Yaratıcı reklam, az masrafla çok etkili iÅŸ yapmaktır

Güncelleme Tarihi:

Yaratıcı reklam, az masrafla çok etkili iş yapmaktır
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 02, 2016 14:54

Rabarba Reklam Ajansı yetkilileri, reklamın etkili olmasının, aynı zamanda da gereksiz medya harcaması yaptırmamasının asıl yaratıcılık olduğunu ile getirdiler.

Haberin Devamı

1. Reklam yaratıcılığı yarışmaları hakkında, sektöre bir katkısı olup olmadığı, değeri, önemi, hizmet ettiği amaç vb. konularda genel bir değerlendirme yapar mısınız?

Reklamda yaratıcılık aslında bir ekonomik olma biçimidir.  Sıradan bir reklamın etkili olabilmesi için sizin hedef kitleye o reklamı defalarca göstermeniz gerekir. Yeterince gösterirseniz reklam işe yarayacaktır. Ancak tüm bu gösterimler için çok para harcarsınız. Oysa aynı mesajı veren çok yaratıcı bir reklamı belki bir iki kez gösterdiğinizde benzer etkiyi alırsınız. Yani, yaratıcı reklam size boşu boşuna yüksek medya parası harcatmaz. Zaten sağladığı bu ekonomiden dolayı reklamda yaratıcılık değerlidir.

Yarışmalar yaratıcılığı ödüllendirir, teşvik eder, yaratıcı kişilere ve ekiplere büyük moral verir. Bir sonraki işlerinde daha iştahlı ve daha cesur olmalarını sağlar.

Haberin Devamı

2. Pazarlama iletişimindeki yaratıcılığın iş başarısındaki rolü hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Reklamdaki yaratıcılıkla iş başarısının doğru orantılı olduğunu düşünüyorum. Zaten bunun bu şekilde olduğu IPA ( İngiliz Reklam Enstitüsü ) tarafından da ispatlanmış durumda.  2010 yılında, IPA'nın  200'den fazla reklam kampanyasını  inceleyerek yaptığı araştırmada, yaratıcı reklamların sıradan reklamlara oranla 11 kat daha etkili olduğu ortaya çıktı. Bu araştırmada global markaların geçmiş sekiz yıldaki reklamlarına ve iş performanslarına bakıldı. Yaratıcı ajansların markalara kattığı değer bu şekilde bir kez daha ispatlanmış oldu.

3. Ödüllendirilen çalışma(ları)nızın, ödüle değer bulunma gerekçeleri sizce nedir?

Kırmızı'ya  bu yıl biz sadece Enpara ilanı ile katıldık. Bu ilanla hem "Basında En İyi Kurumsal İmaj Reklamı" hem de "Basında En İyi Bankacılık  Reklamı" ödüllerini aldık. Rabarba olarak "gücünü gerçekten alan reklamlara" çok inanıyoruz. O nedenle bu sene bu işi seçtik. Jürinin de tamamen aynı sebeple bizim Enpara ilanımızı iki farklı ödüle değer gördüğüne inanıyoruz. Bu reklamı herkes çok gerçek bulduğu için beğendi. İlanın metni aslında bizim değil, markanın tüketicilerinin yazdığı bir metindi. 

Haberin Devamı

İlanımızda son derece cesaretli ve şeffaf davrandık. Ekşisözlük yazarlarının Enpara markası için yazmış olduğu sözlük sayfalarından birini aldık ve hiç müdahale etmeden, hiçbir sansür uygulamadan Türkiye'nin en çok okunan gazetelerinden biri olan Hürriyet'te, Enpara imzası ile, tam sayfa ilan yaptık. Genelde herkesin çok eleştirisel olduğu ekşisözlük'te, Enpara hakkında hemen herkesin çok olumlu şeyler yazması zaten marka için olabilecek en iyi reklamdı.

 4. Kırmızı Ödülleri’ne bir kategori eklemeniz istense, bu ne olurdu?

Reklamın bir numaralı amacı dikkat çekmek olmalı. Bugünün dünyasında bu son derece zor.

Dikkat çekmek için çok farklı ÅŸeyler yapmak, herkesten çok farklı düşünmek ve bulunan farklı fikirleri hayata geçirmek gerekiyor. Bu da çoÄŸu zaman reklamverenler ve reklamcılar için cesaret isteyen bir iÅŸ. "Basında En Cesur/CüretkarÂReklam Ödülü" gibi bir kategori yaratıcılığı yüreklendirmek adına  iyi olurdu diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

5. Reklamı ödüllendirilen markanız, yer aldığı pazar segmentinde rakiplerinden nasıl farklılaşıyor, bu farklılaşmada reklamlarınız nasıl bir rol oynuyor?

Enpara.com çıktığı günden bu yana geleneksel bankacılık sistemine kafa tutan, sistemi sorgulayan, teknolojiyi kullanarak bankacılığı demokratikleştiren asi bir marka oldu.

Türkiye'de dijital bankacılığın ilk örneği olan Enpara, tüketici lehine farklı uygulamaları ile mevcut bankacılık sistemini eleştirdi, tüketicileri yanına aldı ve " Bankadan güzeli" olduğunu kısa sürede pazara ispat etti.

Enpara'nın şu anda 500bin'den fazla müşterisi var ve elimizdeki araştırmalar bize "her 10  müşterileriden 9'unun Enpara'yı arkadaşlarına, tanıdıklarına tavsiye ettiğini" gösteriyor.

Haberin Devamı

Bizim  Enpara için yaptığımız ekşisözlük reklamı markaya yönelik bu beğeninin altını çarpıcı bir şekilde çiziyor.

 

BAKMADAN GEÇME!