Bayram şekeri sağlığınızdan etmesin

Güncelleme Tarihi:

Bayram şekeri sağlığınızdan etmesin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2009 11:06

Açıkta satılan bayram şekerleri çeşitli hastalıkları da beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı


Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Günay, Ramazan Bayramında şeker, çikolata ve benzeri gıdaların tüketiminin arttığına dikkati çekerek “Bu tür ürünlerin tüketimi, bu dönemde yıl ortalamasının 8-10 katına çıkmaktadır” dedi.

Günay, kaçak imalathanelerde üretilen ürünlerin bayram döneminde çok düşük fiyatlarla satışa sunulduğunu anımsatarak, hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Sokakta satılan ürünler alınmamalı

- Sokakta satılan şeker, çikolata, tatlı gibi ürünler kesinlikle satın alınmamalı.
- Ambalajlı ve etiketli ürünler tercih edilmeli.
- Tüketici, son kullanım tarihi geçmiş ürünleri satın almamalı.
- Kimi yerlerde satılan ürünlerin korunmuş olması, cam bölmeler içinde yer alması ve satış elemanlarının eldiven kullanmasına dikkat edilmeli.
- Güvenilir ve tanınmış markaların ürünleri alınmalı.

Günay, gerekli hijyenik koşullarda üretilmeyen şeker ve tatlıların, başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere zehirlenme, alerji ve daha ileri yıllarda da kanserojen etkilerinin görülebileceğini ifade etti.

Denetimler yetersiz

Üretim ve satış yapan yerlerin denetimi hakkındaki görüşlerini de paylaşan GMO Yönetim Kurulu Başkanı Günay, denetimlerin “yetersiz” olduğunu ileri sürdü.

“Denetimlerin neredeyse sıfır noktasında olduğunu” savunan Günay, “Bırakın kayıt dışını kayıt altına almayı, kayıt altında olanlar bile yeterli sıklıkta denetlenemiyor. Herhangi bir firma, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni alıyor. 2 yıl boyunca o firmaya hiç gidilmiyor. Dolayısıyla denetim noktasında büyük bir boşluk var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!