Kırım Kongo'dan 2008 rekoru

Güncelleme Tarihi:

Kırım Kongodan 2008 rekoru
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2009 14:13

Havaların ısınmasıyla kene kabusu da geri döndü. Geçen yıl kene ısırığının neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nde(KKKA) büyük artış yaşandı. 2007’de KKKA’da vaka sayısı 717 kişiyken, 2008’de bu oran bin 315’e çıktı. Ölüm sayısı da iki katına ulaşarak 33’ten 63’e yükseldi.Sağlık Bakanlığı ise, geri dönen kene kabusuna karşı uyardı. Bakanlık, vücuda tutunan kenenin ne kadar erken çıkarılırsa, hastalığın bulaşma ihtimalinin de o kadar azaldığını hatırlatarak, “Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmayın. Keneleri kesinlikle elle öldürmeyin ve patlatmayın” dedi.

Son iki günde 3 kişinin hayatını kaybetmesiyle kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tekrar gündeme geldi. Bakanlık verilerine göre, 2008’de KKKA vaka ve ölüm sayısında büyük artış yaşandı. 2002-2003 yıllarında vaka sayısı 150 iken, ölüm sayısı 6 oldu. Yıllara göre değişen vaka ve ölüm oranları şöyle oldu: 2004’te vaka sayısı 249, ölüm oranı 13; 2005’te vaka sayısı 266, ölüm oranı 13; 2006’da ise vaka sayısı 438, ölüm oranı ise 27.

2007 ve 2008’de ise özellikle vaka sayılarında büyük artışlar yaşandı. 2007’de 717 olan KKKA vakası 2008’de bin 315’e yükseldi. 2007’de 33 kişi KKKA’dan hayatını kaybederken, 2008’deyse bu oran 63’e çıktı.

“KENELERİ KESİNLİKLE ELLE ÖLDÜRMEYİN VE PATLATMAYIN”     


Sağlık Bakanlığı ise, yaz aylarıyla birlikte gelen kenelere karşı uyardı. Bakanlık, kırsal alanlara gidişlerde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli elbiselerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmaması gerektiğini bildirdi. İşte keneden korunmak için yapılması gerekenler:
                            
-Kenelerin vücuda girebileceği yerleri kapatın.

-Vücudun açıkta kalan yerlerine böcek uzaklaştırıcı maddeleri sürün veya elbiselere emdirilerek kullanılabilen böcek öldürücü ilaçları kullanın.

-Kırsal alanda bulunulduğunda sık sık vücut kontrolü yapın; eve dönüldüğünde de bütün vücudu muayeneden geçirin. Vücuda yapışmış kene varsa, bir pens veya cımbız yardımıyla, keneyi deriye yapıştığı yerden tuttuktan sonra eşit kuvvet uygulayarak geriye doğru çekerek çıkartın. Çıkarılan keneleri böcek öldürücü ilaç, alkol veya çamaşır suyu içine atarak öldürün. Kenenin çıkarıldığı yerin üzerine alkol veya tendürdiyot sürün.

-Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa, hastalığın bulaşma ihtimalinin de o kadar azaldığını unutmayın.

-Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmayın.

-Keneleri kesinlikle elle öldürmeyin ve patlatmayın

-Kene ile temastan sonra kendinizi 10 gün süreyle izleyin. Ani başlayan ateş, baş ağrısı, şiddetli halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

-İnsanların veya hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına eldivensiz temas etmeyin.

-Çiftlik hayvanlarını kenelere karşı ilaçlayın"


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!