Bilgisayar bağımlılığı her geçen gün artıyor

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar bağımlılığı her geçen gün artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 00:00

Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesinin Ankara’daki internet kafelerde yaptığı araştırma, dünyada da giderek artan bilgisayar bağımlılığı tehlikesinin Türkiye’nin de kapısına dayandığını ortaya koydu.

BAŞKENT Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanları Doç. Dr. Mutlu Binark ve Günseli Bayraktutan Sütçü tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen "Ankara Mikroölçeğinde İnternet Kafeler Kullanım Biçimleri" başlıklı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesinin Ankara’daki internet kafelerde yaptığı araştırma, dünyada da giderek artan bilgisayar bağımlılığı tehlikesinin Türkiye’nin de kapısına dayandığını ortaya koydu.

Ankara’daki 38 internet kafede, 10 yaşından başlayarak 24 yaş ve üstüne kadar toplam 206 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre 15 yaşından küçükler günde 1 buçuk saat, 16-19 yaş grubu 1-7 saat, 20-24 yaş grubu 1-10 saat, 24 yaşından büyük olanlar ise 30 dakika-15 saat arasında bilgisayar karşısında vakit geçiriyor.

Başkent’teki internet kafelerde bilgisayar karşısında geçirilen toplam süre, 16-24 yaş grubu için 1-10 saat arasında değişiyor. Araştırmaya göre, 15 yaşından küçükler için özellikle ebeveyn denetimi nedeniyle bilgisayar başında geçirilen süre, görece daha da azalıyor. 24 yaş ve üstü yaş gruplarında ise internet kafede harcanacak boş zamanın sınırlı olması nedeniyle bilgisayar başında daha az zaman geçiriliyor. İnternet kafede geçirilen zaman, çevrim içi ya da çevrim dışı arkadaşlarla birlikte olunduğunda artıyor. Alan araştırmasına göre, 15 yaşından küçükler günde 1-5 saat, 16-19 yaş grubu 1-7 saat, 20-24 yaş arasındakiler 1-10 saat, 24 yaşından büyük olanlar ise 30 dakika-15 saat arasında bilgisayar karşısında zaman geçiriyor.

Bilgisayar karşısında geçirilen süre ise bilgisayar sahipliği ve internet kafede harcamayı yapabilmek için yeterli ekonomik sermayeye sahip olmaya bağlı olarak da değişebiliyor.

SOHBET VE OYUN AMAÇLI

İnternet kafelerde bilgisayar, 10-15 yaş grubu arasında sohbet, oyun ve ödev amaçlı; 16-19 yaş grubu arasında sohbet ve oyun amaçlı; 20-24 yaş grubu arasında ve 24 yaşın üzerinde e-posta, oyun, sohbet amaçlı kullanılıyor.

Araştırmada, oyun ve sohbet amaçlı internet kullanımının, tüm yaş gruplarında temel ortak etkinlik olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya göre, özellikle çocuklar internet kafelerde çoğunlukla dijital oyunları oynamak için bulunuyor.

Araştırmaya göre, internet kafe kullanıcıları en çok ’google.com’, ’yonja.com’ , ’msn.com’ , ’youtube.com’, ’hotmail.com’ , ’ogame.com’ , ’pcoyun.com’ gibi siteleri ziyaret ediyor. Bu web sitelerinin sohbet amaçlı ve bilgisayar oyunlarına erişim olanağı tanıması nedeniyle katılımcılar, doğrudan bilgisayar oyunları oynamasa veya sohbet hizmetinden yararlanmasa dahi, dolaylı olarak kullandığı web sitesi üzerinden de bu etkinlikleri gerçekleştirebiliyor.

TEHLİKE KAPIDA

Ankara’daki 38 internet kafede toplam 206 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre 15 yaşından küçükler günde 1 buçuk saat, 16-19 yaş grubu 1-7 saat, 20-24 yaş grubu 1-10 saat, 24 yaşındaki büyük olanlar ise 30 dakika- 15 saat arasında bilgisayar karşısında vakit geçiriyor.

İNTERNET KAFELERDE ERKEK EGEMENLİĞİ

ARAŞTIRMADA, internet kafelerde, çocuk kullanıcı nüfusunun, kullanıcının sosyoekonomik gelir düzeyi yükseldikçe azaldığı da dikkat çekici bir unsur olarak yer alıyor. Araştırma, her yaş ve eğitim düzeyinde kadın kullanıcı sayısının görüşme yapılan tüm internet kafelerde çok az olduğu ile ilgili bir diğer bulguyu da ortaya koyuyor. Ankara’da gerçekleştirilen alan çalışmasının 206 katılımcısından sadece 26’sının kadın olduğu tespit edildi. Araştırmanın sonuç raporunda, bu niceliksel azlığın, odak grup görüşmelerinde de cinsiyet temsilinde dengesiz bir duruma neden olduğu ve gruplara katılan kadın kullanıcıların çoğunlukla suskun kalmayı tercih ettikleri belirtiliyor. Araştırmada, "Bu bulgu, Türkiye’de internet kafelerin de tıpkı diğer kamusal mekanlar gibi erkek egemen alanlar olduğunu göstermektedir" tespitine yer veriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!