Yüzde 5 az geldi dava açtı

Güncelleme Tarihi:

Yüzde 5 az geldi dava açtı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2010 00:00

“Bana sormadan sözleşmemi uzattılar” diyen Semih’e, sarı lacivertli yöneticiler, “Biz bir hafta önceden hem kendisine hem federasyona ihtarname yolladık” cevabını verdi. Milli futbolcunun isyanının sebebi ise yeni mukaveledeki zam miktarı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de bir ilk yaşanıyor... Fenerbahçe Futbol Takımı’nın kaptanı Semih Şentürk, Fenerbahçe Spor Kulübü’ne dava açıyor. Gerekçesi ise açık:
“Fenerbahçe bana sormadan sözleşmemi uzattı. Bunu kabul etmiyorum.”
Her şey geçtiğimiz hafta içinde Fenerbahçe’nin yaptığı bir açıklamayla başladı. Sarı lacivertli kulüp, sözleşmeden doğan haklarını kullanarak 2010 yılının haziran ayında sözleşme süresi dolacak olan Semih Şentürk’ün mukavelesini 2011 Haziran’ına kadar uzattığını duyurdu.
Son gün 31 Aralık’tı
Futbolcu ile kulüp arasında yapılan anlaşmaya göre Fenerbahçe, 31 Aralık 2009 tarihine kadar Semih’in sözleşmesini uzatma hakkına sahipti. Bu hakkı o tarihe kadar kullanmazsa, futbolcu 2010 Haziran’ından itibaren serbest kalacaktı.
Gazeteciler, duygularını öğrenmek için Semih’e ulaştıklarında hiç beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştı. İsmi Beşiktaş ve Galatasaray ile anılan Semih Şentürk şu açıklamayı yapıyordu;
- Ben İzmir’de tatildeyim, hiçbir şeyden haberim yok. Sözleşmemi uzattıklarını bana söylemediler bile..

Fenerbahçe’nin opsiyon hakkını kullanmasından iki gün sonra Semih Şentürk, avukatı aracılığıyla Futbol Federasyonu’na bir dilekçeyle başvurdu. Dün Vatan Gazetesi’nde yer alan habere göre Semih, kaptanı olduğu kulübü şikayet ediyordu...
- Sözleşmemde Fenerbahçe’nin opsiyon hakkı var. Ancak bu opsiyon benim rızam olmadan kullanıldı. Bu sözleşmenin geçersiz kılınmasını ve gereğinin yapılmasını arz ederim.”
Bu dilekçenin anlamı şuydu:
- Federasyon bu sözleşmeyi kabul ederse, Semih, Fenerbahçe’yi dava edecekti.

F.Bahçe kanadı ne düşünüyordu?
Onlar da şikayetten haberdardı. Ama elbette Semih gibi düşünmüyorlardı. İsmi bizde saklı bir Fenerbahçe yöneticisi, şunları söylüyordu:
“Semih sözleşmenin uzatılmasından haberdar olmadığını söylüyor ama bu doğru değil. Elimizde, Semih’in de imzası bulunan sözleşmeye göre, 31 Aralık 2009 tarihine kadar sözleşmeyi tek taraflı uzatma hakkımız var. Sözleşmeyi uzattığımız anda Semih’in haklarının ne olacağı, maaş ve primlerinin artış yüzdesinin ne kadar olacağı, yazılı.
Federasyon kabul etti
Semih “Haberim yok” diyor ama sözleşmeyi uzatmadan bir hafta önce Semih’e ve Futbol Federasyonu’na bir ihtarname yolladık. Bu bizim kanuni yükümlülüğümüz. Federasyon da uzattığımız sözleşmeyi tescil etti. Ve bunu hem Fenerbahçe’ye hem de Semih’e bildirdi. Dahası da var. Girin federasyonun internet sitesine; Semih sözleşmesi uzatılan futbolcular arasında gösteriliyor.”
Fenerbahçeli yönetici açık bir şekilde ifade etmiyor ama, “Semih’in haberim yoktu” açıklamasının doğru olmadığını, yani yalan söylediğini ifade ediyordu.
Ama asıl sorun sözleşmeden haberdar olup olmamak değildi. Sarı lacivertli yöneticinin, “Semih’in alacağı zam ne kadardı?” sorusuna verdiği yanıt herşeyi açıklıyordu: “Yüzde 5...”

Haberin Devamı

35 bin Euro zam aldı

Haberin Devamı

SEMİH Şentürk, halen Fenerbahçe Spor Kulübü’nden yıllık 1 milyon 400 bin Euro alıyor. Milli futbolcunun, “En az zamma ben layık görüldüm. Oysa bu takımın kaptanı benim. Bazı arkadaşlarıma yüzde 100’e yakın zam yapıldı. Bunu içime sindiremiyorum” dediği ifade edildi. Semih’in, “Benden fazla zam aldılar” dediği arkadaşları ve aldıkları ücretler şöyle:

SEMİH VE DİĞERLERİNİN ALDIĞI ZAMLAR

FUTBOLCU ESKİ RAKAM YENİ RAKAM

Gökhan Gönül 600 bin TL 1.5 milyon Euro
Deivid 1.1 milyon Euro 2.1 milyon Euro
Lugano 1.2 milyon Euro 2.5 milyon Euro
Volkan Demirel 1.1 milyon Euro 2 milyon Euro
Semih Şentürk 1.4 milyon 1 milyon 435 bin Euro
 
Semih’in avukatı: Kabul etmiyoruz

Haberin Devamı

SEMİH Şentürk, sözleşmede imzası bulunduğunu kabul ediyor. Ancak, “Sözleşmede olsa bile biz bunu kabul etmiyoruz. Yapılan anlaşma futbolcunun lehine değil. Bu durum düzeltilmezse kanuni haklarımızı sonunu kadar arayacağız” diyor.
Federasyon sözleşmeyi onayladığına göre, Semih avukatı aracılığıyla Tahkim Kurulu’na başvuracak ve Mehmet Aurelio örneğini gösterecek. Bilindiği gibi Fenerbahçe, Aurelio’nun sözleşmesini tek taraflı uzatmış, önce Aurelio’ya 5 milyon TL ceza çıkmış ardından bu karar Tahkim’de bozulmuştu.
Semih ve avukatı, “Bu gibi anlaşmazlıklarda FIFA futbolcunun yanında yer alır. Oyuncunun rızası olmadan opsiyon kullanılarak sözleşmenin uzatılmasına karşı çıkıyor” tezini ortaya atacak.

Haberin Devamı

Aurelio ile arasındaki 3 fark

Aurelio’nun sözleşmesi mayıs ayında uzatılmıştı. Yani sözleşmenin bitimine 1 ay kala.
Semih’in sözleşmesi ise 6 ay önceden uzatıldı.
Aurelio’nun o dönemdeki sözleşmeye göre transfer görüşmesi hakkı vardı.
Semih’in sözleşmesi 6 ay önceden uzatıldığı için transfer görüşmesi yapmasının önüne geçildi.
Aurelio’nun uzatılan sözleşmesinde futbolcuya zam yapılmamıştı.
Semih’in sözleşmesinde ne kadar zam alacağı açık olarak belirtilmiş.
NOT: FIFA, sözleşmesi süresinin bitimine 6 ay kalan futbolcuların transfer görüşmesi yapmasına izin veriyor. Bunun dışında futbolcuların transfer görüşmesi yapması yasak.

Uğur DÜNDAR: Özde değil sözde F.Bahçeli

Haberin Devamı

SEMİH Şentürk, sıradan bir profesyonel değil. Fenerbahçe’nin altyapısından yetişmiş, kaptanlığa kadar yükselmiş, sözde değil özde Fenerbahçeli olması gereken bir isim. Daha doğrusu, biz onu böyle tanıyorduk!. Şimdi kalkmış Fenerbahçe’yi dava ediyor. Yani bir çuval inciri berbat ediyor!
Anlaşılan bu muazzam camiada baş tacı edilmenin, taraftarca sevilmenin, neler ifade ettiğini pek anlayamamış!
Fenerbahçe öyle bir markadır ki, onun prestiji her türlü maddi değerin üstündedir. Kaldı ki Semih, bildiğimiz futboluna aradan geçen yıllarda artılar koyamamış, hatta yerinde saymış olmasına karşın, istediği parayı her zaman almış bir “profesyonel”dir...
Yetiştiği ocağı dava eden Semih’in bundan böyle taraftarın yüzüne nasıl bakacağını doğrusu çok merak ediyorum...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!