Yaz diyetinde bunlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Yaz diyetinde bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2007 00:00

Evet, yaz bitmek üzere ama bizim zayıflama çabamız bitmiyor. Kimimiz formda kalmak, kimimiz fazlalıklarımızdan kurtulmak için diyet yapıyor.

Ancak bu sırada da sağlığımızı riske atmamamız gerekiyor. Madame Figaro dergisi, bu konuyla ilgili Sculpture Therapy Center diyetisyeni Serap Tolaz ile görüştü.

Artan hava sıcakları, bir takım sorunları da beraberinde getirdiği için sağlığımızı pek çok yönden olumsuz etkiliyor. Yaz aylarında dikkat etmemiz gereken konular ile ilgili Serap Tolaz da ilginç konulara değindi. Tolaz, "Ruh halimizin değişim gösterdiği bu dönemler, beraberinde yeme ve içme düzenimizde de değişimler yaratıyor. Tüm bu olumsuz etkilerin bir kısmından yeterli ve dengeli beslenmeyle korunmak mümkün" dedi.

ÖNCE KAHVALTI

Sıcak havalarda özellikle kahvaltı daha geç saatlere bırakılıyor ya da kahvaltı alışkanlığı yok oluyor. Vücudumuz, günün en önemli öğününü alamadığında ise daha yorgun düşüyor. Bu nedenle her mevsimde olduğu gibi yaz aylarında da kahvaltının önemi büyük...

Tolaz bu konuda şunları söylüyor: "Kahvaltıda alınan besinlerle kan şekeri dengelendiğinde güne daha enerjik başlamış oluruz. Tüketilecek protein miktarı kan şekerini düzenlemede ve dolayısıyla yorgunluk, açlık gibi duyguların önlenmesinde etkili olduğundan, masada protein içeriği yüksek besinler (süt, yumurta, peynir gibi) bulunmasına özen gösterilmelidir. Kahvaltıda meyve ve sebze yenilmesi uzun süre doygunluk sağlayacağı için de domates, maydanoz, taze biber gibi sebzelerle portakal ve elma gibi meyveler kahvaltı sofrasında bulundurulmalıdır."

SUSUZ KALMAYIN

Yazın, kaybedilen sıvı miktarının mutlaka gün içinde karşılanması gerekiyor. Diyetisyen Serap Tolaz, yaz aylarında özellikle susuz kalınmamasının büyük önem taşıdığını söylüyor: "İnsan bedeninin 3’te 2’si sudan oluşur ve her insanın kendini zinde hissetmesi için günde en az 2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Özellikle çay, kahve gibi kafeinli ve asitli içecekler yerine bitki çayları, süt, ayran, limonata, meyve ve meyve suları, soda tercih edilmelidir. Ada çayı, en fazla serinlik hissini veren bitki çayı olması, soda ise sıvı kaybıyla kaybolan minerallerin dengesini koruması açısından yazın en çok tavsiye edilen içecekler arasındadır."

Sebze-meyveyle detoks

Yaz aylarında metabolizmamız, kış aylarına oranla daha yavaş çalışma eğilimindedir. "Sebze ve meyveler içerdiği vitamin ve minerallerle vücuda enerji verir, antioksidanlar sayesinde de birçok hastalığı önler. Özellikle yeşil sebzeler, sindirim sistemimizi olumlu etkiler. Bu yüzden daha çok tercih edilmelidir" diyor Diyetisyen Serap Tolaz. Sıvı ihtiyacını karşılamada önemli role sahip meyvelerin gün içinde üç ya da dört porsiyon kadar tüketilmesi uygun. Bu konuyla ilgili Tolaz’ın bir uyarısı var: "Meyveleri ara öğünlerde tüketmeye özen gösterirsek, hem kan şekerinin düşmesini engellemiş oluruz, hem de gün içerisinde alınan kalorinin daha dengeli dağılımını sağlarız."

Peki yaz sıcağında kendimizi yorgun ve bitkin hissedersek? Tolaz, bu konuda şunları söylüyor: "Yazın sıcak günlerinde, enerjinizi karşılamak adına ağır tatlıları tercih etmeyin. Onlar yerine doğal şeker içerikli, kurutulmuş meyveleri ve fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlu besinleri seçmeniz en doğrusudur..."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!