Yumurtalık kanserine doğum kontrol hapı

Güncelleme Tarihi:

Yumurtalık kanserine doğum kontrol hapı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 02:11

Amerikalı uzmanlar, yüksek oranda projestin hormonu içeren doğum kontrol haplarının, kadınlarda yumurtalık kanseri riskini azaltmada önemli bir etken olduğunu açıkladı.

Duke Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yapılan araştırmada, yumurtalık kanseri olan 390 kadın ve 2 bin 865 denekte doğum kontrol haplarının etkisi gözlendi. Araştırma sonucunda, yüksek oranda projestin içeren doğum kontrol haplarını en az üç yıl kullananlarda, yumurtalık kanseri riskinin yüzde 50 oranında azaldığı belirlendi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Dr. Joellen Schildkraut, ‘‘Doğum kontrol haplarını ne kadar uzun süre kullanırsanız, yumurtalık kanseri riski de o oranda düşüyor’’ dedi. Dr. Schildkraut, daha sonra şunları söyledi:

‘‘Bu durumun, hapların kadının yumurtlama sayısını azaltmasından kaynaklandığı varsayılıyordu. Ancak bizim araştırmamız, haplardaki yüksek orandaki projestinin bu işte etkili olduğunu ortaya çıkardı. Diğer dişilik hormonu östrojen ise yumurtalık kanseri riskini azaltmada aynı etkiye sahip değil. Maymunlar üzerinde yapılan bir başka araştırma, projestinin yumurtalıklardaki hücre değişimini hızlandırdığını göstermişti zaten. Bununla birlikte, projestinin göğüs kanseri riskini artırdığına dair şüpheler henüz giderilmiş değil.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!