğrenebilirler

Zaman kavramı erkenden gelişmiştir

Azimlidirler

Genelde fiziksel yapı ve genel sağlıkları açısından üstünlük gösterebilirle

Olgunlaşma hızlı bir seyir gösterir

Kuvvetlidirler ve koordinasyon gerektiren faaliyetlerde tepkileri daha hızlıdır

Kendilerinden büyük çocuklarla karmaşık oyun oynama eğilimindedirler.

Karşıdakilerin düşüncelerini, duygularını ve isteklerini kestirebilme yeteneğine sahiptirler

Kolayca ezberleme ve ezberlediklerini uzun süre belleklerinde koruyabilme özelliğine sahiptirler

Sayılara erkenden ilgi duyabilirler

Meraklıdırlar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!