SiÄŸil deyip geçmeyin

Güncelleme Tarihi:

Siğil deyip geçmeyin
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 29, 2008 10:19

İyi huylu deri kabartıları olarak bilinen siğiller bulaşıcı olmaları ve çok nadiren de olsa deri kanserine sebep olabilmeleri nedeniyle risklidir.

Haberin Devamı

Cinsel organlarda çıkan siğiller de bulaşıcı özellik gösterir ve cinsel organlarda tahribata neden olabilir. Kişisel bakım malzemelerinin ortak kullanılması da siğillere davetiye çıkarır...

Suadiye Memorial Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Vildan Şengöz"ün verdiği bilgilere göre, siğil, Human papilloma virüs ( HPV) adı verilen bir mikroorganizmanın insandan insana bulaşması sonucu ortaya çıkan cilt hastalığıdır. Bulaşma, temasla olur. Hastalık etkenini cildinde taşıyan insanların temas ettiği eşyaların ortak kullanılması, tokalaşma, öpüşme gibi nedenlerle HPV karşı tarafa verilebilir.

 

Erkekler de Kadınlar da Dikkat Etmeli   Â

   Â

Haberin Devamı

Bağışıklık sistemi engelini aÅŸmayı baÅŸaran virüs, deri altına yerleÅŸip kendini sayıca çoÄŸaltmaya baÅŸlar. SiÄŸil, deriyle kaplı olan her yerde çıkabilir. TuttuÄŸu yerlerde kabartılar ÅŸeklinde kendini belli eder. SiÄŸiller çocukluk döneminde baÅŸta olmak üzere her yaÅŸ grubunda ve her iki cinste yaygındır. TuttuÄŸu bölgeye göre farklı görünümlerde olabilir. Yüzde genelde yanaklarda, erkeklerde özellikle sakal diplerinde susam tanesi ÅŸeklinde kabartılar olur. Fark edilmesi zordur. Kaşıntı, aÄŸrı gibi bulgular vermez. TıraÅŸ oldukça kesilen yerlerden yüzün diÄŸer bölgelerine sıçraması çok kolaydır. ÂYüzlerce sayıya ulaÅŸabilir.

 

Kişisel Bakım Malzemelerinizi Özenli Kullanın

 

Bazen yüzü tutan siÄŸiller kahverengi lekecikler olarak belirirler. Bunlar da bulaşıcıdır. Genelde ortak kullanılan makyaj malzemelerinden geçer.ÂYüze yapılan aÄŸda, sir gibi iÅŸlemler virüs için kapıyı açar. Bir kez cilt bariyerini aÅŸmayı baÅŸaran virüsün çoÄŸalması kolaydır. Yüzden sonra en sık siÄŸil görülen bölge ellerin üzeri ve tırnak kenarlarıdır. Manikür yaptırırken kanamanın olması, tırnak kenarlarının derinden kesilip alınması ortamda bulunan virüsün giriÅŸini kolaylaÅŸtırır. Manikür ve pedikür aletleri kiÅŸiye özel olmalı ve bu iÅŸlemleri yapan kiÅŸilerin özellikle elleri siÄŸil açısından sık sık kontrol edilmelidir.

 

Haberin Devamı

Okula Giden Çocuklar Birbirlerine Bulaştırıyor

 

Özellikle okul çağı döneminde ortak eşya kullanan ve birlikte oynayan çocuklarda birbirlerine çok kolay bulaşma olur. Ellerinde siğili olan çocukların dudaklarında hatta ağız içinde bile siğil görülebilmektedir. Tırnak kenarından tırnağın altına doğru siğilin büyümesi tırnağı bozar ve düşmesine neden olabilir.

 

Ayaklarınızda Siğil Varsa Vakit Kaybetmeden Tedaviye Başlayın

Ayak tabanında birden beliren nasırımsı kabarıklıklar, siyak noktacıklanması olan kabartılar asla kesilip törpülenmemelidir. Bu kabartıların siğil olma ihtimali çok yüksektir. Nasır tedavisi için kullanılan ilaçların veya bantların uygulanması sadece siğilin yayılmasını ve derinleşmesini kolaylaştıracaktır. Ayak altındaki siğiller diğerlerinin aksine birleşip bir araya gelmeyi ve derinleşmeyi severler. Tedavileri bu nedenle uzun sürer. Başlangıçta vakit kaybetmeden tedavinin başlanması bu nedenle önemlidir.

 

Haberin Devamı

Genital Bölge SiÄŸilleri İçin Hemen Bir DermatoloÄŸa BaÅŸvurunÂ

 

Erkekte ve kadında genital organları tutan HPV yine diÄŸer bölgedekilere benzer ÅŸekilde siÄŸiller yapabilir. Bu nedenle cinsel organ üzerinde son zamanlarda fark edilen deri renginde kabartıların olması mutlaka cilt hastalıkları uzmanına baÅŸvurmayı gerektiren bir durumdur.Â

Siğil için en önemli konu; tanısının erken koyulması ve tedavinin doğru şekilde başlanmasıdır. Siğilin vücudun başka yerlerine ve kişinin temas ettiği insanlara bulaşma riski olması nedeniyle bir an önce tedavi yapılmalıdır. Genital bölge tutulumunda cinsel ilişkiyle karşı tarafa hastalık hızla ve çok kolay bulaşacağından eşli tedavi gerekir.

 

Haberin Devamı

SiÄŸilleri Koparmak ve Kanatmak DoÄŸru DeÄŸil

 

Siğilin yayıldığı bölge, sayısı, büyüklüğü ve derinliği göz önünde tutularak sürme ilaçlarla, dondurma (kriyoterapi) veya elektrikle yakma (koterizasyon) yöntemiyle en kısa zamanda tedavi edilir. Siğillerin viral kökenli olması nedeniyle tekrar çıkma ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle cilt doktorunun belirttiği sıklıkla kontrollere gitmeli ve bir tane bile bırakmadan siğili yok ettirmelidir. Özellikle ailede başka bireylerde olmaması hastalığın yeniden görülmemesi açısından önemlidir. El ve ayaklardaki siğillerin kanatılması, üzerinin koparılıp kurcalanması bulaşmasına neden olur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!