"Yugoslav ekolü" Türk futbolunda geçmişini arıyor

Güncelleme Tarihi:

Yugoslav ekolü Türk futbolunda geçmişini arıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2012 12:51

Bir döneme damgasını vuran Yugoslav futbol ekolü, geçmiş yıllarda olduğu gibi bugün de Türk futbolunda önemli bir konuma sahip bulunuyor.

Türk futbolunda, Tarık Hociç, Cevat Prekazi, Zoran Simoviç ile başlayan Yugoslav dalgası, ülkenin parçalanmasının ardından Elvir Boliç, Elvir Balyiç, Saşa İliç, Milan Rapayiç, Mateya Kejman ile devam etti. Yugoslavya ekolünü temsil eden futbolcular, Türkiye'de her zaman aranan isimler arasında yer aldı.

Spor Toto Süper Lig'de bugün de Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Slovenya ve Kosova'dan toplam 23 Balkan kökenli futbolcu forma giyiyor. 2012-2013 sezonunda Spor Toto Süper Lig'de, Bosna-Hersek'ten 7, Sırbistan'dan 6, Hırvatistan'dan 6, Karadağ'dan 2, Slovenya ve Kosova'dan birer futbolcu olmak üzere eski Yugoslavya ülkelerinden toplam 23 futbolcu top koşturuyor. Bu 23 futbolcunun yanı sıra Hırvatistan A Milli Takımı'nın efsanevi oyuncularından eski futbolcu Robert Prosineçki de Kayserispor'da teknik direktör olarak görev yapıyor.

Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden Gençlerbirliği'nde 6, Gaziantepspor ve Karabükspor'da 3'er, Mersin İdman Yurdu, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve Elazığspor'da 2'şer, Fenerbahçe, Sivasspor, Kayserispor, Orduspor ve Antalyaspor'da birer futbolcu “Yugoslavya ekolünü” Türkiye'de temsil ediyor.

Süper Lig'de Bosna-Hersek'ten 7 oyuncu var

Bosna-Hersek A Milli Takım kalecisi Kenan Hasagiç, 9 yıldır Türkiye'de forma giyiyor.

Bosna-Hersek'in Kakany kentinde dünyaya gelen Hasagiç, Türk futboluyla ilk defa 1999 yılında Altay forması altında tanıştı. Daha sonra Gaziantepspor forması giyen Hasagiç, bugün de İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un file bekçiliğini yapıyor. Bosna'nın Olovo kentinde doğan Bosna-Hersek vatandaşı Edin Vişça da Hasagiç ile birlikte İstanbul ekibinin forması giyiyor.

Bosna-Hersek'in en üst ligi olan Premier Lig'de mücadele eden Jelyezniçar takımında görev yapmış, aynı zamanda kulüp tarihinin en genç kaptanı ünvanına da sahip olan Rogatitsa doğumlu kaleci İbrahim Şehiç, bugün Mersin İdman Yurdu'nun kalesini koruyor.

Bosna-Hersek A Milli Futbol Takımı'ndan arkadaş olan Saraybosnalı Haris Medunyanin ile Kotor Varoşlu Seniyad İbriçiç Gaziantepspor formasını giyerken, Fransa'nın Strasbourg şehrinde dünyaya gelen, ancak Bosna-Hersek Milli Takımını tercih eden Sanel Yahiç de Kardemir Karabükspor takımında futbol kariyerini sürdürüyor. Daha önce Jelyezniçar takımında oynayan Yahiç, bir defans oyuncusu olarak 37 maçta toplam 19 gol atıp dikkatleri üzerine çekmişti.

Bosna-Hersek A Milli Takımı'nın da formasını giyen başarılı forvet Ermin Zec de başkent ekibi Gençlerbirliği'nde üçüncü sezonunu geçiriyor. Bugoyno şehrinde doğan Zec, Hırvatistan'ın Şibenik takımında geçirdiği başarılı sezonun ardından 2010 yılında Gençlerbirliği tarafından transfer edilmişti.

Gençlerbirliği'nde Yugoslav ağırlığı

Fenerbahçe'nin Juventus'tan transfer ettiği Miloş Krasiç, Türkiye'de oynayan Sırp futbolcular arasında en popüler futbolcu konumunda. Mitroviça doğumlu Sırp yıldız daha önce CSKA Moskova ve Juventus gibi Avrupa'da başarılar elde etmiş kulüplerde forma giydi.

Eski Yugoslavya ülkelerinden 6 futbolcuyu barındıran Gençlerbirliği'nde Sırbistan vatandaşı 3 futbolcu forma giyiyor. Zrenyanin doğumlu Duşko Toşiç, Kralyevolu Deyan Lekiç ve Ub doğumlu Radoslav Petroviç sezon başında başkent ekibine transfer oldu.

Bunların yanı sıra, Mersin İdman Yurdu'nda forma giyen Novi Sad doğumlu Milan Stepanov ve Sivasspor'un kalesini koruyan Milan Boryan da Türkiye'de Sırbistan'ı temsil eden futbolcular oldu. Hırvatistan'ın Knin kentinde dünyaya gelen Boryan Sırbistan vatandaşı olmasına rağmen Kanada A Milli Futbol Takımı'nın formasını giyiyor.

Sırbistan gibi Hırvatistan da Spor Toto Süper Lig'de 6 futbolcu ile temsil ediliyor. Dünyanın en uzun boylu profesyonel futbol kalecisi ünvanına sahip olan Pula doğumlu Vanya Iveşa 5 sezondur Türk takımlarında forma giyiyor. Bu sezona kadar Eskişehirspor'un kalesini koruyan Iveşa, sezon başında Spor Toto Süper Lig'in yeni ekiplerinden Elazığspor'a transfer oldu. Hırvatistan'ın Şibenik kentinde doğan Hrvoye Spahiya da Iveşa ile birlikte Elazığspor'da forma giyen bir diğer Hırvat futbolcu.

Bu ikilinin dışında, Antalyaspor'da forma giyen Zagrebli futbolcu Nikola Jijiç, Gençlerbirliği'nde 5 sezondur top koşturan Şibenik doğumlu Ante Kulusiç ve Karabükspor'da forma giyen Split doğumlu Vyekoslav Tomiç ile Avustralya'nın Sidney kentinde dünyaya gelen Anthony Şeriç de Hırvatistan'ı Türkiye'de temsil eden futbolcular arasında yer alıyor.

Bağımsızlığını 2006 yılında ilan eden Karadağ'dan da iki futbolcu Spor Toto Süper Lig'de görev yapıyor. Bosnalı milli futbolcular Seniyad Ibriçiç ve Haris Medunyanin ile takım arkadaşı olan Barlı Ivan Ketsoyeviç, bu sezon başında Sırbistan'ın OFK Belgrad takımından Gaziantepspor'a transfer edildi.

Karadağ'ın Müslüman nüfusun yoğunlukla yaşadığı Biyelo Polye kentinde dünyaya gelen Emir Kuyoviç ise Kayserispor'un formasını giyiyor. Kuyoviç, her ne kadar eski Yugoslavya topraklarında dünyaya gelmiş olsa da ailesinin İsveç'e göç etmesiyle futbol kariyerine bu ülkede başladı ve İsveç 21 Yaşaltı Milli Takımı'nın formasını giydi.

Sloveny Gradets doğumlu Slovenyalı kaleci Saşo Fornezzi Orduspor'un kalesini korumaya devam ederken, Kosova'nın başkenti Priştine de dünyaya gelen fakat Arnavutluk milli takımının formasını giyen Debatik Curri ise başkent ekibi Gençlerbirliği'nde top koşturmaya devam ediyor.

“Kimin nereli olduğu önemli değil”

Bünyesinde bir Boşnak, 3 Sırp, birer Hırvat ve Kosovalı futbolcu barındıran başkent ekibi Gençlerbirliği'nin başarılı isimlerinden Sırp oyuncu Duşko Tosiç, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, takımdaki arkadaşlığın çok iyi olduğunu vurguladı.

Toşiç, “Sezon başında Gençlerbirliği'ne ve dolayısıyla Ankara'ya geldiğimde Ermin Zec ve Ante Kuluşiç buradaydılar. Onlar beni çok iyi karşıladılar ve takıma alışabilmem için bana destek oldular. Kulüp dışında da sürekli beraberiz, boş vakitlerimizi beraber geçiriyoruz. Kimin nereli olduğu önemli değil” diye konuştu.

2012-2013 sezonuna güzel bir başlangıç yaptıklarını belirten Tosiç, ancak daha lig sonuna çok zaman olduğunu ve çok çalışmaları gerektiğini söyledi.

Takım içindeki arkadaşlığı ve takımın son durumunu değerlendiren Boşnak yıldız Ermin Zec ise gerek kulüp içerisinde gerekse dışarıda arkadaşlığın çok iyi seviyede olduğunu söyledi.

Zec, “Gerek profesyonel anlamda gerekse özel hayat kapsamında çok iyi anlaşıyoruz. Tosiç, Lekiç ve Petroviç gelmeden önce de Kulusiç ile çok iyi bir arkadaşlığımız vardı. Şimdi 5 kişi olduk ve kulüp dışında hep beraberiz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!